ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοναστηριακό παστίτσιο με τόνοΜοναστηριακό παστίτσιο με τόνο
40' προετοιμασία
45' παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα νιόκι

Για τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα σπιτικά νιόκι πατάτας γκρατινέ με σάλτσα κασεριού και αμυγδάλου, ξεκινάμε τη διαδικασία για τα νιόκι βράζοντας τις πατάτες ολόκληρες και με τη φλούδα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Όταν κρυώσουν λίγο, ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε αμέσως, όσο είναι καυτές, με το πρες πουρέ. Αλατίζουμε αμέσως, ανακατεύουμε και αφήνουμε τον πουρέ να κρυώσει.
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το κασέρι και ανακατεύουμε.
  4. Τέλος, κοσκινίζουμε το μετρημένο αλεύρι πασπαλιστά πάνω από το μείγμα και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να φτιάξουμε ένα σχετικά σφιχτό ζυμάρι που να μην κολλάει στα δάχτυλα.

Πλάθουμε τα νιόκι ως εξής

  1. Σκορπίζουμε αλεύρι και ψιλό σιμιγδάλι σε ένα μεγάλο ταψί. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μπάλες περίπου όσο ένα μανταρίνι.
  2. Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια επιφάνεια και ρολάρουμε εκεί τις μπάλες, μέχρι η καθεμία να γίνει ένα κορδόνι με διάμετρο περίπου 2 εκ.
  3. Κόβουμε το κορδόνι σε μικρούς κυλίνδρους των 2 εκ. και, για να τους δώσουμε το κλασικό ριγωτό σχέδιο, είτε τους πιέζουμε σε ειδικό ξύλινο εργαλείο (το βρίσκουμε σε καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας) είτε πιέζουμε κάθε κύλινδρο με τα δόντια ενός πιρουνιού. Κάθε νιόκι που ετοιμάζουμε το ρίχνουμε στο ταψί και σείουμε το σκεύος τακτικά, για να καλυφθούν ελαφρά τα νιόκι και να μην κολλήσουν.

Σάλτσα

  1. Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τις φέτες μπρόκολου και ζεματίζουμε για 1 λεπτό.
  2. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
  3. Στο ίδιο νερό ρίχνουμε τα νιόκι σε δύο δόσεις, τα βράζουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια και τα μεταφέρουμε και αυτά σε ένα σουρωτήρι.
  4. Σε ένα ρηχό, φαρδύ σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα φύλλα σπανακιού και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  5. Ρίχνουμε το γάλα αμυγδάλου, δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει και τη χαμηλώνουμε και πάλι.
  6. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το μισό κασέρι, τα μπρόκολα και τα μισά αμύγδαλα.
  7. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το τυρί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα νιόκι. Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μία βράση σε δυνατή φωτιά. Αποσύρουμε.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στον αέρα μαζί με τις επάνω αντιστάσεις.
  9. Αδειάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  10. Σκορπίζουμε το υπόλοιπο κασέρι και τα υπόλοιπα αμύγδαλα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια του φαγητού να γκρατιναριστεί και να ροδίσει καλά.
  11. Σερβίρουμε το φαγητό αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 204.

Άρθρα και Συνταγές με Μπρόκολο

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών