ΕΞΟΔΟΣ

Πίνοντας στο Κολωνάκι

Η τζαζ ακούγεται στη σωστή ένταση, το ουίσκι σερβίρεται στη θερμοκρασία που πρέπει και όλα κυλάνε αργά στο νυχτερινό Κολωνάκι, που ξέρει να πίνει με στυλ.

17.01.2018| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Πίνοντας στο Κολωνάκι

Grain

Μικρό και ζεστό, είναι ό,τι πρέπει για χειμωνιάτικα βράδια, δεν χωράνε πάνω από 10-15 άτομα, λίγοι και καλοί. Ο χώρος σε προδιαθέτει για να χαλαρώσεις και να καθίσεις αρκετή ώρα στα αναπαυτικά σκαμπό. Ακουμπήστε στην μπάρα, συζητήστε με τον έμπειρο μπάρμαν για το ποιο παλαιωμένο ουίσκι θα διαλέξετε. Θα σας το σερβίρει με ειδικό μεγάλο παγάκι για να μη νερώσει γρήγορα, στο σωστό ποτήρι και πάνω σε υφασμάτινο σουβέρ. Είναι το ιδανικό μέρος για να πιείτε premium ποτά, αφού θα σας τα σερβίρουν όπως τους αξίζει. Η μουσική σε μέτρια ένταση συνοδεύει ιδανικά τη χαμηλόφωνη κουβέντα και το χάζι, αν καθίσετε μπροστά στο μεγάλο παράθυρο που βλέπει στον δρόμο. Λ. Κ.

Grain, Ομήρου 33, Κολωνάκι, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το βράδυ. 


Σκουφάκι

Κλασικό ποτάδικο με όλη τη σημασία της λέξης: μεγάλη μπάρα για να κάθεσαι εκεί και να βλέπεις τον μπάρμαν να ετοιμάζει το ποτό σου, δύο-τρία τραπεζάκια και όλος ο άλλος χώρος για ορθίους, εκλεκτά ποτά και επιλεγμένη μουσική, από τα λίγα μαγαζιά που έχουν DJ και τις καθημερινές. Διαλέξτε ένα ιδιαίτερο τζιν, όπως το Plymouth, που είναι και προϊόν ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) της αγγλικής πόλης ή ένα από τα πολλά μαλτ και ουίσκι. Στη λίστα με τα κοκτέιλ θα βρείτε κλασικές επιλογές, όπως negroni, αλλά και πιο ευφάνταστες δημιουργίες. Το Σκουφάκι ανοίγει από νωρίς το πρωί για καφέ, σνακ και κάποια ζεστά πιάτα. Happy hour στα κοκτέιλ κάθε μέρα από τις 4 έως τις 8 το απόγευμα. Λ. Κ.

Σκουφάκι, Σκουφά 47, Κολωνάκι, Τ/210-36.23.867, καθημερινά 10.00-01.00, Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 03.00. 


(Φωτογραφία: Κλαίρη Μουσταφέλλου)

Ιπποπόταμος

Το ιστορικό μπαρ, στα σύνορα Εξαρχείων και Κολωνακίου, συνεχίζει να σερβίρει καλά ποτά σε μια νουάρ ατμόσφαιρα. Πρωτοάνοιξε το 1978 και παραμένει πιστό στην ποιότητα των ποτών που σερβίρει. Μικρά δωμάτια, αφίσες εποχής στους τοίχους και επιλεγμένες μουσικές στα ηχεία, από τζαζ και φανκ μέχρι ροκ και σόουλ. Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία σε ποτά και μπίρες, τώρα τα Χριστούγεννα σερβίρουν και Gluhwein, το ζεστό κρασί με προέλευση τη Γερμανία. Λ. Κ.

Ιπποπόταμος, Δελφών 3Β, Κολωνάκι, Τ/210-36.34.583, καθημερινά από τις 10 το πρωί έως αργά το βράδυ. 


56

Σε ένα ημιυπόγειο στην Πλουτάρχου, παίζει jazz και όλο τον χρόνο φοράει χριστουγεννιάτικα φωτάκια και διαθέτει υπέροχη ατμόσφαιρα. Ο χρόνος, δε, το κάνει καλύτερο. Διαχρονικό όσο κανένα, με δερμάτινο μαξιλαράκι στο μπαρ για να ακουμπήσεις, είναι το μπαρ-καταφύγιο, το μπαρ για ραντεβού ή το μέρος όπου θα περάσεις καλά με φίλους, σε ένα δικό σου σύμπαν. Σερβίρει κλασικά ποτά, οι περισσότεροι όμως το γνωρίζουν για τα ουίσκι του. Διαθέτει δυσεύρετα malt (αρκετά από μικρά αποστακτήρια), συμπεριλαμβανομένων των ιρλανδικών και ιαπωνικών, καθώς και bourbons. Όλα θα σας τα σερβίρουν χωρίς μεζούρα. Ο ιδιοκτήτης του, ως «φιλόσοφος της ζωής», χαίρεται να μοιράζεται τις προσωπικές του ιστορίες με τους πελάτες. Συνήθως κερνάει ένα ακόμα ποτό την ώρα που έχετε αποφασίσει να φύγετε, προσκαλώντας σας να μείνετε λίγο ακόμα. Ν. Δ.

56, Πλουτάρχου 56, Κολωνάκι, Τ/210-72.31.424​. 


Red Door

Πρόκειται για bar-restaurant, ένα υπόγειο στην Τσακάλωφ με σύγχρονο design και ασιατική μίνιμαλ αισθητική. Την κάρτα του μπαρ, που πρόσφατα δοκιμάσαμε, έχουν επιμεληθεί το βραβευμένο δίδυμο των Μπάκουλη-Κυρίτση από το Clumsies. Σε ένα μενού, που αξίζει να δοκιμάσετε, ένωσαν fusion, ιαπωνικές και ευρύτερες ασιατικές γεύσεις. Τα ποτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, σε αφρίζοντα/ highballs με μικρή ποσότητα αλκοόλ, σε fusion και σε κοκτέιλ με τσάι. Ευφυέστατο και πολύ νόστιμο το κοκτέιλ Μiso soup, με βότκα, ισπανικό σέρι manzanilla, ελαιοσάκχαρα από εσπεριδοειδή και μίριν (κρασί από ρύζι). Αξίζει να δοκιμάσετε το Yakuza, με ουίσκι αρωματισμένο με μαύρο σκόρδο, Vinsanto Σιγάλα και σάλτσα σόγιας. Ν. Δ.

Red Door, Τσακάλωφ 6, T/210-36.47.712.


Jazz ‘n‘ Jazz

Ο ορισμός του μπαρ! Υπέροχη τζαζ μουσική, ατμοσφαιρικός χώρος, φιλική ατμόσφαιρα, καθαρά ποτά, αξιόλογα ουίσκι και μπάρμαν που ξέρει να ακούει. Μικρός χώρος που γεμίζει ασφυκτικά κυρίως τα Παρασκευοσάββατα με ηλικίες από 22 έως 30, ενώ τις καθημερινές ο ηλικιακός μέσος όρος ανεβαίνει αρκετά. Οι τοίχοι γεμάτοι με ασπρόμαυρες φωτογραφίες ειδώλων της τζαζ, από τη Nina Simone και την Ella Fitzgerald μέχρι τον Miles Davis και τον Charles Mingus, αλλά και από μαυρόασπρες ταινίες και γελοιογραφίες. Η μουσική κυριαρχεί και παίζονται ακόμα και κάποιες σπάνιες ηχογραφήσεις! Μ. Β.

Jazz ‘n‘ Jazz, Δεινοκράτους 4, Κολωνάκι, Τ/21072.58.362. 


Rue de Marseille

Ιστορικό καφέ-μπαρ με στυλ, ατμόσφαιρα και την αφίσα του Τσε Γκεβάρα σε περίοπτη θέση. Εδώ άλλωστε έπιναν και συζητούσαν, συζητούσαν και έπιναν ο Ελύτης, ο Καρούζος, ο Ρίτσος, ο Νικόλας Άσιμος, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, αλλά και φοιτητές της Νομικής. Τι θα έχουν ακούσει αυτοί οι τοίχοι… Εμείς θα ακούσουμε ροκ μουσική από κλασική μέχρι progressive και jazz rock, και θα πιούμε καθαρά, straight ποτά. M. B.

Rue de Marseille, Μασσαλίας 11, Κολωνάκι, Τ/210-36.26.606. 


Nixon

Γωνιακό και στυλάτο, το Nixon είναι ένα bar-restaurant που έγινε στέκι και στο Κολωνάκι (λειτουργούσε για χρόνια στον Κεραμεικό). Aνοιχτό κάθε μέρα από τις 10 το πρωί και με χορταστικό brunch το Σαββατοκύριακο. Το βράδυ χαμηλώνει ο φωτισμός, δυναμώνει η εξαιρετική μουσική, σερβίρονται υπέροχα κλασικά αλλά και δημιουργικά κοκτέιλ και το μαγαζί γεμίζει. Δοκιμάστε τις υπέροχες τεκίλες! Μ. Β.

Nixon, Σκουφά 53, Κολωνάκι, Τ/210-34.62.077., καθημερινά εκτός Δευτέρας, 10:00-03:00 

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών