ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης

Μαστόρικο τηγάνι και ψαράκια στη σχάρα σε μια παλιά γειτονιά του Πειραιά.

19.09.2011| Updated: 31.10.2023
Ο Γιάννης

Μαστόρικο τηγάνι και ψαράκια στη σχάρα σε μια παλιά γειτονιά του Πειραιά.

Η θέση: Επί της λεωφόρου Χατζηκυριακού, σχεδόν απέναντι από το ομώνυμο ίδρυμα, τα τραπεζάκια του Γιάννη καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο σχεδόν όλης εκείνης της πλευράς του τετραγώνου. Λίγο παρακάτω, στον ίδιο δρόμο, είναι κι άλλες ψαροταβέρνες, αφού η γειτονιά είναι γνωστή πιάτσα για φαγητό στον Πειραιά. Θες η κρίση, θες η φυσική παρακμή του χρόνου, πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν πια το πιο κοσμικό και «τσιμπημένο» Μικρολίμανο.

Η ατμόσφαιρα: Όμορφο και λιτό μαγαζί με γαλάζιες λεπτομέρειες και θαλασσινό διάκοσμο. Δύο αίθουσες με ξεχωριστές εισόδους επί του πεζοδρομίου και ανάμεσά τους η κουζίνα όπου επιτελούνται μικρά μαγειρικά θαύματα. Οι παρέες αρκετές και τα τηγάνια παίρνουν φωτιά για να προλάβουν τα πεινασμένα στόματα.

Το φαγητό: Είναι το κάτι άλλο το τηγάνι του Γιάννη ή -πιο σωστά- των γυναικών που έχουν αναλάβει αυτόν τον τομέα, αφήνοντας στον άντρα το ψήσιμο. Τα καλαμαράκια τραγανά από έξω, με ζωντανή ακόμη τη σάρκα τους και όχι ύποπτα μαλακωμένη. Η γαρίδα ψιλή, φίνα, άφηνε στο στόμα θάλασσα. Και πριν προλάβουμε να τελειώσουμε τον τροφαντό γαύρο, «άλλη μια γαρίδα, παρακαλώ», «φρούτο είναι, φρούτο». Λαδίλα ούτε ίχνος.

Και ενώ είχαμε ήδη καταλήξει ότι το τηγάνι είναι το δυνατό του χαρτί, να που έσκασαν μύτη στο τραπέζι τα ψητά στα κάρβουνα – χταπόδι και σαρδέλες. Και επαναθεωρήσαμε. Ο τομέας αυτός ανήκει στη δικαιοδοσία του ίδιου του Γιάννη. Ούτε σε ακριβά εστιατόρια ούτε σε μοδάτα ταβερνάκια του συρμού δεν έχω φάει τέτοιο χταπόδι· μαστιχωτό, σαρκωμένο, τριζάτο. Οι σαρδέλες τέλεια «μεταχειρισμένες», ήρθαν στο τραπέζι με στεγνή, καψαλισμένη πέτσα, παρφουμαρισμένες ωραία από την τσίκνα του κάρβουνου, αλλά η σάρκα τους φρέσκια, με τους χυμούς της να μην έχουν στεγνώσει στο ψήσιμο. Δεν τις χαλαλίσαμε με το λαδολέμονο. Στα συν και οι σαλάτες και τα ορεκτικά. Από τη χωριάτικη μέχρι τα βλίτα και τη φάβα, όλα καλοφτιαγμένα.

Ο λογαριασμός: Με 15 ευρώ το άτομο έχεις τσιμπολογήσει… χορταστικά.

Η κάβα: Το χύμα του δεν ήταν του γούστου μας, αλλά τη βγάζεις μια χαρά με μπιρίτσες ή ούζο.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτό καθημερινά από νωρίς το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα. Κυριακές μόνο μεσημέρι. Πάρκινγκ σχετικά εύκολο στα κοντινά στενά.

Χατζηκυριακού 107, Πειραιάς, τηλ.: 210-41.80.160.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Για ψάρι

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών