ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κάππαρη

Μια γκουρμεδοταβέρνα που ξεπερνά τα όρια της γειτονιάς

02.12.2011| Updated: 06.10.2021
Κάππαρη

Μια γκουρμεδοταβέρνα που ξεπερνά τα όρια της γειτονιάς στα Άνω Πετράλωνα.

Η θέση: Μεταξύ της οδού Τρώων και της πλατείας Μερκούρη, ακριβώς στο κέντρο, δηλαδή, της πιάτσας των Άνω Πετραλώνων.

Η ατμόσφαιρα: Σπιτική και οικεία. Βοηθάει και το μικρών αναλογιών κτίριο, μια χαριτωμένη μονοκατοικία με αυλή, από αυτές που έχουν απομείνει ακόμη σε αυτή την παλιά γειτονιά της Αθήνας. Ο εσωτερικός χώρος είναι σχετικά μικρός για τις ανάγκες της συγκεκριμένης ταβέρνας, που φαίνεται να μην έχει γνωρίσει κρίση (σ.σ. Τετάρτη βράδυ που την επισκεφτήκαμε ήταν γεμάτα όλα τα τραπέζια). Το μεγαλύτερο μέρος της «κίνησης» διεκπεραιώνεται αναγκαστικά στην αυλή, που το χειμώνα κλείνεται με νάιλον και ζεσταίνεται με μανιτάρια-σόμπες. Ενα παλιό παραθυρόφυλλο, μία σιδερένια πόρτα κι ένα ψευτο-μπαλκόνι με τραπεζάκια θυμίζουν σκηνικό από τις «κυρίες της Αυλής».

Το φαγητό: Υπάρχουν λογιών-λογιών ταβέρνες. Η συγκεκριμένη θα άξιζε το πρόθεμα νεο-, γιατί ξεφεύγει κατά πολύ από τον παραδοσιακό ορισμό του ταβερνείου. Καταρχήν διαθέτει σεφ με άποψη. Απόδειξη της δημιουργικότητας του Μανώλη είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν θα χρειαστεί να ανοίξετε τον βασικό κατάλογο· είναι τόσο ενδιαφέρουσες οι επιλογές της συμπληρωματικής λίστας που θα σταθείτε σε αυτήν. Εκτός από την ύπαρξη πιάτων που σπάνια συναντάς σε ψητοπωλεία, όπως για παράδειγμα το ριζότο, αυτό που ξεχωρίζει στο μενού της Κάππαρης είναι η συγκινητική προσπάθεια ένταξης ντόπιων προϊόντων από όλη την Ελλάδα, κάποια από τα οποία είναι και άρτι αφιχθέντα στην αγορά – απόδειξη των αντανακλαστικών του σεφ. Σπανακόπιτα με βασιλοτύρι (ένα φρέσκο τυρί από τα Ζαγόρια), πράσινη σαλάτα με οξύρυγχο (καπνιστό ψάρι από το οποίο βγαίνει το χαβιάρι), απάκι Κρήτης… Το εύρος των επιλογών είναι τέτοιο που μπορεί να σας παρασύρει, ωστόσο αν θέλετε να απολαύσετε γνήσια κρεοφαγία κρατήστε την όρεξή σας. Προτείνουμε χοιρινό κότσι για 2 άτομα, τρυφερό και «βουτυράτο», με το κρέας να ξεκολλάει από το κόκκαλο, ψαρονέφρι καπνιστό -ολίγον αλμυρό- και γιαουρτλού. Ειδική μνεία αξίζουν και οι ρεβυθοκεφτέδες με ολόκληρο, άλιωτο ρεβύθι, κρεμμυδάκι, άνηθο και ίσως μια υποψία από κύμινο και ταχίνι. Πολλές και αξιόλογες είναι και οι σαλάτες τους.

Ο λογαριασμός: Γύρω στα 20 € το άτομο, για χόρταση.

Η κάβα: Εδώ υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Λίγες οι επιλογές, επαρκείς ίσως για ταβέρνα, αλλά όχι ανάλογες της μεγάλης γκάμας γεύσεων που προτείνονται.

Επιπλέον πληροφορίες: Λειτουργεί καθημερινά από τις 1 το μεσημέρι. Η κουζίνα κλείνει γύρω στα μεσάνυχτα. Το κάπνισμα απαγορεύεται μόνο τυπικά. Στην πραγματικότητα θα φύγετε ελαφρώς μπαρουτοκαπνισμένοι.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών