ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

L’ abbuffata (Τρίκαλα Κορινθίας)

Στο τιμόνι της μικρής τρατορίας μία άξια μαγείρισα, που ετοιμάζει σπιτικές, ιταλιάνικες γεύσεις.

29.11.2012| Updated: 16.02.2024
L’ abbuffata (Τρίκαλα Κορινθίας)

Στο τιμόνι της μικρής τρατορίας μία άξια μαγείρισα, που ετοιμάζει σπιτικές, ιταλιάνικες γεύσεις.

Η θέση: Στα Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας. Μόλις φτάσετε στην πλατεία θα ανεβείτε το μοναδικό δρομάκι που θα βρείτε στο δεξί σας χέρι. Οι καλαίσθητες διακριτικές ταμπέλες θα σας υποδείξουν το δρόμο.

Η ατμόσφαιρα: Το μικρό εστιατόριο στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτίσμα, περιτριγυρισμένο από πράσινο. Στη μεγάλη τραπεζαρία κυριαρχεί το ξύλο, με τα τραπεζοκαθίσματα και τις όμορφες αντίκες να δίνουν γουστόζικο ρουστίκ αέρα στο χώρο. Την παράσταση κλέβει το τζάκι που σιγοκαίει στο κέντρο της αίθουσας. Η σπιρτόζα Δέσποινα, ψυχή του εστιατορίου, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην κουζίνα και στη σάλα – θέλει να είναι όλοι ευχαριστημένοι και το πετυχαίνει! Αποτέλεσμα; Ζεστή οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Το φαγητό: Καλοσώρισμα με ένα ποτήρι αμάρο μπιάνκο. Το μενού είναι μικρό και εποχικό, με έμφαση στα πιάτα ημέρας. Μας προσφέρουν μίνι ψωμάκια με αλοιφή γκοργκοντζόλας και αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε με «σαλάτα» μπουράτα -φρέσκο ιταλικό τυρί από την οικογένεια της μοτσαρέλας· την πιατέλα συμπληρώνει φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, προσούτο (από τον Benito), ντομάτα κονκασέ και ρόκα. Η όρεξή μας ανοίγει για τα καλά. Στην είσοδο της σάλας υπάρχει ένας πάγκος με κεφάλια τυριών (παρμεζάνα, πεκορίνο κ.α.), μουστάρδα και φρουί γλασέ. Ανά διαστήματα πηγαίνουμε για ανεφοδιασμό. Ακολουθεί το οσομπούκο γαρνιρισμένο με γκρεμολάτα και φρέσκο πουρέ πατάτας. Χάρμα! Ειδική μνεία στο μικροσκοπικό κουταλάκι που ήρθε για να απολαύσουμε το μεδούλι. Ακόμη, λαζάνια στο φούρνο με παρμεζάνα και κιμά – μαμαδίστικο comfort φαγητό άριστα εκτελεσμένο. Χαλαρώνουμε λίγο και απολαμβάνουμε το κρασί μας, ένα υπέροχο Chianti. Τσιμπάμε μια μπρουσκέτα με καραμελωμένες πιπεριές και αποφασίζουμε τι γλυκό θα πάρουμε. Μπαμπά με ρούμι ή μους σοκολάτας; Και τα δύο, υπάρχει λίγος χώρος ακόμα! Η μους απλή και κλασική, ο μπαμπάς, γαρνιρισμένος με γλυκό βύσσινο της Δέσποινας και λίγη σαντιγί, είχε μεθύσει για τα καλά. Η βραδιά τελειώνει με λιμοντσέλο και τις καλύτερες διαθέσεις…

Και επειδή όσα δοκιμάσαμε δεν ήταν αρκετά (!), επανήλθαμε την επόμενη μέρα για να συνεχίσουμε το φαγοπότι (στα ιταλικά l’ abbuffata) με παντελάτα ντι σαλτίτσια, μια σπαγκετάδα μούρλια, με λουκάνικο, φρέσκο ραβιόλι με τρούφα και μια σαλάτα με πρασινάδες για να δροσιστούμε λιγάκι. Για το τέλος, μια εξαιρετική πανακότα γαρνιρισμένη με σιρόπι από τίλιο και γλυκό πορτοκάλι. Ένα σφηνάκι λιμοντσέλο και ξεκινάμε το ταξίδι της επιστροφής!

Ο λογαριασμός: 18-25 ευρώ το άτομο, ανάλογα με την όρεξη της παρέας.

Η κάβα: Μια μικρή λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα, 2 ιταλικές μπίρες, grappa Nonino, σπιτικό λιμοντσέλο και αμάρο φτιαγμένο από την οικο-Δέσποινα.

Επιπλέον πληροφορίες: Στην αυλή του εστιατορίου υπάρχει άπλετος χώρος για πάρκινγκ, εκτός από το καλοκαίρι όπου το φαγοπότι μεταφέρεται έξω. Ωράριο λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 1 μ.μ. – 1 π.μ.

Μεσαία Τρίκαλα Κορινθίας, τηλ.: 27430-91.411.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών