ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Θαλασσάκι (Τήνος)

Γεύμα άκρως θαλασσινό και ενδιαφέρον εις τον αφρόν της θάλασσας...

10.07.2012| Updated: 25.06.2021
Θαλασσάκι (Τήνος)

Γεύμα άκρως θαλασσινό και ενδιαφέρον εις τον αφρόν της θάλασσας…


Η θέση: 
Κυριολεκτικά κρεμασμένο πάνω από τη θάλασσα, σε δύο επίπεδα, εκ των οποίων το κάτω διάζωμα σχεδόν το «γλείφουν» τα κύματα. Τι πιο ιδανικό για να απολαύσουμε ένα απολαυστικό, καλοκαιρινό γεύμα.


Η ατμόσφαιρα:
Το Θαλασσάκι θα το λέγαμε λιτό από άποψη διακόσμησης… Εδώ που τα λέμε, τι να την κάνεις τη διακόσμηση όταν είσαι πάνω στη θάλασσα και έχεις όμορφη θέα στην κοντινή Σύρο. Ωραία πινελιά τα περίτεχνα ζωγραφισμένα τραπέζια, από την ιδιοκτήτρια Αντωνία Ζάρπα. Εδώ θα συναντήσουμε ντόπιους και παραθεριστές, με τα μαγιό τους ή τα ελαφριά βραδινά τους. Επίσης, σκαφάτους που αράζουν αρόδο στον όρμο των Υστερνίων.

Το φαγητό: Με μια λέξη την κουζίνα της Αντωνίας θα την χαρακτήριζα αρωματική. Λατρεύει τα παντρέματα και τ’ ανακατώματα, και ως επί το πλείστον πετυχαίνει διάνα. Με περισσότερες από μία λέξεις, μαγειρεύει δημιουργικά χωρίς να χάνει την επαφή της με την παράδοση. Φέτος κρεμάστηκε στον τοίχο το 14ο ασημί ψαράκι, που αντιστοιχεί στα χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου, αλλά οι στόχοι δεν παύουν να ανανεώνονται.


Πρόσφατα στήθηκε ένα μικρό μποστάνι στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Πάνω σε άμμο, ανάκατη με χώμα, φύτεψαν ντοματιές, κρεμμυδάκια, αγγουριές και γλιστρίδα, και λογιών λογιών αρωματικά βότανα. Ποιος ξέρει ίσως στο μέλλον να γίνουν και αυτάρκεις. Προς το παρόν, όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, απολαμβάνουμε μια εφ’ όλης της ύλης χωριάτικη σαλάτα, μπολιασμένη με την αρμύρα της θάλασσας… Κατά τα άλλα τις επιλογές σε σαλάτες, μόνο βαρετές δεν τις λες, αφού το μενού περιλαμβάνει αρκετές λύσεις.


Δοκίμασα και προτείνω την δροσερή τερίνα με ψητά λαχανικά σχάρας και τα λαδιξυδάτα μαυρομάτικα φασόλια με ολόγλυκα, ζουμερά παντζάρια, πράσα και κρεμμύδια ψημένα στο φούρνο.


Εξαιρετική η μεταξένια, καπνιστή ρεγγοσαλάτα τους – είναι όντως όσο καλή την περιγράφουν, ωστόσο θεωρώ πως και η λεμονάτη, κρεμώδης ταραμοσαλάτα δεν υστερεί διόλου. Με μεγάλη επιτυχία ετοιμάζουν τη δική τους κοπανιστή και τα διάσημα τυράκια τους -χρησιμοποιώντας ως βάση τυρί από το συνεταιρισμό- άλλα με σκόρδο, άλλα με αχλάδι, κ.λπ.


Πολύ καλές κι οι πικάντικες, μυρωδάτες μελιτζάνες στη σχάρα, το μελωμένο χταπόδι φούρνου με λάδι και πετιμέζι, ενώ σίγουρα θα βρείτε ενδιαφέρον το «αφιέρωμα» στον μπακαλιάρο, αφού τον συναντάμε σε 5 διαφορετικές παραλλαγές. Από τα ωραία, φουλ θαλασσινά πιάτα είναι τα μύδια με μαστίχα και ντομάτα, οι πορφύρες με κρεμμύδια και ξίδι και οι γαρίδες με κάππαρη, μάραθο και ρακί. Πολύ καλές είναι και οι μακαρονάδες τους, με ωραίο βράσιμο και ευφάνταστους συνδυασμούς: πολύ καλά τα λιγκουίνι με αχιβάδες, σκόρδο και πολύ μαϊντανό, ωραίες οι μικρές πένες με άνηθο, ξεροψημένο παξιμάδι και τρίμμα αυγοτάραχου, αλλά και το πενάκι με γαρίδες, κολοκύθι και ζαφορά – ωραιότατο πιάτο, πλην ολίγον τζαναμπέτικο, μιας και οι γαρίδες έρχονται ακαθάριστες. Σημειώστε πως σχεδόν τα περισσότερα ζυμαρικά βγαίνουν σε μερίδες για δύο, οπότε φροντίστε να έχετε από πριν καπαρώσει τον παρτενέρ σας. Πιο «παιδικές» γεύσεις, τα σουτζουκάκια και το λεμονάτο μοσχαράκι. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το Θαλασσάκι είναι εκτός των άλλων διάσημο για το σωστό ψήσιμο του ψαριού – σε αυτό ευθύνονται τα περισσότερα πήγαινε έλα στο μαγαζί. Αν πάσχετε από υπογλυκαιμία, εδώ θα βρείτε γιατρειά: ωραιότατο παγωτό καϊμάκι ξαπλωμένο αναπαυτικά επάνω σε λουκούμι τριαντάφυλλο, χειροποίητο παρφέ σοκολάτας, ιδιαίτερη λεμονόπιτα με κρέμα τυριού, αλλιώτικο ξεροτήγανο γεμισμένο με κρέμα τυριού και μέλι του Αμβρόσιου, και άλλα καλά.


Ο λογαριασμός: Για ένα γεύμα δυο ατόμων, με δύο ορεκτικά, δύο κυρίως πιάτα και ένα γλυκάκι στη μέση, θα πληρώσουμε περίπου 45 με 60 ευρώ, χωρίς τα ποτά. Αν πάλι έχουμε όρεξη για ψαρούκλες, αστακούς και αυγοτάραχα, τότε προφανώς το κασέ θα ανέβει.

Η κάβα: Αποτάσσεται πάσης φύσεως τυποποιημένα αναψυκτικά και στρέφεται στις φρέσκες λεμονάδες και πορτοκαλάδες. Η λατρεία του Άρη Τάτση, συζύγου της Αντωνίας και συνιδιοκτήτη, για το καλό εμφιαλωμένο κρασί, τον οδήγησε στο να στήσει μια λίστα, με περίπου 25 ετικέτες, διόλου συμβατική. Εδώ θα βρούμε από Μπεγλέρι Ικαρίας και Κυδωνίτσα Μονεμβασιάς, μέχρι Μαυροτράγανο Σαντορίνης. Τιμώντας τον κανόνα της εντοπιότητας, υπάρχει φυσικά η τοπική μπίρα Νήσος, αλλά και τα κρασιά των δυο οινοποιείων του νησιού, του Χρήστου Φόνσου και των Τηνιακών Αμπελώνων. Τέλος, εκτός από τοπικό ούζο, θα βρούμε και μια μικρή συλλογή από μυτιληνιές και χιώτικες επιλογές.

Επιπλέον πληροφορίες: Η αμμουδερή παραλία των Υστερνίων είναι ό,τι πρέπει για ένα απολαυστικό μπανάκι, πριν στρογγυλοκαθήσουμε σε κάποιο από τα τραπέζια της ταβέρνας. Ιδανική ώρα είναι το ηλιοβασίλεμα. Μιας και τα Υστέρνια απέχουν περίπου ένα εικοσάλεπτο με το αυτοκίνητο από τη χώρα της Τήνου, καλού κακού κάντε ένα τηλέφωνο για να βεβαιωθείτε πως υπάρχει διαθέσιμο τραπέζι.

Όρμος Υστερνίων, Τήνος, τηλ. 22830 31 366.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών