ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Belle amie

Το πολυτραγουδισμένο ουζερί άνοιξε ξανά - με εξαιρετικούς μεζέδες και «άρωμα» από τον παλιό Πειραιά.

31.10.2013| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: George Fakaros
Belle amie

Το πολυτραγουδισμένο ουζερί άνοιξε ξανά – με εξαιρετικούς μεζέδες και «άρωμα» από τον παλιό Πειραιά.

Η θέση: Στον πεζόδρομο πίσω από την πλατεία Κανάρι στο Πασαλιμάνι, ο οποίος είναι γνωστός και ως Πασαρέλα. Εύλογο το γιατί. Καφενεία, καφετέριες, φαγάδικα, όλα εκεί, το ένα δίπλα στο άλλο, με τους μέσα να χαζεύουν τους έξω και τούμπαλιν.

Η ατμόσφαιρα: Στο ισόγειο ενός επιβλητικού νεοκλασικού είχε ανοίξει το 1968 και το περίφημο ουζερί «Belle Amie» ή αλλιώς «του Μπελαμή», όπου -όπως τραγουδούσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης- τα παλικάρια έκλαιγαν τις αγάπες τους, ο βαρύ γλυκός εναλλασσόταν με το ούζο και οι διανοούμενοι συνυπήρχαν με τους εργάτες του λιμανιού. Σήμερα, την εποχή της παντοκρατορίας του φρέντο, η επαναλειτουργία του «Belle Amie» (είχε κλείσει στα μέσα της δεκαετίας του ’80) στο ανακαινισμένο κτίριο, με τους πολυελαίους, τις βιεννέζικες καρέκλες, τις παλιές απλίκες και τα φερ φορζέ, επιχειρεί να μας επιστρέψει στην café society εκείνης της εποχής.

Το φαγητό: Παραγγέλνοντας ένα κατοσταράκι χύμα τσίπουρο Τυρνάβου, πιάσαμε να μελετάμε το μενού του Χρήστου Τζιέρα. Φανερή η διάθεση της επιστροφής στον παλιό, καλό μεζέ, με έμφαση στα ντόπια υλικά: φάβα Φενεού, αλλαντικά από τη Θράκη, ηπειρώτικο χέλι, τυριά από τη Ρούμελη. Διαλέξαμε μια πατατοσαλάτα με πέστροφα, η οποία ήταν αρωματική και νόστιμη. Το μαριναρισμένο κοκκάλι ήταν επίσης εξαιρετικό, σπάνιος μεζές, ενώ το τονάκι Αλοννήσου μάς θύμισε πόσο γευστικά ανώτερο είναι από τους τόνους του συρμού. Το ζυμωτό ψωμί ήταν ό,τι πρέπει για βουτιές στο ζουμάκι από τα αχνιστά μύδια Χαλκιδικής, ενώ η σκοπελίτικη τυρόπιτα με το σπιτικό φύλλο, που πήραμε για τη λιγούρα στο τέλος, μας έκαψε τη γλώσσα, αλλά μας πήρε την καρδιά.

Ο λογαριασμός: Περί τα 15 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το μεζέ.

Η κάβα: Διαθέτει μεγάλη κάβα κρασιών και σκληρών αλκοόλων, μπίρες, ούζο και τσίπουρο, μέχρι και σουμάδα.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά καθημερινά από νωρίς το πρωί. Η κουζίνα κλεινει τα μεσάνυχτα. Εκτός από φαγητό, μπορείτε να το επισκεφθείτε για νόστιμο πρωινό (κέικ, βούτυρο, μαρμελάδες και ωραία σάντουιτς).

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

All day

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Πειραιάς

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών