ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το Θείο Τραγί

Καλοσωρίζουμε το πρώτο εν Αθήναις punk bistrot.

08.11.2013| Updated: 11.10.2021
Το Θείο Τραγί

Καλοσωρίζουμε το πρώτο εν Αθήναις punk bistrot.

Η θέση: Στη μοντέρνα γειτονιά των Άνω Πετραλώνων, κοντά στις νεανικές ταβερνούλες της περιοχής και στα μπαράκια, ετούτο το μαγαζί ξεχωρίζει. Το παράξενο όνομα από το εξαίσιο μυθιστόρημα του Γιάννη Σκαρίμπα.

Η ατμόσφαιρα: Χώρος όμορφος και προσεγμένος, με κυρίαρχο το ξύλο, μοντέρνος αλλά και οικείος. Ποιος να μας το έλεγε πως εν έτει 2013 θα απολαμβάναμε καλομαγειρεμένη, δημιουργική μεσογειακή κουζίνα από έναν αστικό… συνεταιρισμό, κοινώς μια 11μελή κολλεκτίβα φίλων και γνωστών. Και όλα αυτά με τα ηχεία να παίζουν πανκ μουσική, όχι στην ένταση που επιβάλλεται να ακούγεται το συγκεκριμένο είδος, αλλά σε αυτήν που επιτρέπει ένας χώρος εστίασης. Άπαντα τα πόστα καταλαμβάνονται από τα μέλη της ομάδας.

Το φαγητό: Οι τρεις από την εντεκάδα παίζουν στο κέντρο, κοινώς είναι μάγειρες. Κι όπως φαίνεται έχουν ταλέντο και ανησυχίες. Έτσι λοιπόν το δείπνο μας συνδύαζε νοστιμιά, οικειότητα, πρωτοτυπία και άψογη παρουσίαση. Για αρχή, δοκιμάσαμε ένα πολύ τρυφερό βιτέλο τονάτο με φακές και ξυνήθρα, και μαζί αφράτο ψωμάκι ζυμωμένο με γιαούρτι και τυρί.


Εν συνεχεία απολαύσαμε μέχρι και την τελευταία κουταλιά τη σούπα μαραθόριζας με σεβίτσε γαρίδας…


…και ύστερα οι αισθήσεις χτύπησαν κόκκινο με το ραβιόλι παντζαριού, με τσάι λουλουδιών, κατσικίσιο τυρί και κανέλα. Τόσο αρωματικό που εκρήγνυται στο στόμα, και μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει. Το ριζότο κολοκύθας με λευκή σοκολάτα, κάρδαμο και φυστίκια Αιγίνης είναι ένα νόστιμο και καλοφτιαγμένο πιάτο.


Ο ζουμερός κόκορας σερβίρεται με μια θαυμάσια σάλτσα, με μελίχλωρο και ντοματίνια…


…ενώ το κατσικάκι σε τραγανή κρούστα πανέ, είναι τρυφερό και με συμπυκνωμένη νοστιμιά. Για κάθε πιάτο του μενού προτείνεται και το ιδανικό οινικό του ταίρι.

Για πιο αντισυμβατικές καταστάσεις υπάρχει το παρεΐστικο φοντύ τυριών, και επίσης το μενού γευσιγνωσίας 8 πιάτων με το όνομα «Η μαθητευόμενη των τακουνιών», στα 52 ευρώ χωρίς κρασί και στα 62 ευρώ με 3 ποτήρια κρασί.


Σε όσους βρίσκονται σε μεγάλα κέφια, σερβίρεται το «Βατερλώ δύο γελοίων» τουτέστιν, πέντε νόστιμα τάπας μαζί με πέντε σφηνάκια της επιλογής μας.


Για να γλυκαθούμε έχουν σκαρώσει ένα πολύ νόστιμο τσίζκεικ α λα ελληνικά, μια αρωματική λεμονόπιτα με βανίλια, αμαρέτο και λουίζα και ένα σοκολατένιο γλυκό (φωτ.) με καραμέλα, κονιάκ, φουντούκι και γιασεμί.

Ο λογαριασμός: Καλή σχέση ποιότητας/τιμής, αφού υπολογίζουμε περίπου 15 με 25 ευρώ το άτομο, χωρίς τα ποτά. Η φιάλη κρασιού δεν ξεπερνά τα 26 ευρώ.

Η κάβα: Γεμάτη ανατροπές. Η λίστα με τα εμφιαλωμένα κρασιά βρίσκεται σε σίγουρα χέρια, γι’ αυτό και υμνεί εν συντομία (με 14 επιλογές) την Ελλάδα και τα αμπελοτόπια της. Βλέποντας τις τιμές τρίβεις τα μάτια σου, αφού ξεκινάνε από τα 11 ευρώ ανά φιάλη και δεν ξεπερνάνε τα 26. Τα δικά τους κοκτέιλ είναι επίσης ενδιαφέροντα, ενώ η draft μπίρα παράγεται από… ομόσταυλους πανκ μπιράδες, από την σκωτσέζικη ζυθοποιία Brewdog.

Επιπλέον πληροφορίες: Παρασκευοσάββατα κλείστε τραπέζι. Όσο για το πάρκινγκ στην περιοχή είναι… μέτριας δυσκολίας.

Κυδαντιδών 36, Άνω Πετράλωνα, 210 34 10 296.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών