ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Mystic Pizza

Έξοδος σε ένα εστιατόριο που υπολογίζει για χάρη μας τις θερμίδες, χωρίς να στερεί τη νοστιμιά.

16.01.2013| Updated: 31.10.2023
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Mystic Pizza

Έξοδος σε ένα εστιατόριο που υπολογίζει για χάρη μας τις θερμίδες, χωρίς να στερεί τη νοστιμιά.

Η θέση: Υπάρχουν 3 Mystic Pizza, στα Εξάρχεια, στο Κουκάκι και στο Χολαργό.

Η ατμόσφαιρα: Το εστιατόριο των Εξαρχείων που επισκέφτηκα είναι ένα πολύ μικρό μαγαζί, στο οποίο κυριαρχούν τα έντονα χρώματα. Διαθέτει ένα μπαράκι στο βάθος και μια χούφτα τραπέζια, που φιλοξενούν, συνήθως, κατοίκους της περιοχής.

Το φαγητό: Στις γαστρονομικές ταξιαρχίες των Εξαρχείων, η Mystic Pizza είναι η πιο γνωστή, κι αυτό όχι τυχαία: η ζύμη είναι λεπτή, κρουστή και ελαφρώς ψωμένια – διαφορετική από αυτήν που συνηθίζουν να φτιάχνουν οι ελληνικές πιτσαρίες. Το μυστικό είναι στο κύριο υλικό της βάσης. Πρόκειται για το πλούσιο σε πρωτεΐνες αλεύρι από κάνναβη Sativa. Η συγκεκριμένη ποικιλία κάνναβης είναι καθ’ όλα νόμιμη και καλλιεργείται για χρήση σε προϊόντα διατροφής και για την παραγωγή υφασμάτων –  ουδεμία σχέση έχει με την παραισθησιογόνο ινδική.

Μη σας φανεί περίεργο βέβαια το γεγονός ότι, τρώγοντας στη Mystic Pizza, θα νιώσετε ευφορία. Με περισσότερες από 20 γαρνιτούρες (από Siciliano, με ψητή μελιτζάνα μέχρι Bloody Mary, με σάλτσα με βότκα και tabasco) και περίπου δώδεκα συνταγές για pasta, οι λάτρεις των υδατανθράκων εδώ και έντεκα χρόνια την προσκυνούν. Όπως σημειώνει ο ιδιοκτήτης Μπάμπης Ανανιάδης, στο φαγητό δεν πρέπει να τίθεται μόνο θέμα νοστιμιάς, αλλά και υγείας. Γι’ αυτόν το λόγο έχει φροντίσει για την επιλογή των πρώτων υλών – αλεύρι με περισσότερες φυτικές ίνες και λιγότερη γλουτένη, κρητικό βιολογικό ελαιόλαδο, αλάτι αραφινάριστο, στέβια αντί για ζάχαρη, ενώ το σοτάρισμα των υλικών γίνεται σε νερό και όχι σε λίπος. Ακόμη, υποδεικνύει με σύμβολα το διατροφικό προφίλ κάθε συνταγής. Θερμίδες ανά κομμάτι, υδατάνθρακες και γλυκαιμικός δείκτης είναι τα στοιχεία που αναγράφονται στο μενού -ενδεικτικά αναφέρω πως η «πράσινη» με βάση από αλεύρι κάνναβης με μπρόκολο, καρότο, ελιές και τυρί έχει 178 θερμίδες ανά κομμάτι.

Υπάρχουν επιλογές σε βιολογικές πίτσες, vegan με φυτικό τυρί από πατάτα και άλλες τρεις με ζυμάρι από αλεύρι Dinkel, που έχει λιγότερη γλουτένη. Από τις τελευταίες, δοκιμάσαμε μια Margherita με 192 θερμίδες ανά κομμάτι. Μπισκοτένια ζύμη, γενναιόδωρη ποσότητα τυριού και άρωμα βασιλικού. Ορεκτικά, σαλάτες, λαχματζούν, πεϊνιρλί και γλυκά για να μοιραστείτε με την παρέα, διαιτωμένους και μη.

Ο λογαριασμός: Όχι πάνω από 15 ευρώ το άτομο.

Η κάβα: Αναψυκτικά, μπύρα και ελάχιστες επιλογές σε κρασί.

Επιπλέον πληροφορίες: Υπάρχει η δυνατότητα διανομής στις κοντινές περιοχές.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών