ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ελληνικό Καφενείο

Συριανό πρωινό και γαργαλιστικές λιχουδιές σε ένα αστικό καφενείο της Ερμούπολης.

07.04.2015| Updated: 25.06.2021
Ελληνικό Καφενείο

Συριανό πρωινό και γαργαλιστικές λιχουδιές σε ένα αστικό καφενείο της Ερμούπολης.

Η θέση: Στην καρδιά της πόλης, επάνω στην κεντρική πλατεία Μιαούλη, απέναντι από το Δημαρχείο της Ερμούπολης και στη γωνία με τα μανάβικα και την αγορά.

Η ατμόσφαιρα: Ένα μαρμαρόκτιστο νεοκλασσικό κτίριο του 19ου αιώνα που έχει στεγάσει στο παρελθόν την Οικονομική Εφορία Σύρου, και που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως κλασικό καφενείο παλαιάς κοπής, ανανεώθηκε, στολίστηκε κι ομόρφυνε, αποκτώντας αστικό χαρακτήρα και κύρος. Φιγουράτη η εσωτερική σάλα του, με νοσταλγικό χαρακτήρα, που πλαισιώνεται από μοντέρνες πινελιές. Ιδανική στιγμή είναι το σούρουπο, που η πλατεία αρχίζει να παίρνει σταδιακά ζωή, να ρεμβάσετε στα μαρμάρινα τραπεζάκια του, ανάμεσα σε ένα πλήθος από ετερόκλητους, ξέγνοιαστους ανθρώπους.

Το φαγητό:Το μενού του Ελληνικού Καφενείου βασίζεται στη φιλοσοφία της έξυπνης λιχουδιάς, με ευφάνταστους και δελεαστικούς συνδυασμούς, σε πιάτα που τρώγονται εύκολα, κάθε στιγμή της ημέρας. Και έχει καταφέρει να αποδώσει καλά το ζητούμενο που είναι φυσικά η νοστιμιά. Όσο για την πρώτη ύλη, έχει ελληνική ιθαγένεια, με έμφαση στο κυκλαδίτικο στοιχείο. Ωραία η επιλογή πρωινού, με φασκόμηλο από την Απάνω Μεριά, φρυγανιές με μέλι θυμαρίσιο Σύρου, αυγό μελάτο και Σαν Μιχάλη (8ευρώ). Εναλλακτικά δοκιμάστε μεταξύ άλλων, φρέσκα φρούτα και χυμό πρόβειου γιαουρτιού αρωματισμένο με δυόσμο, ή φρουτοσαλάτα εποχής σε φυσικό χυμό πορτοκάλι. Για δεκατιανό επιλέγουμε κάποιο από τα νόστιμα σάντουιτς. Εγώ προτιμώ αυτό με το λαδόψωμο, με φέτα, κατίκι, ελιές, ρίγανη και ντομάτα. Για κάτι πιο περιποιημένο, το μεσημέρι ή το βράδυ, υπάρχουν καλές και χορταστικές ποικιλίες, όπως και μια μικρή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή από μεζεδάκια. Δοκιμάστε ωραία μαϊντανοσαλάτα, μπρουσκετάκια με κατσικίσιο τυρί και μανιτάρια αρωματισμένα με λάδι σκόρδου, σαλάτα «της συριανής αγοράς» με κάπαρη και λούζα, τραχανότο με μανιτάρια. Για να γλυκαθείτε στο τέλος ζητήστε ένα υποβρύχιο με κουμ κουάτ.

Ο λογαριασμός: Θα μοιραστούμε ένα τσιπουράκι (200ml.) και 2, 3 μεζέδες χωρίς να ξεπεράσουμε τα 10 ευρώ/άτομο. Αν καθήσουμε για ένα πιο σύνθετο γεύμα υπολογίζουμε περίπου 12- 15/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Στην ίδια φιλοσοφία με το φαγητό, η κάβα έχει κι αυτή χαρακτήρα ελληνικό. Σμυρναίικος καφές κι ελληνικός καφές με κάρδαμο, κι ακόμα χαμομήλια, φλισκούνια και λουίζες της εταιρείας Anassa, μέχρι φρέσκια λεμονάδα με πιπερόριζα και βυσινάδα με πικραμύγδαλο. Εξίσου μερακλίδικη κι η λίστα με τα οινοπνευματώδη: γύρω στις 14 ελληνικές μπίρες, ούζα, τσίπουρα φρέσκα και παλαιωμένα, ιδιαίτερα λικέρ και μια επιλογή από περίπου 25 ετικέτες κρασιού από όλη την Ελλάδα – και σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 26 ευρώ/φιάλη!!

Επιπλέον πληροφορίες: Η λιακάδα κι η πανέμορφη πλατεία Μιαούλη θα σας παρασύρουν στον εξωτερικό χώρο στα τραπεζάκια είτε κάτω από τις καμάρες του νεοκλασσικού ή επί της πλατείας. Ωστόσο μην παραλλείψετε να επισκεφτείτε και την όμορφη σάλα του μαγαζιού, στο βάθος της οποίας υπάρχει μια γωνιά σαν μίνι παντοπωλείο, με διαλεχτές νοστιμιές από μικρούς παραγωγούς: κάποιες από τις λιχουδιές του Ναουμίδη, συριανές μαρμελάδες Άρωμ και γλυκά κουταλιού Πυλιακή Γη, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Βιώσας, λικέρ και σιρόπια Dinapoja, κ.α.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών