ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τομάτα

Αξεπέραστες μαγειρικές από τον ταλαντούχο κύριο Καραμολέγκο.

05.06.2015| Updated: 16.02.2024
Τομάτα

Αξεπέραστες μαγειρικές από τον ταλαντούχο κύριο Καραμολέγκο.

Η θέση:Στην κοσμοπολίτικη κι αστραφτερή μαρίνα του Sani Resort της Χαλκιδικής.

Η ατμόσφαιρα: Η Τομάτα εντάσσει αρμονικά, αλλά επιβλητικά, την ελληνικότητά της στον διεθνή χαρακτήρα του συγκροτήματος. Άφθονο ξύλο μαλακώνει το χώρο, γήινες λεπτομέρειες, τραπέζια/παρτέρια με γλαστράκια με αρωματικά βότανα «φυτεμένα» στο κέντρο τους. Και πιο δίπλα, εσάνς από ελληνική ψησταριά, που ενσαρκώνεται με εξευγενισμένο τρόπο, με υπερντιζαϊνάτα βαγόνια που φέρουν σχάρες και κάρβουνα.


Το φαγητό: Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος έχει επανειλημμένως αποδείξει την κλάση και το ταλέντο του. Έτσι που υπάρχουν πιάτα του, που έχουν ήδη ή που πρόκειται να αφήσουν εποχή. Για παράδειγμα ποιός από όσους τα έχουν δοκιμάσει, θα μπορούσε ποτέ να ξεχάσει τα ασυναγώνιστα αχνιστά χτένια με φύκια και βινεγκρέτ με κόκκινο βασιλικό και yuzu ή το θεϊκό καπνιστό σκουμπρί με τοματάκι σε πικάντικο σιρόπι τζίντζερ και σόγιας…; Στην τελευταία μας επίσκεψη, απολαύσαμε για μια ακόμη φορά την μπολιασμένη με έθνικ στοιχεία κουζίνα του, που απογειώνει τα ελληνικά υλικά, πλαισιώνοντάς τα με εκλεκτές, διεθνείς πρώτες ύλες. Αληθινό ξεσάλωμα η σαλάτα «πάρτυ ντομάτας με γαλοτύρι, βινεγκρέτ ντομάτας και βασιλικού» και με συναρπαστική διαδοχή υφών και γεύσεων τα «σπρινγκ ρολς με γαρίδες, πέστο από πελτέ ντομάτας, τζίντζερ και κάσιους». Ησυχάσαμε προσωρινά με τη θαλπωρή ενός βελούδινου, κλασικότερου των κλασικών, «ριζότο παλαιωμένο με παλαιωμένη παρμεζάνα και ελληνικό κατσικίσιο βούτυρο» και με την οικειότητα της γεύσης από το «φιλέτο λαυράκι με μαγιονέζα μάραθου και βινεγκρέτ ούζου». Για να έρθει τέλος η χαρισ(μα)τική βολή με ένα φρεσκοξεφουρνισμένο και σπαρταριστό γαλακτομπούρεκο ενισχυμένο με μαύρες σταφίδες, χουρμάδες και σιρόπι ροδόνερου. Αληθινό ποίημα.


Ο λογαριασμός: Η Τομάτα είναι το εστιατόριο των ξεχωριστών περιστάσεων. Που έχει πάντα έναν τρόπο να ξεσηκώσει τον ουρανίσκο, χωρίς να έχει ανάγκη από μοριακές τεχνικές κι ακραίους εντυπωσιασμούς. Για δυο πρώτα πιάτα και δυο ορεκτικά με ένα γλυκό στη μέση, υπολογίζουμε από 80 μέχρι 120 ευρώ το ζευγάρι.


Η κάβα: Η λίστα με τα κρασιά είναι εύστοχη, δένει με το μενού, κι έχει αρκετές επιλογές, αποτυπωμένες σε μια μόνο σελίδα. Αρκετά καλά τιμολογημένη, με τα περισσότερα κρασιά να κυμαίνονται γύρω στα 30ευρώ ανά φιάλη και με ελάχιστες εξαιρέσεις να ξεπερνούν τα 50ευρώ. Λίγες επιλογές υπάρχουν και σε ποτήρι κρασί.

Επιπλέον πληροφορίες: Κάθε παρέα διαθέτει και το προσωπικό της «salad bar». «Φυτεμένο» στο κέντρο του τραπεζιού ένα «παρτέρι» γεμάτο λαδόξυδα, αλατοπίπερα και ντόπια ζαρζαβατικά, για όσους θέλουν να ετοιμάσουν μια DIY σαλάτα.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών