ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Για φαγητό στις «Πλάκες»

Το εστιατόριο «τροφοδοτείται» από την οικογενειακή πολυσυλλεκτική μονάδα παραγωγής που ευθύνεται για τα αγνά βιολογικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι σας.

04.08.2015| Updated: 16.02.2024
Για φαγητό στις «Πλάκες»

Το εστιατόριο «τροφοδοτείται» από την οικογενειακή πολυσυλλεκτική μονάδα παραγωγής που ευθύνεται για τα αγνά βιολογικά προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι σας.

Η θέση: Το παραδοσιακό εστιατόριο «Πλάκες» είναι χτισμένο στη Χώρα της Σερίφου. Η προνομιακή του τοποθεσία με τη μαγευτική θέα, συνθέτει ένα σκηνικό που δύσκολα θα ξεχάσεις. Το μαγαζί, «οφείλει» το όνομά του στο λιθόστρωτο μονοπάτι «Οι Πλάκες», που ξεκινά ακριβώς έξω από την είσοδό του και είναι προσβάσιμο σε όσους αγαπούν την πεζοπορία.

Η ατμόσφαιρα: Λιτή κυκλαδίτικη αισθητική στα χρώματα του λευκού, του γκρι και της πέτρας. Γλάστρες με κόκκινα και ροζ γεράνια, διάσπαρτες εδώ κι εκεί, δίνουν μια ευχάριστη νότα στην αυλή, που αστράφτει από καθαριότητα.

Το φαγητό: Ό,τι προσφέρεται στις «Πλάκες» είναι αρίστης ποιότητας καθώς οι ιδιοκτήτες -η οικογένεια Ζαχαρία- παράγουν οι ίδιοι τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν. Οι αρμοδιότητες είναι μοιρασμένες. Ο μπαμπάς Αντώνης «φροντίζει» τους χοίρους, τα πρόβατα, τις κότες και τις ελιές του, οι γιοί Γιώργος και Νίκος είναι υπεύθυνοι για τα ζαρζαβατικά που «μεγαλώνουν» στο οικογενειακό αγρόκτημα, η μαμά Σοφία είναι η αρχόντισσα της κουζίνας, η γιαγιά Φιλίππα φτιάχνει την εξαιρετική ξυνομυζήθρα και τη μυζήθρα λαΐνου(τοπικό τυρί που τυροκομείται μόνο το καλοκαίρι) και η γιαγιά Καλλιόπη κρατάει κρυφά τα μυστικά της για τη ρεβυθάδα φούρνου και τα σπέσιαλ ντολμαδάκια. Δοκιμάσαμε σχεδόν τα πάντα, κάθε πιάτο που κατέφθανε στο τραπέζι ήταν καλύτερο από το προηγούμενο. Όμως, ειδική μνεία θα γίνει στις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Το κολοκυθάκι με αυγό ήταν η χαρά του ουρανίσκου, τα χειροποίητα σπανακοτυροπιτάκια ξεχώρισαν για την τεχνική τους, το κοκκινιστό ζυγούρι άφηνε μια μοναδική επίγευση φρέσκιας ντομάτας ενώ στα highlight της βραδιάς και η λούζα από ψαρονέφρι, σκέτη αποκάλυψη. Μάλιστα, για την οικογένεια Ζαχαρία, η παρασκευή της, είναι μια μικρή ιεροτελεστεία. Τη φτιάχνουν αυστηρά μετά του Αγίου Δημητρίου, την ξερένουν στον ήλιο και τη διατηρούν όλο το χρόνο. Η βραδιά έκλεισε με την παχύρρευστη μους, του δικού τους γιαουρτιού, συνοδεία γλυκού του κουταλιού, που επιμελείται η Σοφία.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περί τα 10 – 15 € κατά άτομο μαζί με κρασί.

Η κάβα: Προτιμήστε το αρωματικό ροζέ house wine αξιώσεων, που οινοποιεί ο μπαμπάς Αντώνης.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά Δευτέρα – Κυριακή, 18.00 μ.μ. – 00.30 π.μ. Τους μήνες του χειμώνα κλειστά. Αν αναζητάτε για διαμονή στο νησί της Σερίφου, η οικογένεια Ζαχαρία διαθέτει στο λιμάνι το συγκρότημα «Αλισάχνη» με θέα στη θάλασσα και καλές τιμές.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών