ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Νικηφόρος

Μαγειρευτά το μεσημέρι, ψητά το βράδυ και πάντα αυθεντικά κρητικά πιάτα με πρώτες ύλες φερμένες από το μεγάλο νησί.

22.10.2015| Updated: 25.06.2021
Νικηφόρος

Μαγειρευτά το μεσημέρι, ψητά το βράδυ και πάντα αυθεντικά κρητικά πιάτα με πρώτες ύλες φερμένες από το μεγάλο νησί.

Η θέση: Ο «Νικηφόρος» βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη στάση του μετρό «Πανόρμου», σε ένα μικρό ήσυχο στενάκι, παράλληλο στην «πιάτσα» με τα πολλά μαγαζιά της γνωστής λεωφόρου.

Η ατμόσφαιρα: Κλασική οικογενειακή ταβέρνα με λευκά τραπεζομάντιλα και μεγάλους χώρους. Τα μεσημέρια συχνάζουν φοιτητές, εργαζόμενοι από διπλανές εταιρείες και πολλοί περαστικοί που έρχονται για μαγειρευτά πακέτο. Τα βράδια προσλαμβάνουν συνήθως έναν πιο «επίσημο» χαρακτήρα με μεγαλύτερες παρέες, οικογένειες, τραπέζια γενεθλίων και γιορτών. Τους καλοκαιρινούς μήνες στα τραπέζια που στήνονται έξω στο πεζοδρόμιο γίνεται το αδιαχώρητο. Ωραία είναι και στο πατάρι, με θέα στην κύρια αίθουσα.

Το φαγητό: Η οικογένεια Σταυρακάκη προμηθεύεται πολλές πρώτες ύλες από την Κρήτη: λάδι, κρασί, τυριά, χοχλιούς, σταμναγκάθι και κρέατα, πρωταγωνίστησαν στα πιάτα που παραγγείλαμε. Από την Κρήτη έρχεται και το απάκι που έγινε μια μοναδικής νοστιμιάς ομελέτα. Εξαιρετική ήταν η καπνιστή χοιρινή μπριζόλα από το Ρέθυμνο και το ξυδάτο, αλλά καθόλου βαρύ, λουκάνικο. Ατού της ταβέρνας τα χειροποίητα ντολμαδάκια, τα οποία πρωτοστατούσαν στα διπλανά τραπέζια. Ήταν πεντανόστιμα και καλοφτιαγμένα. Για σαλάτα επιλέξαμε ντάκο στον οποίο βάζουν μόνο ξινομυζήθρα, ενώ τους χοχλιούς τους φάγαμε μπουμπουριστούς. Την επόμενη φορά όμως θα τους δοκιμάσουμε στιφάδο. Μην ξεχάσετε να παραγγείλετε και τηγανητές πατάτες: είναι κομμένες στο χέρι και «σπιτικές». Εμείς προτιμήσαμε τα πιο ιδιαίτερα πιάτα, αλλά οι περίοικοι συχνάζουν εδώ τόσο για τις μεγάλες μερίδες στα μαγειρευτά (παστίτσιο, μουσακάς, λαζάνια με κιμά και μελιτζάνα και μεγάλη ποικιλία κάθε μέρα) όσο και για τα καλοψημένα κρεατικά, ειδικά τα παϊδάκια και τους κεφτέδες σχάρας, οι οποίοι σερβίρονται με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ ο «Νικηφόρος» σερβίρει οφτό αρνί στο φούρνο και καμιά φορά, γαμοπίλαφο με ζυγούρι.

Ο λογαριασμός: Υπολογίστε περί τα 15 – 18 ευρώ το άτομο με μπίρα ή κρασί. Σε κάποια φαγητά οι μερίδες είναι αρκετά μεγάλες, οπότε αν είστε 2 ή 3 άτομα, ρωτήστε τον σερβιτόρο.

Η κάβα: Περιλαμβάνει ρακή και κρασί αυστηρά από την Κρήτη. Το κρασί παράγεται από την ερυθρή ποικιλία ρωμέικο στα Χανιά και αποθηκεύεται για τρια περίπου χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Έχει έντονη γεύση και κεχριμπαρένιο χρώμα, που μπορεί να σας θυμίσει κονιάκ. Πριν παραγγείλετε, ζητήστε να το δοκιμάσετε. Εναλλακτικά κάντε μια «ασφαλή» επιλογή.

Επιπλέον πληροφορίες: Για Παρασκευή – Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι καλό είναι να κάνετε κράτηση. Οι υπόλοιπες μέρες είναι πιο χαλαρές. Το σέρβις είναι πάντα γρήγορο και φιλικό.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών