ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στον Κάκια για θαλασσινά

Οταν αναζητάμε ποιοτικό, φρέσκο, καλομαγειρεμένο ψάρι σε καλές τιμές, ο δρόμος μας μάς βγάζει πολύ συχνά στη Σαλαμίνα.

18.05.2016| Updated: 31.10.2023
Στον Κάκια για θαλασσινά

Οταν αναζητάμε ποιοτικό, φρέσκο, καλομαγειρεμένο ψάρι σε καλές τιμές, ο δρόμος μας μάς βγάζει πολύ συχνά στη Σαλαμίνα.

Η θέση: Στην παραλία της Σαλαμίνας. Με την καινούργια επέκταση, υπάρχουν και τραπεζάκια έξω, απέναντι από το κατάστημα, ώστε η θέα στη θάλασσα να είναι απρόσκοπτη.

Η ατμόσφαιρα: Το οικείο μεζεδοπωλείο που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Πολύ απλό. Πολλές φορές έχει πολλή φασαρία, ειδικά τις γιορτινές μέρες που το μαγαζί είναι γεμάτο. Μην προτιμήσετε αυτές τις μέρες αν δε σας αρέσει η βαβούρα.

Το φαγητό: Επειδή έχουμε απολαύσει τα εδέσματα του Κάκια πολλές φορές, έχουμε κάποια αγαπημένα πιάτα: ψητό καλαμάρι με το μελάνι του, γαρίδες σαγανάκι και χταποδάκι. Αυτά είναι τα εκ των ων ουκ άνευ. Για το τι ακολουθεί περιμένουμε τη Μαρία, την κόρη του ιδιοκτήτη, Νίκου Δημητριάδη (στον οποίο ανήκει και το παρατσούκλι Κάκιας) να μας ενημερώσει για την ψαριά. Βλέπετε ακόμη και το ποια ώρα θα καταφτάσει κανείς στο συγκεκριμένο ουζερί – μεζεδοπωλείο έχει τη σημασία του.


Πρωί-πρωί ο κ. Δημητριάδης μπαίνει πρώτος, καταπώς μάς λέει, στα ψαροκάικα των ψαράδων της περιοχής (ως πρώην ψαράς και ο ίδιος), για να επιλέξει ό,τι εκλεκτότερο έχει βγει από τη θάλασσα. Κάτι που θα επαναλάβει μέσα στη μέρα τουλάχιστον μία φορά. Από τον εκλεκτό αστακό μέχρι τον ταπεινό γαύρο, όλα βγαίνουν την ίδια μέρα στο πιάτο του πελάτη.

Από αυτά που έχουμε δοκιμάσει και συστήνουμε ανεπιφύλακτα είναι η ψητή καραβίδα, ολόγλυκια και ζουμερή, χάβαρα, μια ποικιλία κυδωνιών γλυκών και ψωμωμένων, πίνα τηγανητή (εξαιρετικός μεζές) και ολόφρεσκα κυδώνια, μακαρονάδα με θαλασσινά – σκορδάτη όσο έπρεπε με όλα τα όστρακα που διαθέτει κάθε φορά το κατάστημα. Αν σας αρέσουν τα μεγάλα ψάρια, εξαιρετική η στείρα, αλλά και το φαγγρί, ψημένα με μαεστρία. Επίσης αξίζει τον κόπο να δοκιμάσει κανείς τα ελαφρόπαστα και τα μαριναρισμένα του «Κάκια», λακέρδα, φρίσσα, γάβρο στο ξίδι και σεβίτσε μπαρμπουνιού.

Ο λογαριασμός: 30 – 35 ευρώ/άτομο (με ποτό)

Η κάβα: Όσο για το ποτό, η κατάσταση σηκώνει συνήθως ουζάκι. 44 ποικιλίες επιλεγμένες μία-μία για να ικανοποιηθούν όλα τα γούστα, από τις πιο γνωστές και εμπορικές μάρκες μέχρι το μυτιληνιό «Γιαννατσί» και το χιώτικο «Καζανιστό». Αλλά και με την επιλογή από μπίρες μένει κανείς ικανοποιημένος, με πάρα πολλές ελληνικές ετικέτες. Ως προς τα κρασιά, υπάρχει μια συμπαθητική λίστα αντιπροσωπευτική του ελληνικού αμπελώνα – αν προτιμάτε κάποιο συγκεκριμένο, μπορείτε να πάρετε από πριν το κατάστημα και να το παραγγείλει για να σας το σερβίρει.

Επιπλέον πληροφορίες: Ακτή Καραϊσκάκη 38, Σαλαμίνα, Τ/210 46 55 821. Ανοιχτό και τα μεσημέρια.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών