ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Don Rosario: σισιλιάνικη πανδαισία στο Πλατάνι

Ο Δον Ροζάριο, εκ Σικελίας, είχε δημιουργήσει εκεί μια φωλιά για τους καλοφαγάδες.

17.11.2016| Updated: 15.02.2024
Don Rosario: σισιλιάνικη πανδαισία στο Πλατάνι

Ο Δον Ροζάριο, εκ Σικελίας, είχε δημιουργήσει εκεί μια φωλιά για τους καλοφαγάδες.

Η θέση: Πηγαίνοντας προς το Ρέθυμνο από τα Χανιά, 2,5 χλμ ανατολικά της Σούδας, βγαίνεις λίγο από την Εθνική Οδό και παρκάρεις – άφθονος χώρος.

Η ατμόσφαιρα: Πρωτογνώρισα την κουζίνα του Δον Ροζάριο πριν από 10 και βάλε χρόνια όταν με οδήγησαν στην παραλία των Ραβδούχων, 35χλμ από την πόλη των Χανίων, για να δοκιμάσω «την καλύτερη μακαρονάδα», όπως μου είπαν. Η κατάσταση που είχα αντιμετωπίσει εκεί ήταν λίγο σουρεαλιστική και άκρως ενδιαφέρουσα: εστιατόριο με κολωνάτα ποτήρια, καλά σερβίτσια και αυθεντική ιταλική κουζίνα σε ένα λιμανάκι στο… πουθενά. Ο Δον Ροζάριο, εκ Σικελίας, είχε δημιουργήσει εκεί μια φωλιά για τους καλοφαγάδες. Η ίδια ατμόσφαιρα υπάρχει και στο εστιατόριο που λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια στο Πλατάνι πλέον.

Το φαγητό: Για το ξεκίνημα, παραγγέλνουμε πάντα (όταν είναι η εποχή της) μελιτζάνα του αγρότη (καπνιστή, ψημένη στα κάρβουνα με φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα, βασιλικό, σκόρδο και ελαιόλαδο- το μυστικό της, γιατί είναι πεντανόστιμη – μάλλον είναι τα ολόφρεσκα υλικά της), μύδια αχνιστά, χταποδάκι βρασμένο όσο πρέπει και κομμένο σε λεπτές φέτες με κόκκους κόκκινου και κίτρινου πιπεριού και βαλσαμικό, καπρέζε (μοτσαρέλα, ντομάτα, βασιλικός και ελαιόλαδο) και μια σαλάτα από τα καινούργια πιάτα που μας κέρδισε (μαρούλι, λόλα, ντομάτα, βραστή πατάτα, μπαλσάμικο, ελαιόλαδο).


Και μετά … αρχίζει η μάχη της πάστας. Σπαγγέτι, ριγατόνι, παπαρδέλες, πένες, ταλιατέλες βρασμένες al dente με διάφορες σάλτσες σερβιρισμένες στα τηγάνια τους. Σας συνιστώ, για να μπορέσετε να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερες, να παραγγείλετε κοινές, «στη μέση». Αγαπημένα πιάτα η σπαγγετάδα με γαρίδες, μαϊντανό και λευκή σάλτσα κρασιού, τα ριγκατόνι Φλωρεντίας (με σπανάκι, γαρίδες και ελάχιστη, τόσο που δεν την καταλαβαίνεις κρέμα γάλακτος), οι πένες με σολωμό και βότκα (διάσημο πιάτο), οι παπαρδέλες με μανιτάρια (για την ακρίβεια με 4 είδη μανιταριών) και τα σπαγγέτι al pesto (γιατί το μεγαλείο του μάγειρα φαίνεται και στα πιο απλά). Αν αντέχετε να συνεχίσετε, το μενού διαθέτει και ψαρικά – θαλασσινά (γεμιστό καλαμάρι αλλά και απλό ψητό, φρέσκο τόνο στη σχάρα, ψάρι σε κρούστα αλατιού κ.α) αλλά και κρεατικά (έχω δοκιμάσει το ζουμερό στήθος κοτόπουλου με μέλι και πορτοκάλι κα). Αφήστε λίγο χώρο για την εξαιρετική πανακότα που συνοδεύει τον λογαριασμό.

Ο λογαριασμός: 25-30€/άτοµο (χωρίς ποτό).

Η κάβα: Διαθέτει 11 ετικέτες (5 λευκά, 5 κόκκινα και 1 ροζέ) από την Ελλάδα και την Σικελία.

Επιπλέον πληροφορίες: Ανοιχτά Τετάρτη-Παρασκευή µετά τις 16.30, Σάββατο και Κυριακή µετά τις 13.30.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών