ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Αρχική Σελίδα  /  

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ιστορία ενός εξωφύλλου

Η ιστορία ενός εξωφύλλου

Μια κιβωτός με γεύσεις και λόγια της καρδιάς είναι το επόμενο τεύχος του Γαστρονόμου που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Απριλίου με την Καθημερινή.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Πώς διατηρούμε τα θαλασσινά μέχρι το μαγείρεμα της Καθαράς Δευτέρας

Πώς διατηρούμε τα θαλασσινά μέχρι το μαγείρεμα της Καθαράς Δευτέρας

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της Σαρακοστής, λόγω της αυξημένης ζήτησης βγαίνουν στην αγορά και τα καλά, και τα σκάρτα θαλασσινά, γι’ αυτό θέλει προσοχή. Αν εξασφαλίσουμε πως  έχουμε επιλέξει τα φρεσκότερα από τα ιχθυοπωλεία που εμπιστευόμαστε όλο τον χρόνο, πώς τα διατηρούμε; 

ΠΡΟΣΩΠΑ

Τι έκανε στην Ελλάδα η κριτικός γεύσης  των New York Times;

Τι έκανε στην Ελλάδα η κριτικός γεύσης των New York Times;

Στην τελευταία επίσκεψή της στη χώρα μας –την έκτη κατά σειρά–, η περίφημη κριτικός γαστρονομίας των NYT μας μίλησε για την ελληνική κουζίνα, τη γαστρονομική κουλτούρα των συμπολιτών της και τη μεγάλη ανάπτυξη του ελληνικού κρασιού.
Ο κ.Ιωάννης Κ. Παπαδάτος

Οι συνταγές ως πολιτισμός

Λίγα λόγια για την αγαπημένη του Σμύρνη από τον πρόεδρο της Εστίας Νέας Σμύρνης, κ. Ιωάννη Κ. Παπαδάτο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Φτιάχνουμε φρέσκα ζυμαρικά

Φτιάχνουμε φρέσκα ζυμαρικά

Όπως και να το κάνουμε, το φρέσκο είναι πάντα ωραιότερο από το ξερό ή το κατεψυγμένο. Κάτι το ζύμωμα στο χέρι, η μυρωδιά και η υφή της ζύμης, ο έλεγχος των πρώτων υλών κάτι η προσπάθεια (διάβαζε δυσκολία) του ανοίγματος του φύλλου με τον λεπτό πλάστη, όλα αυτά μαζί συντελούν στο να αποτελέσουν τα φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά μια «ζωντανή» γευστική απόλαυση. Το επιχειρούμε διαβάζοντας προσεκτικά τις οδηγίες.
Χοιρινό στον φούρνο

Χοιρινό στον φούρνο

Ένα καλό κομμάτι από τον κρεοπώλη μας, μαρινάρισμα και σιγανό ψήσιμο: το χοιρινό στον φούρνο είναι ένα εύκολο φαγητό, που απαιτεί όμως αρκετή ώρα. Τώρα που μένουμε σπίτι και έχουμε χρόνο, σιγοψήνουμε νόστιμα χορινά και τα σερβίρουμε με πατάτες, ρύζι ή σαλάτα.

ΤΑΞΙΔΙ

Οι γυναίκες των Αγράφων: σκληρά χέρια, τρυφερή μαγειρική

Οι γυναίκες των Αγράφων: σκληρά χέρια, τρυφερή μαγειρική

Ανηφορίσαμε στη Λίμνη Πλαστήρα, στα Ανατολικά Άγραφα, μέσα στην καρδιά του χειμώνα, σε έναν τόπο που οι περισσότεροι ταυτίζουν με παιχνίδια στο χιόνι, εκπληκτικής ομορφιάς και ασυνήθιστη για την Ελλάδα άγρια φύση, και βουνίσιο μεγαλείο. Εμείς ωστόσο ήρθαμε με σκοπό να γνωρίσουμε από κοντά τη γαστρονομία αυτού του τόπου και οι εκπλήξεις άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη.
Τα οστρακοχώρια της Καλλονής

Τα οστρακοχώρια της Καλλονής

Ο κόλπος με τις θρυλικές σαρδέλες διαθέτει έναν εύφορο βυθό, όπου ζουν αναρίθμητα όστρακα, τα οποία μάλιστα και εξάγονται.

ΓΝΩΜΕΣ

εικονογράφηση: Βαγγέλης Καρατζάς

Ποτοποιία Φινόπουλου

Η πελατεία, κυρίως χασαπάκια από δίπλα, σβήνανε τη μεταλλική γεύση των σφαγίων πίνοντας αρωματικά λικεράκια, μπανάνα, τσέρι και «διάφορο».
Αυγά μάτια  στην Ομόνοια

Αυγά μάτια στην Ομόνοια

«Πάμε στην Ομόνοια», λέγαμε – αλλά δεν ήταν το Νέον, είναι βέβαιον. Μήπως ήταν το Άστυ; Ή το Βρετάνια καταπώς λέει ο Άγγελος Παπαδημητρίου; Στον οποίο η περιγραφή των τηγανητών αυγών αμέσως του χτύπησε το κουδουνάκι. Τι νόημα έχει να το βρω, η νοσταλγία και δηλητηριάζει, και παραπλανά.

ΒΡΑΒΕΙΑ

 Η Νένα Ισμυρνόγλου και η Νίκη Χρυσανθίδου έφτιαξαν διάφορα εδέσματα με τα βραβευμένα προϊόντα.

Της γιορτής τα εδέσματα

Οι σεφ του περιοδικού άνοιξαν παλιά συνταγολόγια, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν πολυτελείς, αρχοντικούς και μερακλίδικους μεζέδες από τις χαμένες πατρίδες του ελληνισμού. Με το κρασί στο επίκεντρο και ντόπια αποστάγματα σε κοκτέιλ, εγκάρδιες χειραψίες και συγκινητικά συγχαρητήρια, ήταν αναμφισβήτητα μια αξέχαστη βραδιά, από όπου κανείς δεν ήθελε να αποχωρήσει.

ΑΦΙΞΕΙΣ

Κοτόπουλο: η πιο νόστιμη επιλογή για ισορροπημένη διατροφή

Κοτόπουλο: η πιο νόστιμη επιλογή για ισορροπημένη διατροφή

Μένουμε σπίτι και ετοιμάζουμε γεύματα με φροντίδα για εμάς και τους οικείους μας. Τι καλύτερο λοιπόν από κοτόπουλο, το πιο δημοφιλές πουλερικό, αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Το ετοιμάζουμε φουρνιστό με πατάτες, γεμιστό με μυρωδικά, λεμονάτο αλλά και κοκκινιστό με χυλοπίτες αλλά κυρίως το απολαμβάνουμε στην κοτόσουπα – βάλσαμο, τόσο οικεία και παρηγορητική · ο ορισμός του comfort food!

Αφιερώματα