ΒΡΑΒΕΙΑ 2012

Τα αξιώτικα τυριά του Κουφόπουλου

Γραβιέρες, αρσενικά και ένα «ιερό» τυρί, ο Αγ. Ισίδωρος, όλα εκλεκτά και πεντανόστιμα, από ένα Ναξιώτη τυροκόμο που αντιστέκεται.

10.09.2012| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Τα αξιώτικα τυριά του Κουφόπουλου

Γραβιέρες, αρσενικά και ένα «ιερό» τυρί, ο Αγ. Ισίδωρος, όλα εκλεκτά και πεντανόστιμα, από ένα Ναξιώτη τυροκόμο που αντιστέκεται.

Τη δουλειά του τυροκόμου την έμαθε από τον παππού του και τον πατέρα του, που ήταν κτηνοτρόφοι, ενώ είχαν και μικρή τυροκομική παραγωγή. Το 1990, όταν αναλαμβάνει το τυροκομείο ο Μανώλης Κουφόπουλος, τα κοπάδια έχουν σαφώς μειωθεί και ο κόσμος έχει στραφεί στον τουρισμό. Πρώτη του δουλειά είναι ο εκσυγχρονισμός του τυροκομείου. ∆εν ήταν εύκολο. «Ούτε ζήτησα ούτε πήρα ποτέ επιδότηση», μας λέει. Κατανοεί ότι, για να επιβιώσει ο ίδιος ως τυροκόμος, πρέπει να υποστηρίξει τους ντόπιους παραγωγούς γάλακτος. Για να μπορεί να αγοράζει μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος, τυροκομεί 23 είδη τυριών, όλα παραδοσιακά ναξιώτικα.

Όταν προσπάθησε να καθιερώσει την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για το κλασικό ναξιώτικο τυρί, το αρσενικό, δέχτηκε πιέσεις από «ισχυρούς παραγωγούς», τους οποίους δεν συνέφερε ο έλεγχος. Ο Μανώλης Κουφόπουλος κατάφερε τελικά να κάνει ΠΟΠ τη γραβιέρα Νάξου. Τα προϊόντα του πωλούνται στα δύο καταστήματά του, στη Χώρα της Νάξου και στο Χαλάνδρι. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας είναι 2.700.000 ευρώ ετησίως, ενώ στα δύο καταστήματα και στο τυροκομείο εργάζονται 13 άτομα. Ο «Γαστρονόμος» βραβεύσε, μεταηύ άλλων, το εξαιρετικό αιγοπρόβειο τυρί του με την ονομασία «Αγιος Ισίδωρος».

  • Τα προϊόντα Κουφόπουλου μπορούµε να τα βρούμε στα καταστήματά τους στη Χώρα της Νάξου, τηλ.: 22850-24.918, και στο Χαλάνδρι, Εθν. Αντιστάσεως 18, τηλ.: 210-68.37.758.

Τυροκοµείο Μανώλη Κουφόπουλου, τηλ.: 22850-24.918 , ιστοσελίδα: www.tyrokomia-naxou.gr


Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοφύλακτος Μασούρας βραβεύει τον Μανώλη Κουφόπουλο της «Τυροκομίας Νάξου».

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών