ΒΡΑΒΕΙΑ 2015

Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Ενα μπακάλικο σημείο αναφοράς

04.06.2015| Updated: 15.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Ο Κοσμάς Σωτηριάδης, όταν άνοιξε στη Θεσσαλονίκη η περίφημη αγορά Μοδιάνο, ήταν ο πρώτος που αντελήφθη τη σημασία της και άνοιξε εκεί κατάστημα.

Το περίφημο παντοπωλείο «Κοσμάς» άνοιξε στη Μοδιάνο το 1924. Μερακλής, έφερνε τους μεζέδες της χαμένης πατρίδας του. Λακέρδα και παστουρμά από την Πόλη, χαβιάρι από τη Ρωσία, ό,τι πιο σπάνιο και καλοδιαλεγμένο. Η πολυεθνική, η προσφυγική Θεσσαλονίκη το αγκάλιασε αμέσως το μπακάλικό του. Τόσο καλά πήγε η δουλειά του, που αγόρασε τα τέσσερα διπλανά καταστήματα για να το επεκτείνει. Το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε, πέρασε στα εκλεκτά ελληνικά προϊόντα, αλλά ποτέ δεν απαρνήθηκε τις παλιές συνήθειες. Πάντα έβρισκες εκεί τον καλύτερο παστουρμά και την πιο γλυκιά λακέρδα.

Ενενήντα ένα χρόνια πέρασαν, τα παιδιά και τα εγγόνια του έμειναν στη δουλειά. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, ο εγγονός του Γιώργος Σωτηριάδης με τη γυναίκα του Ζωή άνοιξαν πριν από πέντε χρόνια στην Κομνηνών το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης και πριν από δύο χρόνια το γειτονικό βιολογικό μανάβικο. Πιστοί στο πνεύμα του παππού: επιλογή των πιο αξιόλογων ελληνικών προϊόντων, εξαιρετικός πάγκος τυριών και αλλαντικών, και ντελικατέσεν νοστιμιές απ’ όλο τον κόσμο.

Το βραβείο απένειμε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Που βρίσκεται
Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης: Κομνηνών 12, τηλ. 2310 244 684.

Βραβεία 2016

Βραβεία 2014

Βραβεία 2013

Βραβεία 2012

Εξερευνήστε τα βραβεία

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών