Η εθνική μας φασουλάδα με τι φασούλια φτιάχνεται;
Σκέψου να ‘ταν πλημμυρισμένα τα μαγαζιά με ντόπια φασούλια και ντόπια ροβύθια και φακές. Σκέψου να τα μαγειρεύαμε με γνώση, σεβασμό και επίγνωση του μεγαλείου τους.
Σκέψου να ‘ταν πλημμυρισμένα τα μαγαζιά με ντόπια φασούλια και ντόπια ροβύθια και φακές. Σκέψου να τα μαγειρεύαμε με γνώση, σεβασμό και επίγνωση του μεγαλείου τους.
Από την πρώτη εμφάνιση της ζύμης σου μέχρι τον Αντονέν Καρέμ κι από τα παρισινά μπιστρό και εστιατόρια μέχρι τα μέρη μας.
Χάνεται σιγά σιγά μια γνώση πολύτιμη, ξεφτίζει μια παράδοση δεμένη με την μαγειρική μας και είναι μεγάλο κρίμα: τα άγρια χόρτα είναι μια κορυφαία έκφραση του τόπου.
Πολύτιμο, εκλεκτό, ακριβό, το χαβιάρι είναι ένα υλικό με εκτόπισμα. Αλλά ένας μάγειρας μπορεί να αναδείξει κι άλλα, πιο ταπεινά υλικά. Να τα κάνει σπουδαία. Να τα κάνει «χαβιάρι».
Οι dedakatsi της Γεωργίας, οι γυναίκες στις επαγγελματικές κουζίνες και άλλες γυναίκες με δύναμη, με δημιουργικότητα, με πείσμα –σε ταβέρνες, σε χωράφια, σε αμπελώνες, σε εργαστήρια, σε λαϊκές– που θα έπρεπε να τις γιορτάζουμε κάθε μέρα.
Κρέας και πάλι κρέας! Αυτή την εβδομάδα, που λέγεται και Κρεοφάγος ή Ολόκριγια ή Άρτσι Βούρτσι, ακόμα και η πιο φτωχή οικογένεια πρέπει να «τσικνώσει τη γωνιά της».
Η μαρμελάδα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, φτάνουμε μέχρι την αρχαία Ελλάδα. Και βρίσκουμε ένα κυδώνι.
Μια ιστορία και μια συνταγή για το σπιτικό γιατρικό που τρώγεται με το κουτάλι και όλα τα κάνει να μοιάζουν καλύτερα.
Δεκέμβριος 2021, Χριστούγεννα εν μέσω καραντίνας. Σκέψεις και ευχές για τις γιορτές.
Μετά από πάνω από 20 χρόνια που ασχολείται δημοσιογραφικά με τον οίνο, η Μερόπη Παπαδοπούλου μάς δίνει τη δική της γνώμη για το πού βρίσκεται σήμερα το ελληνικό κρασί και τι περιθώρια εξέλιξης έχει.
Σε λευκό πορσελάνινο μπολ με χερουλάκια, για να το φέρεις κοντά στο πρόσωπο και να βυθιστείς στην ευωδιά του, το κονσομέ είναι το πιο φίνο και μεγαλοπρεπές δυναμωτικό – είναι μαγειρική μαγεία.
Οι γαλλικοί φούρνοι δεν φημίζονται μόνο για τις μπαγκέτες τους αλλά και για μια σειρά από γλυκά, διάσημα πια σε όλο τον κόσμο, όπως σου, εκλέρ, paris-brest και σεντ ονορέ.