ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πιλάφι: Η επιτυχία ειναι στους ζωμούς

Η νοστιμιά ενός πιλαφιού εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε.

30.10.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Κατερίνα Καμπίτη
Πιλάφι: Η επιτυχία ειναι στους ζωμούς

Η νοστιμιά ενός πιλαφιού εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το υγρό που θα χρησιμοποιήσουμε. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερο αν φτιάξουμε το πιλάφι με ζωμό παρά με σκέτο νερό.

Οι ζωμοί ενισχύουν το γευστικό υπόβαθρο του πιλαφιού αλλά και κάθε φαγητού. Μπορούμε να ετοιμάσουμε μεγάλες ποσότητες μια μέρα που θα έχουμε χρόνο. Έτσι μπορούμε να τους συντηρούμε στην κατάψυξη και να τους χρησιμοποιούμε όποτε χρειάζεται για ένα πιλάφι ή άλλα φαγητά. n

  • Σημαντικό συστατικό ενός ζωμού είναι το κρασί. Τους ζωμούς μπορούμε να τους φτιάξουμε μόνο με κρασί ή με κρασί και νερό. Επίσης, για το μαγείρεμα του πιλαφιού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ζωμό σκέτο ή αναμεμειγμένο με κρασί. Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του κρασιού, τόσο πιο αρωματικό θα είναι το αποτέλεσμα.
  • Η γκάμα των μυρωδικών και των λαχανικών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σ’ έναν ζωμό είναι ευρύτατη. Καρότο, πράσο, κρεμμύδι, παντζάρι (οπότε ο ζωμός θα έχει ένα κοκκινωπό χρώμα που θα χρωματίσει αναλόγως το πιλάφι), σελινόριζα, φινόκιο, σέλερυ είναι μερικά λαχανικά.
  • Μαϊντανός, σέλινο, άνηθος, μάραθος, ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, δάφνη κ.λπ. από μυρωδικά, κόκκοι πιπεριών, μπαχάρι, κεδροκούκουτσα, μαραθόσποροι, σελινόσποροι, κόλιανδρος, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο κ.λπ. από μπαχαρικά. Ο συνδυασμός των υλικών αυτών εξαρτάται από τη συνταγή μας. Προσέχουμε συνεπώς να ταιριάζουν τα υλικά μας με την πρώτη ύλη της συνταγής, για παράδειγμα αν φτιάξουμε αρνάκι με μάραθο, σκόπιμο είναι να χρησιμοποιήσουμε μάραθο και στο ζωμό για το συνοδευτικό πιλάφι. Επίσης, δεντρολίβανο θα χρησιμοποιήσουμε στο ζωμό για το πιλάφι που θα συνοδεύσει ψάρια με έντονη γεύση. Το ίδιο ισχύει και για τα μπαχαρικά.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και τα κοτσάνια από τα μυρωδικά, αφήνοντας τα φύλλα για άλλη χρήση. Στο Γαστρονόμο, δίνουμε κάθε φορά τους ταιριαστούς συνδυασμούς μυρωδικών και λαχανικών, αλλά εσείς δοκιμάζοντας θα βρείτε αυτούς που σας ταιριάζουν.

Βασικοί ζωμοί: 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών