ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ
Τα οστρακοχώρια της Καλλονής

Τα οστρακοχώρια της Καλλονής

Ο κόλπος με τις θρυλικές σαρδέλες διαθέτει έναν εύφορο βυθό, όπου ζουν αναρίθμητα όστρακα, τα οποία μάλιστα και εξάγονται.
Στα Άγραφα  για άγρια μανιτάρια

Στα Άγραφα για άγρια μανιτάρια

Περιπλανηθήκαμε στα δάση των Αγράφων και μάθαμε πώς η ξεχασμένη γνώση της συλλογής άγριων μανιταριών αναβιώνει γοργά από ανθρώπους με πάθος.
Τα μπαχαρικά της Ινδίας

Τα μπαχαρικά της Ινδίας

Τα μπαχαρικά καθιερώθηκαν πολύ νωρίς ως εμπορικά αγαθά. Ήταν μικρά σε μέγεθος, εύκολα στη μεταφορά και συχνά άξιζαν το βάρος τους σε χρυσάφι.
Τα ζυμαρικά της Ιταλίας

Τα ζυμαρικά της Ιταλίας

Ζυμαρικά διάφορων σχημάτων και μεγεθών σερβίρονται με μια ποικιλία από σάλτσες, και υπάρχουν πλήθος τοπικών σπεσιαλιτέ. Αν θέλουμε ένα κρεμώδες, παραδοσιακό φαγητό, υπάρχει το ριζότο, ενώ η πολέντα σερβίρεται συχνά ως συνοδευτικό για σάλτσες και πλούσια ραγού.
Το φαγητό του Μαρόκου

Το φαγητό του Μαρόκου

Η γαστρονομική ταυτότητα του Μαρόκου είναι θαυμαστή. Ενώ η μαγειρική των ιθαγενών Βερβέρων παραμένει πάντα η σταθερή αξία και βάση για τη δημιουργία νέων συνταγών, η κουζίνα αυτής της χώρας κατέκτησε τη μοναδικότητά της μέσα από αραβικές, περσικές και ανδαλουσιανές επιρροές.
Ζέρζοβα

Εκδρομές για καλοφαγάδες

Αποδράσεις από την πολύβουη Αθήνα, δίπλα στη φύση; Ιδού μερικές διευθύνσεις για φαγητό σε δημοφιλείς προορισμούς.
«Ηράκλειο – Μέρες Κρητικής Γαστρονομίας 2019»

«Ηράκλειο – Μέρες Κρητικής Γαστρονομίας 2019»

Τυριά παλαιωμένα και καπνιστά, αλοιφωτά γεμάτα δροσιά ή σκληρά και στιβαρά της σπηλιάς, μπίρες και καφέδες κάθε λογής, ψωμιά με παμπάλαια προζύμια με συνταγές αγιορείτικες, αλλαντικά και λουκάνικα παλαιωμένα και καλοκαπνισμένα, σάλτσες και μαρμελάδες από βιολογικούς ορεινούς κήπους, τσικουδιές με συνταγές αιώνων.
Μπέργκερ από τη Σύρο με μαραθολουκάνικο και τυρί Σαν Μιχάλη

Αν οι Κυκλάδες ήταν street food

Πέντε μάγειρες που ξέρουν τα νησιώτικα κατατόπια μαγειρεύουν μοντέρνο street food με διεθνείς επιρροές και ντόπιες πρώτες ύλες.
Γιατί αγαπήσαμε τη Napoli

Γιατί αγαπήσαμε τη Napoli

Το ρεζουμέ από το ταξίδι μας στην πόλη του ιταλικού νότου που λατρεύει το τηγάνι, εμμένει στα τοπικά προϊόντα και «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια» τους ψηλομύτικους οδηγούς εστίασης.
Κουζίνα λιμανιού στους πρόποδες ενός βουνού

Κουζίνα λιμανιού στους πρόποδες ενός βουνού

Ένα μεγάλο ψαροχώρι. Αυτό είναι ο Βόλος. Οι ντόπιοι ξέρουν καλά κι από ψάρι κι από μεζέ. Όσο για τη γαστρονομική τους ταυτότητα; Ο ορισμός της είναι τα τσιπουράδικα.
Τα άγρια χόρτα δεν χρειάζονται εύφοες κοιλάδες. Τους αρκούν και οι γυμνοί βραχότοποι των Κυκλάδων ή της Μέσα Μάνης, αρκέι να τα εντοπίσει έμπειρο μάτι, όπως του Παναγιώτη Κοκοράκη.

Άγρια χόρτα, η Ελλάδα όλη

Απόλαυση στην αναζήτηση, τέχνη, γνώση και συνείδηση στη συλλογή, μεράκι στο μαγείρεμα. Μαζεύοντας αγκαλιές άγρια χόρτα στη Μέσα Μάνη, καταλήξαμε πως είναι το τελειότερο σύμβολο της λιτής, σοφής, αειφόρου γαστρονομίας μας.
Μυζηθροπιτάκια, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και ανθοί γεμιστοί στο τραπέζι πρόγαμου (γλέντι που διοργανώνεται μια δυο μέρες πριν από τον γάμο) στα Ανώγεια. Ο λυράρης Γιάννης Σωπασής.

Μαγειρεύουμε στον Ψηλορείτη

Διασχίσαμε τον νομό Ρεθύμνου σε 10 μέρες, μετρήσαμε δεκάδες χωριά και αποθησαυρίσαμε συνταγές της καθημερινότητας από νοικοκυρές σε σπίτια και ταβέρνες. Ιδού το συναρπαστικό ταξίδι μας στη ρεθυμνιώτικη κουζίνα.
Ζάκυνθος: Εδώ οι σάλτσες φτιάχνονται χωρίς νερό

Ζάκυνθος: Εδώ οι σάλτσες φτιάχνονται χωρίς νερό

Από τη μια η ενετική αστική μαγειρική φιλοσοφία, από την άλλη η παλαιά αγροτική ζακυνθινή παράδοση. Το αποτέλεσμα; Μια κουζίνα με συνταγές οικείες και συγχρόνως ξεχωριστές. Και σίγουρα για ρωμαλέους ουρανίσκους.
Οι αμμοθίνες της Λήμνου είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, μια έρημος στην ενδοχώρα του νησιού. Δεξιά: Πλούσιος ψαρότοπος η Νέα Κούταλη, γι’ αυτό το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων είναι ψαράδες.

Τα μυστικά της Λήμνου

Παρά τη μακραίωνη παράδοση στην παραγωγή εκλεκτών σταριών, τυριών, κρεατικών, ψαρικών και κρασιών, οι Λημνιοί δεν διστάζουν να ξαναγράψουν τη γαστρονομική τους ιστορία με νέες παραγωγές και φρέσκες ιδέες. Τα φαγητά τους πλούσια, περίτεχνα, μοναδικά, όπως και ο τόπος.
O σεφ Σ. Ευαγγέλου, ο απο­σταγματοποιός Κ. Καρδάσης με τη σύζυγό του Βιβή, ο οινοποιός Δ. Μίγας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κ. Κουλιός, η δημοσιογράφος Ν. Δημητρίου και ο B. Χαλούλης.

Στον Τύρναβο το τσίπουρο είναι τρόπος ζωής

Απολαμβάνουμε στην πατρίδα του το φίνο απόσταγμα του Μαύρου Μοσχάτου, καταγράφουμε την κοσμοθεωρία του και μαγειρεύουμε ιδιαίτερα, θεσπέσια φαγητά με τις ανοιχτόκαρδες νοικοκυρές του τόπου.
Η νηστήσιμη μαγειρική του Αγίου Ορους

Η νηστήσιμη μαγειρική του Αγίου Ορους

Πληθωρική, πολυσυλλεκτική, και όμως λιτή και με ξεκάθαρη μεσογειακή ταυτότητα. η αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στο λάδι, στα χόρτα, στα όσπρια, στο ψάρι και στα θαλασσινά, χρησιμοποιεί άφθονα μυρωδικά και μπαχαρικά, αξιοποιεί τεχνικές παλιές και καινούργιες.
 Ζαγορίσια μαγειρική: Από το τίποτα φαΐ

Ζαγορίσια μαγειρική: Από το τίποτα φαΐ

Μία εβδομάδα μείναμε στο Ζαγόρι και συναντήσαμε περί τους 40 κατοίκους του. Μας άνοιξαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, μας φίλεψαν και μας έδειξαν τι και πώς μαγειρεύουν.
Λάχανα, φασόλια και πορτσίνι

Λάχανα, φασόλια και πορτσίνι

Από τα αφράτα λευκά λάχανα που στριμώχνουν σε βαρέλια και τις κόκκινες πιπεριές που ψήνουν σε μασίνες μέχρι τα κάστανα που μαζεύουν τώρα και τα άγρια μανιτάρια που αποξηραίνουν στις τελευταίες ακτίνες του ήλιου, τα νοικοκυριά της Καστοριάς προετοιμάζονται για το χειμώνα που έρχεται.
Νομός Καβάλας: Εύφορη γη, πλούσια θάλασσα

Νομός Καβάλας: Εύφορη γη, πλούσια θάλασσα

Από τη λιμνοθάλασσα της Κεραμωτής μέχρι τους πρόποδες του Παγγαίου όρους και από την κοιλάδα του Νέστου μέχρι το κέντρο της πόλης, ο νομός Καβάλας είναι ένας πλούσιος τόπος, γεμάτος γεύσεις και αρώματα. Το ζύγι, βέβαια, γέρνει προς τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Σέριφος: Υπόγεια τυριά, ιδιαίτερα κρασιά

Σέριφος: Υπόγεια τυριά, ιδιαίτερα κρασιά

Ό,τι παράγεται στη Σέριφο μένει στη Σέριφο. Λιγοστά προϊόντα, αλλά μοναδικά και ξεχωριστά, όπως η μυζήθρα του λάινα, το υπόγειο τυρί του λάκκου, τα σερφιώτικα και ψαροσύρικα κρασιά, τα μερακλίδικα πεδούλια. Για να τα δοκιμάσετε, θα χρειαστεί να ταξιδέψετε έως το νησί των μεταλλείων. Προς το παρόν.
Μεσσηνία: Κολυμπάει στο λάδι

Μεσσηνία: Κολυμπάει στο λάδι

Βουνό, θάλασσα και μερικά εκατομμύρια λιόδεντρα συμμαχούν για να προσφέρουν στην περιοχή εξαιρετικές πρώτες ύλες, που έχουν όλα τα εχέγγυα για να κάνουν γνωστή και περιζήτητη την ντόπια μαγειρική παράδοση σε όλο τον κόσμο.

Αφιερώματα