
Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΥλικά
- 25 γρ. μαγιά ξηρή
- 170 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, ζεστό
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. ζάχαρη λίγο αλάτι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
- 3 αυγά
- 120 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Γλάσο
- 4 κούπες ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. σούπας γλυκόζη
- 2-4 κουτ. σούπας νερό
- 1 κάψουλα βανίλιας (βανιλίνη)
Διαδικασία
Ρίχνουμε τη μαγιά στο γάλα και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί. Ζυμώνουμε στο μίξερ, με τον γάντζο, όλα τα υλικά μαζί για 10-15 λεπτά. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Ακουμπάμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας μας, την οποία έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Την πλάθουμε σε χοντρό μπαστούνι και τη μεταφέρουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Δίνουμε στη ζύμη σχήμα έλατου και την ψήνουμε για 30-45 λεπτά. Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει και ετοιμάζουμε το γλάσο: Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, χρησιμοποιώντας τον αυγοδάρτη. Μόλις ομογενοποιηθεί το γλάσο, γαρνίρουμε το κρύο δέντρο μας. Διακοσμούμε με πολύχρωμα καραμελάκια της αρεσκείας μας.