
Υλικά
Για τη βάση
- 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 100 ml χλιαρό γάλα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 ml χλιαρό νερό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την γέμιση
- 600 γρ. σπανάκι, χοντροκομμένο
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 50 ml ελαιόλαδο
- 300 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ξινός τραχανάς Βλάχα
- 3 αυγά
- 100 ml γάλα
Διαδικασία
Βάση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το γάλα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά - σιγά το νερό, μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη, η οποία δεν κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 1/2 ώρα στην άκρη.
Γέμιση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια, 100 ml νερό, αλάτι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια για 8-10 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι και την γραβιέρα. Ανακατεύουμε ελαφρώς.
Τάρτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1/2 εκ. Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκ. και στρώνουμε μέσα τη ζύμη, ώστε να καλύπτει καλά και τα τοιχώματα. Απλώνουμε πάνω το μείγμα με το σπανάκι και τον τραχανά και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα αυγών-γραβιέρας. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί και η βάση. Πριν την κόψουμε την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.