30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπακαλιάρο με μυρωδάτα χόρτα, ξεπλένουμε τον παστό μπακαλιάρο καλά και τον βάζουμε σε ευρύχωρο σκεύος με άφθονο νερό και τον αφήνουμε για 12 – 24 ώρες, μέχρι να μαλακώσει και να ξαλμυρίσει. Ανά 4 – 6 ώρες, αδειάζουμε το σκεύος από το νερό και το ξαναγεμίζουμε με φρέσκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βάζουμε τα χόρτα, τα πράσα και το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 3 – 4 λεπτά, ή μέχρι να αχνιστούν και να μειωθεί ο όγκος τους.
- Τα αδειάζουμε σε ένα μέτριο ταψί ή πυρέξ και τα αλατίζουμε ελαφρά.
- Βάζουμε ομοιόμορφα πάνω στα χόρτα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, με το δέρμα προς τα πάνω.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι μαύρο, περιχύνουμε με το λάδι και 200 ml νερό.
- Σκορπίζουμε τις σταφίδες ή τα δαμάσκηνα (αν βάλουμε) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει ο μπακαλιάρος.
Μυστικά
Συμβουλή: Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε από την αρχή, 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ, διαλυμένο σε 100 ml νερό.