Οι μαγείρισσες στο εστιατόριο Δόλοπες μας είπαν ότι το μυστικό της είναι να τη φτιάξουμε με λίπα (χοιρινό λίπος και μάλιστα λαρδί) και όχι με βούτυρο ή ελαιόλαδο: τη σκορπίζουμε σε κομματάκια στο ταψί πριν ρίξουμε τον χυλό και σκορπίζουμε κάμποση ακόμη στην επιφάνεια του χυλού. Ιδανικό συνοδευτικό-έκπληξη, το ξινόγαλο!
45'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: για το μεγάλο ταψί του φούρνουΔιαδικασία
- Για την μπατζίνα: η κολοκυθόπιτα των Αγράφων, σε μια λεκάνη βάζουμε την κολοκύθα, τα αυγά, το τυρί, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε.
- Σταδιακά προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να γίνει ένας χυλός σχετικά υδαρής.
- Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου, αδειάζουμε τον χυλό, σείουμε το ταψί για να απλωθεί ομοιόμορφα και ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και λάδι.
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει καλά της μπατζίνας: κολοκυθόπιτα των Αγράφων.