
Υλικά
- 1 χοιρινό καρέ συνολικού βάρους περίπου 2-2½ κιλών
- 80 ml ελαιόλαδο
Για την άλμη
- 240 γρ. αλάτι
- 200 γρ. μέλι
- 240 ml νερό
- 20 κεδροκούκουτσα (στα μπαχαράδικα)
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 20 κόκκοι πιπεριού
Για την πικάντικη μαρμελάδα
- 30 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 300 γρ. ξινόμηλα+300 γρ. αχλάδια, καθαρισμένα και πολύ ψιλοκομμένα
- 60 γρ. μαύρες σταφίδες κορινθιακές
- 150 ml χυμός πορτοκαλιού
- 150 ml χυμός μήλου
- 15 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Αποβραδίς: Κάνουμε αρκετό χώρο στο ψυγείο για να χωρέσει το χοιρινό. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε όλα τα υλικά για την άλμη για 5 λεπτά, σε δυνατή φωτιά. Αδειάζουμε σε μια λεκάνη ή σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε 3½ λίτρα παγωμένο νερό. Ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα το χοιρινό. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Την επομένη, βγάζουμε το κρέας από την άλμη και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
Βάζουμε το χοιρινό καρέ σε ένα ταψί και το περιχύνουμε με το λάδι και 50 ml νερό. Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα. Όσο ψήνεται το κρέας, ετοιμάζουμε τη μαρμελάδα.
Μαρμελάδα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ωραία μαρμελάδα. Αλείφουμε με λίγη από την πικάντικη μαρμελάδα το καρέ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το χοιρινό και να ροδίσει. Την υπόλοιπη μαρμελάδα την αδειάζουμε σε μπολ και τη σερβίρουμε ζεστή μαζί με το χοιρινό καρέ.