30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 10-12

Για το μπριός

Για την κρέμα

Διαδικασία

Για το μπριός

  1. Zεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα, μέχρι να γίνει χλιαρό.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα.
  3. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αυγά.
  4. Προσθέτουμε και το μείγμα γάλακτος και μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) για περίπου 15 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη και μαζευτεί όλη γύρω από τον γάντζο.
  6. Μαζεύουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε βαθύ μπολ.
  7. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  8. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει, ξαναπλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.

Για την κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το ξύσμα. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους.
  3. Πριν το γάλα πάρει βράση, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας.
  4. Το αδειάζουμε στο υπόλοιπο μείγμα του γάλακτος που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου η κρέμα πήξει και κοχλάσει.
  5. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος, να χλιαρύνει.

Για την συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί 24 εκ.
  2. Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ.
  3. Το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και να εξέχουν αρκετά οι άκρες του.
  4. Γεμίζουμε με την κρέμα, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης, δημιουργώντας ένα στεφάνι.
  5. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
  6. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη την περιφέρεια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 39.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών