30'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
3 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 10-12Για το μπριός
Για την κρέμα
Διαδικασία
Για το μπριός
- Zεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα, μέχρι να γίνει χλιαρό.
- Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αυγά.
- Προσθέτουμε και το μείγμα γάλακτος και μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμες) για περίπου 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη και μαζευτεί όλη γύρω από τον γάντζο.
- Μαζεύουμε τη ζύμη, την πλάθουμε σε μπάλα και τη βάζουμε σε βαθύ μπολ.
- Τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ξαναζυμώνουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει, ξαναπλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Για την κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και το ξύσμα. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, το αυγό και τους κρόκους.
- Πριν το γάλα πάρει βράση, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας.
- Το αδειάζουμε στο υπόλοιπο μείγμα του γάλακτος που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου η κρέμα πήξει και κοχλάσει.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος, να χλιαρύνει.
Για την συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί 24 εκ.
- Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και την ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ.
- Το απλώνουμε στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα και να εξέχουν αρκετά οι άκρες του.
- Γεμίζουμε με την κρέμα, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης, δημιουργώντας ένα στεφάνι.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
- Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη την περιφέρεια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 39.