ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαντορινιά αυγά μάτια με πελτέΣαντορινιά αυγά μάτια με πελτέ
20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε croque madame με καπνιστή πέστροφα ή σολομό, μάραθο και γραβιέρα, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά 1 κουτ. σούπας από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 1 λεπτό.
  2. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια σάλτσα μπεσαμέλ (χωρίς σβόλους), ελαφρώς πηχτή. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τη μία πλευρά κάθε φέτας ψωμιού και την άλλη πλευρά με τη μουστάρδα.
  4. Παίρνουμε τις 4 από τις φέτες και απλώνουμε πάνω στην πλευρά με τη μουστάρδα τον σολομό και τον μάραθο (ή τον άνηθο). Κλείνουμε τα 4 τοστ με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού, με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα έξω.
  5. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα τοστ για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και αλείφουμε την εξωτερική τους πλευρά με την μπεσαμέλ.
  7. Πασπαλίζουμε με το τυρί και τα ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 2-4 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  8. Ξεφουρνίζουμε και τα μοιράζουμε στα πιάτα.
  9. Σε ένα άλλο τηγάνι τηγανίζουμε τα αυγά (μάτια) με λίγο βούτυρο ή λάδι και τα βάζουμε πάνω από κάθε τοστ.
  10. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
  11. Συνοδεύουμε, την croque madame με καπνιστή πέστροφα ή σολομό, μάραθο και γραβιέρα, με σαλάτα με ντοματίνια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Σολομός

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών