ΟΙΝΟΣ + ΠΟΤΑ

Τι μπίρες πίνουμε τον Ιούλιο;

Αν δεν πιούμε δροσερές και ξεδιψαστικές μπίρες τώρα το καλοκαίρι, πότε θα το κάνουμε;

23.07.2019| Updated: 06.10.2021
Φωτογραφίες: Shutterstock
Τι μπίρες πίνουμε τον Ιούλιο;

«Αν το κρασί είναι δώρο του Θεού, η μπίρα είναι μια παράδοση του ανθρώπου», έλεγε ο Μαρτίνος Λούθηρος. Και θα είχε μάλλον κι αυτός στον νου του τις αρχαιότερες αναφορές παραγωγής μπίρας, που ανάγονται τουλάχιστον 5.000 χρόνια πριν. Φαίνεται ότι ο άνθρωπος, στη δύσκολη, μονότονη και σύντομη τότε ζωή του, ανακάλυψε από πολύ νωρίς τη χαρά του αλκοόλ, που τον έκανε να αισθάνεται για λίγο αθάνατος. Υπάρχουν τοιχογραφίες που δείχνουν τους Σουμέριους να μουλιάζουν ψωμί σε νερό και να δημιουργούν ένα ευχάριστο, όπως φαίνεται, ποτό. Πρακτική που κατά τας γραφάς ακολουθούσαν και οι Κινέζοι, οι οποίοι επίσης χρησιμοποιούσαν ψωμί ως βάση της ζύμωσης για την παραγωγή μιας πρωτόγονης μπίρας. Ακολούθησαν οι Αιγύπτιοι, ενώ οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ανακαλύπτουν πολύ αργότερα τη χαρά της ζυθοποίησης, γιατί εδώ η παραγωγή κρασιού κρατούσε πάντα τον πρώτο ρόλο.

Για την παραγωγή της μπίρας δεν έχουμε τρύγους, αλλά θερισμούς στα χωράφια των δημητριακών: με πρωταγωνιστή το κριθάρι, έπονται σιτάρι, βρώμη, σίκαλη. Το «πρώτο βιολί» ανήκει δικαιωματικά στον αρωματικό λυκίσκο, ενώ απαραίτητα είναι το καλό νερό, η μαγιά και η τέχνη του ζυθοποιού, για να μπορέσει να κάνει το προϊόν του να ξεχωρίζει. Στην αγορά σήμερα κυκλοφορούν εκατοντάδες μπίρες εισαγόμενες και ελληνικές, με τις μικροζυθοποιίες να ανοίγουν η μία μετά την άλλη. Σίγουρα κάποια είναι και στη γειτονιά σας! Σας παρουσιάζω τους «πρώτους διδάξαντες», που μπορείτε να τους ανακαλύψετε σχετικά εύκολα σε κάβες και σούπερ μάρκετ (όπως και στο ηλεκτρονικό εμπόριο).

Πρώτη και καλύτερη η Septem Microbrewery με μία μπίρα για κάθε ημέρα της εβδομάδας – και όχι μόνο. Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων της Τήνου με την εξαιρετική Νήσο, αλλά και η Ζυθοποιία Σαντορίνης με κίτρινα, κόκκινα και τρελά γαϊδουράκια (Donkeys). Η Μικροζυθοποιία Σερρών κατεβαίνει νότια με τη Voreia και η ΕΛΙΞΗ με την Delphi και τη Marea δεν μας απογοήτευσαν ποτέ. Έρχεται και η Kirki Microbrewery Products με την Pikri, που κλέβει τις εντυπώσεις.

Μπίρα VS Σαμπάνια

Ανατριχιάζετε στην ιδέα να σερβίρετε μπίρα αντί για σαμπάνια; Εγώ σας θέλω, όμως, ριζοσπάστες και τολμηρούς. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η μπίρα, ως δροσιστικό ποτό, ταιριάζει εξαιρετικά με τις ιδιαίτερα δυνατές γεύσεις ορισμένων τροφών. Επιχειρήστε να ανακαλύψετε του λόγου το αληθές δοκιμάζοντας χαβιάρι με τη συνοδεία μπίρας. Όχι βέβαια όποιας κι όποιας, αλλά μιας ανοιχτόχρωμης ευρωπαϊκής Pils, που μοσχοβολάει λυκίσκο, έχει μια αριστοκρατική πικρή σπιρτάδα και αφήνει μια φινετσάτη, ξηρή επίγευση. Αυτός ο συνδυασμός έρχεται και συμπληρώνει τέλεια τη θαλασσινή αγριάδα του χαβιαριού, την αλμύρα και τη λιπαρότητά του. Κρυώστε ωραία ωραία το χαβιάρι, σερβίρετε την Pilsner σας στα ψηλά ποτήρια της σαμπάνιας και βγάλτε τη γλώσσα στον κομφορμισμό.

Εκλεκτικές συγγένειες

Ένα από τα κύρια συστατικά της μπίρας είναι η μαγιά. Έτσι λοιπόν ταιριάζει περίφημα, ιδανικά θα έλεγα, με φαγητά που περιέχουν κι αυτά μαγιά. Πίτσες, φοκάτσιες, μπρουσκέτες και πεϊνιρλί τρελαίνονται για μπίρα. Όπως επίσης τρελαίνονται και τα περισσότερα ζυμαρικά. Πρέπει, επίσης, να ομολογήσουμε ότι η μπίρα είναι ένας καλός και πιστός σύντροφος των τυριών. Ειδικά η εθνική μας φέτα –«αφεντικό» στα καλοκαιρινά τραπέζια σε σαλάτες, τυρόπιτες, σαγανάκια, συνοδεύοντας λαδερά και γεμιστά–, ενώ ξινίζει πότε πότε τα μούτρα της με το κρασί, με μια κλασική Lager τα πάνε πάντα περίφημα.

Όλα στα κάρβουνα

Τώρα το καλοκαίρι, οι ψησταριές δίνουν και παίρνουν. Ένα καλό κομμάτι κρέας ψημένο στα κάρβουνα με την προσθήκη αρωματικών (δάφνη, δεντρολίβανο, κ.λπ.) είναι μια ιεροτελεστία της γεύσης. Ψήστε μαζί μελιτζάνες, κολοκυθάκια και πιπεριές και συνοδεύστε τα με μια σκούρα μπίρα. Μια Stout ή μια Porter με καπνιστή γεύση θα τα συμπληρώσουν υπέροχα. (Μερικές επιλογές: Fix dark, Septem Saturday’s Porter, Guinness, Leffe Brune)

Tip gourmand

Ο ρόλος του αφρού στην μπίρα δεν είναι διακοσμητικός. Την προστατεύει από την επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα και κατά συνέπεια από την οξείδωση, που θα επηρεάσει τα γευστικά και τα αρωματικά χαρακτηριστικά της. Άρα, με αφρό.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών