ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ

Καφές φίλτρου νέας εποχής

Με μικρό κόστος φτιάχνουμε καφέ σαν επαγγελματίες.

Με την ευρύτερη κατανάλωση του speciality άλλαξαν τα δεδομένα και στον καφέ φίλτρου. Oι περισσότερες νέες συσκευές προορίζονται για hand brew, δηλαδή εκχύλιση με το χέρι, με ζεστό νερό. Το βασικό πλεονέκτημα είναι πως με μικρό κόστος μπορεί κανείς να στήσει ένα brew bar αντάξιο μιας καφετέριας και να πετύχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα στο φλιτζάνι, κάτι που με τον εσπρέσο είναι αρκετά δυσκολότερο, αλλά και εξαιρετικά δαπανηρό.

Οι πρώτες ύλες:

Το νερό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι barista προτείνουν να φιλτράρουμε το νερό της βρύσης πριν από τη χρήση, για να απομακρύνονται τα άλατα. Επίσης, η θερμοκρασία του νερού που χρησιμοποιείται στην εκχύλιση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 92°-93° C, διαφορετικά ο καφές θα καεί.

Η ποικιλία, η χώρα προέλευσης αλλά και το καβούρδισμα του καφέ φυσικά παίζουν ρόλο στη γεύση. Ιδανικά πρέπει να είναι μέχρι πριν από δέκα ημέρες καβουρδισμένος και αλεσμένος επιτόπου.

Η βασική συνταγή

Ο Στάθης Κορέμτας, πρωταθλητής στον ελληνικό διαγωνισμό για καφέ φίλτρου και έχοντας καταλάβει την τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, δίνει τη δική του συνταγή. Χρησιμοποιεί το κεραμικό V60, με χάρτινο φίλτρο. Τα υλικά είναι 250 ml νερό σε θερμοκρασία 92°-93° C και 15 γρ. φρεσκοαλεσμένος καφές για 1 μεγάλη κούπα. Αν θέλουμε να αυξήσουμε τη δοσολογία, υπολογίζουμε περίπου 6 γρ. καφέ/100 ml νερό, χωρίς όμως να ξεπερνάμε τα 24 γρ. καφέ μέσα στο dripper. Πριν βάλουμε τον καφέ στο φίλτρο, είναι σημαντικό να βρέξουμε το φίλτρο με ζεστό νερό και να το αφήσουμε να στραγγίσει. Προσθέτουμε τον αλεσμένο καφέ και με σταθερή χαμηλή ροή ρίχνουμε το νερό με κατεύθυνση προς το κέντρο. Η συνολική διάρκεια δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3΄ και 15΄΄. Σε αυτόν τον χρόνο πετυχαίνουμε και γευστική πολυπλοκότητα, αν ο καφές που έχουμε προμηθευτεί έχει τέτοιες ιδιότητες. Όσο η θερμοκρασία πέφτει, το γευστικό προφίλ του καφέ θα αλλάζει.

TAGS

Δημοφιλή

Φιλέτο κοτόπουλο

Μαγειρεύουμε γαρίδες

Home sweet home