ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Φασολάκια στην ώρα τους

Φρούτα Μούσμουλα: Τα γλυκόξινα, ζουμερά μούσμουλα τα βρίσκουμε στην αγορά από τα μέσα του Απρίλη μέχρι και τον Ιούνιο. Παρόλο που στα σούπερ μάρκετ θα …

14.12.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Φασολάκια στην ώρα τους

Φρούτα

Μούσμουλα: Τα γλυκόξινα, ζουμερά μούσμουλα τα βρίσκουμε στην αγορά από τα μέσα του Απρίλη μέχρι και τον Ιούνιο. Παρόλο που στα σούπερ μάρκετ θα βρούμε και εισαγόμενα, κυρίως από την Κίνα, που έρχονται στην Ελλάδα από τον Απρίλιο ώς τον Ιούλιο, τα χυμώδη ελληνικά μούσμουλα παράγονται ως επί το πλείστον στο νομό Κορινθίας. Μαζεύονται από το δέντρο άγουρα και αφήνονται απλωμένα να ωριμάσουν κάτω από τον ήλιο, ενώ γενικά δεν θεωρούνται επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα. Το απαλό κιτρινοπορτοκαλί χρώμα τους μας δείχνει το βαθμό της ωριμότητας. Ετσι όσο πιο σκούρα είναι η φλούδα τους τόσο πιο γλυκά είναι. Οι στρογγυλόκαρπες ποικιλίες είναι οι συνηθέστερες και οι μακρόκαρπες έχουν γεύση πιο ραφινάτη. Στο ψυγείο διατηρούνται μόνο για λίγες ημέρες, εφόσον δεν τους λείπει το κοτσανάκι τους κι είναι σε καλή φυσική κατάσταση χωρίς μώλωπες. Περιέχουν βιταμίνες A και C, ασβέστιο και κάλιο.

Είναι καλή εποχή για: Καλοκαιρινά πορτοκάλια (βαλέντσια)

Τώρα ξεκινάνε τα πρώτα: Κεράσια, Κορόμηλα, Μούσμουλα

Στα τελειώματα είναι: Φράουλες, Αβοκάντο, Νεράντζια, Περγαμόντα

Ψυγείου είναι: Ακτινίδια, Αχλάδια, Μήλα, Γκρέιπφρουτ, Λεμόνια, Μανταρίνια

Οπωροκηπευτικά

Βρίσκουμε τα τελευταία: Αμπελόφυλλα, Αγκινάρες, Λάχανο, Χόρτα του βουνού, Καυκαλήθρες, Μυρώνια, Τσουκνίδα

Στην εποχή τους είναι: Σπαράγγια, Καρότα, Κουκιά, Φασολάκια, Ρόκα, Σαλάτες, Σέλινο, Φινόκιο, Φρέσκα κρεμμυδάκια, Φρέσκα σκόρδα, Σελινόριζα, Μανιτάρια, Ραπανάκια, Ραδίκια, Παντζάρια, Βασιλικός, Κάρδαμο, Μάραθος

Προς τα τέλη του μήνα αρχίζουν: Κολοκύθια, Ντομάτες, Μελιτζάνες

Ψάρια – θαλασσινά

Πρόκειται για τον τελευταίο μήνα που ισχύει η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τις γυαλιστερές, αλλά εξακολουθούμε να βρίσκουμε κυδώνια. Επίσης, έχει ξεκινήσει η περίοδος που επιτρέπεται η αλιεία του αστακού. Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο στις θάλασσες «κυκλοφορούν» οι ανεμότρατες, ενώ συνεχίζουν να αλιεύουν και τα γρι γρι. Ακόμη, αυτόν το μήνα, λόγω καλού καιρού, έχει πολλά δίχτυα και παραγάδια. Ετσι βρίσκουμε αυτή την εποχή μικρά αλλά και πιο μεγάλα ψάρια: Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαλέος, Γαύρος, Γλώσσα, Γόπα, Ζαργάνα, Κουτσομούρες, Λούτσος, Λυθρίνι, Μαγιάτικο, Μελανούρι, Μπαρμπούνια, Μπακαλιαράκια, Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκαθάρι, Σκορπίνες, Σκουμπρί , Συναγρίδα, Σφυρίδα, Φαγκρί, Χταπόδια

Γαλακτοκομικά

Τα φρέσκα κατσικίσια και πρόβεια τυράκια είναι πλέον από τα ελάχιστα εποχικά τυριά. Αυτά που βρίσκουμε ευκολότερα στα αστικά κέντρα είναι τα εξής: Ανεβατό, Ανθότυρος φρέσκος, Κατίκι Δομοκού, Κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι, Κοπανιστή, Μαλάκα, Μελίχλωρο, Μελίπαστο, Μυζήθρα νωπή, Ξίγαλο, Ξινομυζήθρα, Στάκα, Τυροβολιά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών