14 σειρές, 172 επεισόδια, πάνω από 100 ώρες θέασης: ο απολογισμός πεπραγμένων μιας αληθινά πωρωμένης δημοσιογράφου γεύσης.

«Αν φας τα χέλια του υφάλου, θα αλλάξει η ζωή σου». Η σειρά Street Food Asia είναι ταμάμ για όσους ταξιδεύουν με αφορμή το φαγητό, αλλά και για όσους τρέμουν να δοκιμάσουν κάτι εξεζητημένο στην αληθινή ζωή. Ολοζώντανες εικόνες από τις υπαίθριες αγορές –παραδεισένια κόλαση– από τη Σιγκαπούρη μέχρι το Cebu των Φιλιππίνων. Έρχεται και κύκλος για τη Λατινική Αμερική.

Έγινα εξπέρ στην ασιατική κουζίνα παρακολουθώντας τα 30 επεισόδια του Flavorful Origins, έμαθα ότι τα στρείδια χρειάζονται δυόμισι χρόνια για να μεγαλώσουν στο Chef Show, λάτρεψα το Raja, Rasoi Aur Anya Kahaniyaan, μια ενδοσκόπηση στο γαστρονομικό βασίλειο της Ινδίας.

Ξέρατε ότι δύο εκατομμύρια Βρετανοί κινδυνεύουν από αλλεργίες σε κάθε τους γεύμα; Μάλιστα. Καθαρόαιμα ντοκιμαντέρ στη σειρά Rotten με έκαναν να αναρωτηθώ όχι μόνο για το καταναλωτικό μου αποτύπωμα, αλλά και για όσα έχω μέσα στο ντουλάπι μου.

«Όταν μάθαμε να μαγειρεύουμε ήταν που γίναμε άνθρωποι», λέει ο εξαιρετικός συγγραφέας και αρθρογράφος περί του φαγητού Michael Pollan, ο οποίος πρωταγωνιστεί στη σειρά Cooked. Τέσσερα επεισόδια με αγνή πληροφορία για την εξελικτική, ιστορική, επιστημονική διάσταση των τροφών. Eίναι μια σειρά που ρουφιέται μεμιάς, ενώ σε βάζει σε σκέψεις. Ο Phil Rosenthal, με τον πηγαίο αμερικανικό ενθουσιασμό του απέναντι σε καθετί ξένο, δίνει βασικούς λόγους για να επισκεφτεί κανείς λίγο πολύ γνωστούς προορισμούς, μαζί με ωραίες ιστορικές πληροφορίες στο Somebody Feed Phil.

Σαν νεράκι κύλησε το Salt Fat Acid Heat, όπου η Samin Nosrat, με αντισυμβατική τηλεοπτική εμφάνιση και με γλυκό λόγο ταξιδεύει και αναρωτιέται τι κάνει το φαγητό νόστιμο.

Τώρα είναι ευκαιρία για να δείτε τους έξι κύκλους του Chef’s Table, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Συστήνει διάσημους σεφ (βλ. Massimo Bottura), αλλά και λιγότερο γνωστούς στους εκτός σιναφιού, όπως ο Gaggan Anand, ο πρώτος Ινδός επαγγελματίας που έδωσε στην κουζίνα της χώρας του γαστρονομικό προφίλ. Αξίζει να το δείτε αν πιστεύετε πως οι μάγειρες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Αν πάλι είστε νεαρός μάγειρας, δείτε τους δύο κύκλους του Ugly Delicious με τον σεφ David Chang και τον αρθρογράφο Peter Meehan (οι δυο τους δημιούργησαν μεταξύ άλλων το πιο κουλ περιοδικό φαγητού Lucky Peach). O Κορεάτης σεφ με αυθορμητισμό και χιούμορ δίνει συμβουλές για τους νέους μάγειρες, χωρίς να τους κουνάει το δάχτυλο. Επειδή διασκέδασε στο Ugly Delicious, συνέχισε με το Breakfast, Lunch & Dinner, αλλά εδώ κρατήστε μικρό καλάθι. Το ντοκιμαντέρ Τaco Chronicles με εντυπωσίασε ευχάριστα, με σημαντική έρευνα και αδρή αισθητική, λαχταριστές, αλλά και ταυτόχρονα πρωτόγονες εικόνες. To Restaurants at the Edge και το Million Pound Menu θα το έβλεπα με μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν ήμουν έτοιμη να επενδύσω στην εστίαση.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών