Τελώνου και Φαρισαίου, του Ασώτου, Απόκρεω, Καθαρά Δευτέρα, και αρχίσαμε τη Σαρακοστή. Οι Πατέρες της Εκκλησίας θέσπισαν, μετά την ευτυχία των Αποκριών, να νηστεύουμε από διάφορες τροφές για να εξαγνίσουμε την ψυχή και το σώμα μας.

Νους υγιής εν σώματι υγιεί μέσω της διατροφικής ασκήσεως και του εξαγνισμού διά της νηστείας. Περιορισμός από τροφές λιπαρές, κρέατα, γαλακτοκομικά κ.λπ. Και τρώμε λαδερά. Αρκετές ημέρες τρώμε και αλάδωτα, για περισσότερη άσκηση, εξαγνισμό και αποτοξίνωση.

Τις ημέρες της νηστείας, οι μάγειρες σοφίζονται διάφορα, βρίσκουν υλικά κατάλληλα, νηστίσιμα μεν, αλλά τα οποία μας δίνουν μια ιδιαίτερη ευχαρίστηση και παρηγοριά για να δεχτούμε καλύτερα το βάρος της νηστείας. Εδώ έρχεται το ταχίνι με τις μοναδικές ιδιότητές του να συμπαρασταθεί στον μάγειρα. Πλούσιο σε θερμίδες, αλλά φτωχό και αδύναμο σε υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά και καλή πηγή ασβεστίου, είναι τροφή σπουδαία, υγιεινή και εύπεπτη, που την τρώμε με πάρα πολλούς τρόπους.

Κουλουράκια με ταχίνι, ταχινόπιτες, ταχίνι με μέλι, διάφοροι χαλβάδες από ταχίνι, ντρέσινγκ για σαλάτες, ταχινόσουπες, αλλά και σε πολλά από τα λεγόμενα λαδερά φαγητά μπορεί να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο, όπως σε μακαρονάδες, πατάτες κ.λπ. Ακόμη και ως ρόφημα, στη ζεστή σοκολάτα μας μπορούμε να βάλουμε ταχίνι αντί για γάλα.

Ταχινόσουπα με ρύζι

1 κούπα ρύζι γλασέ / 2 λίτρα νερό / χυμός από 3 λεμόνια / 250 γρ. ταχίνι / αλάτι / ελάχιστο πιπέρι / λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Βάζουμε το νερό στην κατσαρόλα να βράσει και παράλληλα ξεπλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ρύζι και το αλάτι και αφήνουμε να βράσει καλά, μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, ώστε το ρύζι να φουσκώσει περισσότερο.

Βάζουμε το ταχίνι και το λεμόνι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή μάζα. Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί από τη σούπα μας και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να αραιώσει το ταχίνι και να γίνει σαν γάλα, όπως κάνουμε στο αυγολέμονο.

Κατόπιν, ρίχνουμε το αραιωμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα σιγά σιγά, ανακατεύοντας με την κουτάλα συνεχώς για να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το πιπέρι και τον άνηθο και η σούπα μας είναι έτοιμη. Ευωδιαστή, θρεπτική, υγιεινή. Αυτή η ποσότητα επαρκεί για 6 μερίδες.

 

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών