Ο μικρός Charles έπεσε στο κρεβάτι από οστρακιά και έχασε κάποιες πρόβες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Νέων του Λος Άντζελες. Μόλις ένιωσε καλύτερα, πήρε το τσέλο του (ναι, τσέλο έπαιζε στη Φιλαρμονική) και περήφανος έπαιζε την παραλλαγή της Πέμπτης Συμφωνίας του Μπετόβεν, ακόμα και όταν η υπόλοιπη ορχήστρα είχε σταματήσει. Ο μαέστρος έξαλλος τον πετάει έξω, φωνάζοντας: «Δεν ξέρεις να διαβάζεις νότες;». «Οι άλλοι κάνουν λάθος. Εγώ έχω δίκιο», ανταπάντησε ξιπασμένα και φεύγοντας μουρμούριζε: «Αχ, αυτοί οι λευκοί, δεν μπορούν ούτε τη δική τους μουσική να παίξουν σωστά».

Δίκιο είχαν και οι δύο, μια και ο μαέστρος είχε αλλάξει και είχε απλοποιήσει τις παρτιτούρες, ώστε να μπορούν μερικοί λιγότερο ταλαντούχοι (λευκοί) να παίξουν σωστά, και ο Charles έπαιζε ολόσωστα τα δύσκολα μέρη από τις παλιές όμως πάρτες. Μεγαλώνοντας έγινε διάσημος, από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες της τζαζ.

Εθισμένος στη μουσική, στις γυναίκες, στο φαγητό και σε πολλά άλλα. Μάλιστα, αυτά τα άλλα του σύστησε και ο διαιτολόγος του για να χάσει γρήγορα κιλά. Κάτι κατάφερνε μέχρι να δει μπροστά του τραγανό, με χρυσαφένια κρούστα τηγανητό κοτόπουλο. Μπορούσε να φάει τόνους ολόκληρους. Αρκετά προβλήματα είχε, αφού γεννήθηκε το 1922 και ήταν Αφροαμερικανός. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ήταν πολύ σκούρος για τους λευκούς, αλλά και πολύ ανοιχτόχρωμος για τους δικούς του. Δεν έφτανε το ταλέντο, το πιάνο, το κοντραμπάσο, η σύνθεση, όταν τον σταματούσαν στον δρόμο μόνο και μόνο γιατί είχε καλό αυτοκίνητο.

«Μόνο με το φαΐ δεν έχω πρόβλημα», έλεγε. Ετοιμάστε λοιπόν το περίφημο κοτόπουλο και απολαύστε το ακούγοντας Charles Mingus – «Goodbye Pork Pie Hat»: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πάπρικα, ρίγανη και πιπέρι καγιέν. Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε 250 ml ξινόγαλο, 1 αυγό, σκόρδο, αλάτι και 2 κ.σ. από το μείγμα των μπαχαρικών. Ρίχνουμε στο μείγμα με το ξινόγαλο 1 κοτόπουλο κομμένο σε 8-10 κομμάτια, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ να μαριναριστεί. Αναμειγνύουμε 180 γρ. αλεύρι, 70 γρ. κορν φλάουρ και 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ και το υπόλοιπο μείγμα από τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε 4-5 κ.σ. από τη μαρινάδα του κοτόπουλου στο μπολ με το αλεύρι. Βουτάμε το κοτόπουλο στον χυλό και τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι, μέχρι να χρυσίσει.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 166.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών