ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Dalgona, ο φραπές γίνεται viral

Αν είχα μεγαλώσει στην Κορέα, στην Νορβηγία ή την Αμερική είναι πιθανό να έμπαινα στη διαδικασία να παρακολουθήσω ένα βίντεο με σκοπό να φτιάξω αυτό …

04.05.2020| Updated: 21.01.2022
Φωτογραφία: Shutterstock
Dalgona, ο φραπές γίνεται viral

Αν είχα μεγαλώσει στην Κορέα, στην Νορβηγία ή την Αμερική είναι πιθανό να έμπαινα στη διαδικασία να παρακολουθήσω ένα βίντεο με σκοπό να φτιάξω αυτό το εξωφρενικά δημοφιλές κρύο ρόφημα που “σπάει ταμεία” στο Instagram και το TikTok.

Αλλά μεγάλωσα στην Ελλάδα και κάθε απόγευμα της παιδικής μου ηλικίας έβλεπα τον μπαμπά να πίνει στιγμιαίο καφέ, κρύο με την πρώτη ζέστη και για όλο το καλοκαίρι, ζεστό με τα πρωτοβρόχια και για όλο τον χειμώνα. Του ζητούσα να με αφήσει να του χτυπήσω τον καφέ, με κουταλάκι μέσα στην κούπα για τον ζεστό, σε πλαστικό σέικερ τον κρύο. Η οδηγία του Νέστορα ήταν να μην βάλω πολύ νερό, μια κουταλίτσα μόνο και καλό χτύπημα για να γίνει πλούσιος και γυαλιστερός ο αφρός.

Ήταν τον περασμένο Ιανουάριο που γνωστός Νοτιοκορεάτης ηθοποιός, ο Jung Il-woo πρόβαλε ένα βίντεο στο οποίο φτιάχνει ένα κρύο ρόφημα από στιγμιαίο καφέ, με πυκνό αφρό και γάλα, στο οποίο έδωσε το όνομα Dalgona. Θυμίζει, λένε, ένα είδος γλειφιτζουριού που πουλάνε σε πάγκους στο δρόμο της Νότιας Κορέας, ένα γλύκισμα street food που υπάρχει ήδη από την δεκαετία του ’70 και έχει το ίδιο όνομα. Κάπως έτσι έγινε viral και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες βίντεο, κάποια με περισσότερα από 12 εκατομμύρια (!) views, για το πως να πετύχετε τον τέλειο αφρό στον… φραπέ. Ο νοτιοκορεάτικος φραπές έχει εμπνεύσει εκατοντάδες παραλλαγές, ακόμα και επιδόρπια και κοκτέιλ υπάρχουν σήμερα σε εκδοχή dalgona.

Η βασική συνταγή απαιτεί 2 μέρη ζάχαρη, 2 μέρη στιγμιαίο καφέ και ένα μέρος νερό – κατά προτίμηση χλιαρό ώστε να διαλυθεί ο καφές. Το χτύπημα γίνεται συνήθως με αυγοδάρτη σε μπολ και οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 400 φορές (ή και 4000 χιλιάδες) στροφές  για να γίνει λεία η κρέμα. Έπειτα γεμίζουν το ποτήρι με πάγο και κρύο γάλα και προσθέτουν τον αφρό στην επιφάνεια.

Μας αρέσει; Μάλλον όχι, ή εξαρτάται, αν απολαμβάνουμε τα πολύ γλυκά καφέ-ροφήματα. Το πώς πίνει ο καθένας τον καφέ του είναι κάτι πολύ προσωπικό, αν και ίσως τόσο πολύ γάλα στην ελληνική φραπεδιά ήταν ανέκαθεν δαχτυλοδειχτούμενη πράξη. Ακόμα, ο στιγμιαίος καφές έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο και αμφισβητείται η ποιότητά του. Αν αποφασίσετε να τον φτιάξετε, αναζητήστε καλής ποιότητας στιγμιαίο, προτιμήσετε αυτούς από ελληνικά καφεκοπτεία (Καφεκοπτεία Λουμίδης, Coffee Island).

Το πείραμα
Προσπαθώντας να αλλάξω την συνταγή χρησιμοποιήσα εσπρέσο, που δυστυχώς δεν διαλύεται εύκολα στο νερό και αφήνει ίζημα και κόκκους, το αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο. O δικός μου σπιτικός καφές με γάλα, πιο πολύ ρόφημα παρά καφές, έχει βάση ένα διπλό εσπρέσο lungo (περίπου 80 ml), 1 κουτ. σούπας μέλι που διαλύω στον εσπρέσο, 1/4 της κούπας κρύο γάλα (ακόμα και φυτικό, πχ. αμυγδάλου), λίγη κανέλα ή τόνκα. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά, βάζω σε ένα χαμηλό ποτήρι 3 παγάκια, αδειάζω το μείγμα και σερβίρω. Μπορείτε να χτυπήσετε λίγη παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και να την προσθέσετε από πάνω, θα δώσει πιο πλούσια υφή (και θερμίδες).

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών