ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Kαλεσμένοι της Καλλιρρόης Παρρέν

30 τυχεροί -καλεσμένοι έζησαν μία γευστική και όχι μόνο βραδιά με εισιτήριο τους κάθε ανέπαφη ή online συναλλαγή με την κάρτα Mastercard®.

09.01.2020| Updated: 22.08.2022
Kαλεσμένοι της Καλλιρρόης Παρρέν

powered by Mastercard®

Οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι ανάβουν, τα παρκέ καλογυαλισμένα, τα ολόφρεσκα άνθη έχουν βρει τη θέση τους στα βάζα και τα κεριά σε περίτεχνα κηροπήγια αντανακλούν τη λάμψη της φλόγας τους στις υπέροχες πορσελάνες της τραπεζαρίας. Το σπίτι καθ΄ όλα έτοιμο να δεχθεί τους εκλεκτούς καλεσμένους. Το τρίτο κατά σειρά μενού – εμπειρία, είναι γεγονός, (το πρώτο έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τις «Κυκλάδες του χειμώνα» και το δεύτερο στο αρχοντικό Μπενιζέλων στην Πλάκα για την «Κουζίνα των χαμένων πατρίδων»), μια συνέργεια της Mastercard και του «Γαστρονόμου». 

Το κουδούνι της εξώπορτας χτυπά και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, οι τυχεροί νικητές, αναγνώστες-κάτοχοι της κάρτας Mastercard άρχισαν να ανεβαίνουν τις μαρμάρινες σκάλες. Όλα είναι έτοιμα για να ζήσουμε ένα γεύμα των αρχών του 20ού αιώνα, ένα γεύμα στην παλιά Αθήνα. Οι συνταγές είναι της Καλλιρρόης Παρρέν, της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου, φεμινίστριας και εκδότριας της «Εφημερίδας των Κυριών» (1887 – 1917) και αντικατοπτρίζουν την φιλοσοφία της τότε αστικής κοινωνίας. Ενα συνονθύλευμα γαλλικής μεγαλοπρέπειας και ρουστίκ καταβολών. Το μενού μας έχει κουνουπίδι μεν, ω γκρατέν δε. Eχει και λάχανο «μουσακά», αλλά φίνο και αρωματικό και τάρτα με γαλοπούλα και μανιτάρια, την περίφημη γαλόπητα (με ήττα) της Παρρέν και εκλεκτές φραγκόκοτες γεμιστές με συκωτάκια και ξηρούς καρπούς με τη συνοδεία καρότων αυγολέμονο και αφράτων πατατοκροκέτων. Πάστα φρούτου και κανταΐφι με κρέμα αφήνουν την γλυκιά επίγευση τους. 

Όλες τις συνταγές επιμελήθηκε αλλά και μαγείρεψε ο Αστέριος Κουστούδης, executive chef της Μεγ. Βρεταννίας και του King George και πολύτιμος συνεργάτης του «Γ», που τις μελέτησε, τις προσέγγισε με αγάπη και σεβασμό και τις μαγείρεψε «σχεδόν» όπως τότε αλλά με τη δική του σύγχρονη ματιά που τις καθιστά κλασικές και διαχρονικές.

Ο καλύτερος Έλληνας σοµελιέ για το 2019, και συνεργάτης μας, Άρης Σκλαβενίτης, επέλεξε αφρώδεις οίνους για να συνοδεύσουν το αστικό γεύμα μας από την αρχή του καλωσορίσματος μέχρι τα γλυκά αφού οι φίνες μπουρμπουλήθρες τους είναι οι πλέον κατάλληλες για το μεγαλοπρεπές αυτό μενού. Τι θα ήταν όμως ένα υπέροχο ορεκτικό ή μια λαχταριστή μπουκιά από ζουμερή φραγκόκοτα χωρίς το κατάλληλο art de la table; Σίγουρα θα έχαναν λίγη από τη λάμψη τους ακόμα και από τη νοστιμιά τους. Ομως, ο χαρισµατικός Μάρκος Μαχαιρόπουλος, διοργανωτής εκδηλώσεων, σκηνοθέτησε μια λαμπρή παράσταση: Φίνα τραπεζομάντηλα, πολύτιμες πορσελάνες, περίτεχνα μαχαιροπίρουνα, κεριά και άνθη μας μετέφεραν ακριβώς στο μεγαλοαστικό κλίμα της εποχής. Μιας εποχής όμως όπου οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και δεν επιτρεπόταν η είσοδος τους στα Πανεπιστήμια, μιας εποχής όπου η Αθήνα αριθμούσε 100.000 κατοίκους όπως μας είπε μεταξύ άλλων ο Φιλίστωρ της Καθημερινής, Βασίλης Μηνακάκης που μας εξήγησε το κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο της εποχής όπου έζησε η Καλλιρρόη Παρρέν.

Στην παρέα μας και η δημοσιογράφος της Καθημερινής Μαργαρίτα Πουρνάρα στο ρόλο ξεναγού του κτιρίου – κοσμήματος που μας φιλοξένησε, του Μεγάρου Υπατία. Ένα μοναδικό μέγαρο που υπογράφει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Νικολούδης, γωνία Πατησίων και Ηπείρου εκεί όπου συγκεντρώνονταν όλη η μεγαλοαστική τάξη των Αθηνών.

Τα γαστρονοµικά ταξίδια της Mastercard με τον Γαστρονόμο ξεκίνησαν το 2019 αποκλειστικά για τους κατόχους καρτών Mastercard® με τρία μοναδικά γευστικά ταξίδια. Χρησιμοποιήστε κάρτες Mastercard® στις συναλλαγές σας για να αυξήσετε τις πιθανότητες συμμετοχής σας στις μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες ανεκτίμητης αξίας της Mastercard, που συνεχίζονται και αυτή τη χρονιά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών