ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Γιατί δεν πρέπει να αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια

Τι συμβαίνει όταν μεταφέρουμε τα προϊόντα σε νέες συσκευασίες ή γυάλινα βάζα και γιατί πρέπει να το αποφεύγουμε.

24.05.2016| Updated: 11.10.2022
Φωτογραφία: Shutterstock
Γιατί δεν πρέπει να αλλάζουμε συσκευασίες σε ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα ρύζια, τα όσπρια και τα ζυμαρικά διατηρούνται καλύτερα αν τα βγάλουμε από την πλαστική συσκευασία τους και τα μεταφέρουμε σε άλλους περιέκτες, κυρίως σε γυάλινα βάζα με καπάκι. Είναι αλήθεια ότι το γυαλί είναι το ασφαλέστερο υλικό συσκευασίας, καθότι, ως χημικά αδρανές, δεν αλληλεπιδρά με τα τρόφιμα. Από την άλλη, το υλικό συσκευασίας ενός προϊόντος είναι ειδικά σχεδιασμένο για το τρόφιμο που περιέχει.

Επιπλέον, μεταφέροντας το προϊόν σε έναν άκαμπτο περιέκτη με καπάκι, ενδέχεται να επιταχύνουμε την αλλοίωσή του. Ο λόγος είναι απλός: μεταφέροντας σε ένα βάζο του 1 λίτρου μισό κιλό ρύζι και κλείνοντάς το με το καπάκι του, κλείνουμε εντός του βάζου αέρα και άρα υγρασία, παράγοντες αλλοίωσης του τροφίμου. Αυτό αλλάζει αν χρησιμοποιήσουμε βάζα που να χωρούν ίσα-ίσα το τρόφιμο, όμως και πάλι, όταν θα χρησιμοποιήσουμε μέρος της ποσότητας, θα αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Διατηρούμε το προϊόν στη μητρική του συσκευασία. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε ένα μέρος του περιεχομένου, φροντίζουμε να επανακλείσουμε τη συσκευασία, αφαιρώντας όσο καλύτερα γίνεται τον αέρα. Μειώνοντας τον αέρα εντός της συσκευασίας, μειώνουμε την έκθεση του προϊόντος σε συνθήκες που ευνοούν την αλλοίωσή του. Για να σφραγίσουμε το προϊόν, χρησιμοποιούμε είτε το αυτοκόλλητο που πλέον φέρουν πολλές συσκευασίες τροφίμων είτε τα ειδικά πλαστικά κλιπ που πωλούνται σε αρκετά μαγαζιά με εργαλεία για την κουζίνα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε λαστιχάκια, τα οποία εφαρμόζουμε σφιχτά πάνω στο προϊόν.

Τι γίνεται με τα χύμα;

Αν αγοράζουμε ή μας φέρουν χύμα ρύζι, όσπρια ή ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανά κ.λπ.), τα συσκευάζουμε κατά τρόπο τέτοιο ώστε να έρχονται σε όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή με τον αέρα και την υγρασία. Ιδανικά, μοιράζουμε τις ποσότητες που έχουμε σε γυάλινα βάζα με καπάκι που κλείνει ερμητικά μέχρι πληρώσεως. Προτιμάμε μικρά βάζα, γιατί στα μεγάλα το προϊόν μένει εκτεθειμένο στον αέρα που θα κλείσουμε εντός τους. Εναλλακτικά, τα βάζουμε σε ειδικές σακούλες τροφίμων από νάιλον ή πυκνής ύφανσης πανί τις οποίες δένουμε και σφίγγουμε καλά ώστε να απομακρύνουμε τον αέρα.

Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε ο χώρος όπου θα αποθηκεύσουμε τα τρόφιμα να είναι καθαρός, ξηρός και δροσερός.

Για να επιμηκύνουμε τον χρόνο ζωής του ρυζιού και των οσπρίων, μπορούμε να τα βάλουμε ερμητικά κλεισμένα στο ψυγείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιζότο με ξερά και φρέσκα μανιτάριαΤο σωστό ρύζι για τέλειο ριζότο

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών