ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ντομάτα όλο τον χρόνο: Φτιάχνουμε πελτέ, μαρμελάδα, τσάτνεϊ και κέτσαπ

Όσο πιο μυρωδάτες είναι οι ντομάτες -διαλέγουμε ώριμες και σφιχτές- τόσο πιο νόστιμα θα γίνουν τα αγαπημένα κοντιμέντα, που θα τα χαρούμε για καιρό.

29.08.2018| Updated: 04.10.2022
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Tina Webb
Ντομάτα όλο τον χρόνο: Φτιάχνουμε πελτέ, μαρμελάδα, τσάτνεϊ και κέτσαπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΗ επανεφεύρεση της σάλτσας ντομάταςΗ επανεφεύρεση της σάλτσας ντομάτας Αν ακόμα δεν έχετε εκμεταλλευτεί τις ώριμες και γλυκές ντομάτες της εποχής έχετε μια τελευταία ευκαιρία. Φτιάχνοντας σπιτικό πελτέ, κέτσαπ, τσάτνεϊ και μαρμελάδα ντομάτας όχι μόνο θα ξέρετε τι βάζετε στο φαγητό σας αλλά θα τα έχετε πάντα μέσα στο ψυγείο σας έτοιμα για χρήση.

Πελτές ντομάτας

Για να φτιάξουμε πελτέ ντομάτας: Πλένουμε καλά 5 κιλά ντοματάκια πομοντόρια και τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Τα αδειάζουμε σε σειρές σε ένα πανέρι (ή σε μεγάλες σχάρες) και αλατίζουμε κάθε σειρά με χοντρό θαλασσινό αλάτι (περίπου 2 χουφτίτσες συνολικά). Σκεπάζουμε με γάζα ή τούλι ή με ένα λεπτό πανί και αφήνουμε σε ευάερο μέρος -όχι στον ήλιο- πάνω σε ένα ταψί, γιατί θα βγουν πολλά υγρά. Θα μείνουν εκεί 24 ώρες. Μετά περνάμε τις ντομάτες από το πρες πουρέ (για να μείνουν επάνω τα φλούδια) και βάζουμε τον πολτό σε κατσαρόλα να βράσει, να εξατμιστούν τα υγρά του. Χρειάζεται συχνό ανακάτεμα. Παρακολουθούμε και, όταν στεγνώσει η ντομάτα (θα γίνει σαν πηχτή σάλτσα), την αποσύρουμε και την αδειάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο, 2 ξύλα κανέλας και 4 δαφνόφυλλα (ή 1 μάτσο δυόσμο – προαιρετικά), ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τη σάλτσα στο φούρνο στους 130° C για 2 ώρες. Κάθε τόσο ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι. Όταν στεγνώσει εντελώς η σάλτσα, πετάμε τα μυρωδικά και τη βάζουμε σε βάζα. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βάζουμε από πάνω λίγο λάδι για να μονωθεί η σάλτσα και να μη χαλάσει. Σκεπάζουμε τα βάζα. Κάθε φορά που παίρνουμε πελτέ, στρώνουμε την επιφάνεια και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λάδι.

Μυστικό: Ως άλειμμα για το ψωμί σας αλλά και για να μαγειρέψετε κοκκινιστά είναι καλός ο πελτές. Προτιμήστε τα μικρά, μακρόστενα ντοματάκια που έχουν πολλή ψίχα. Χονδρικά, η δόση αυτή δίνει γύρω στα 2 κιλά.

φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπατάλες Βραυρώνας: Οι άχαρες ντομάτες με τη σπουδαία γεύσηΜπατάλες Βραυρώνας: Οι άχαρες ντομάτες με τη σπουδαία γεύση

Kέτσαπ

Για να φτιάξουμε σπιτική κέτσαπ: Κόβουμε 1 κιλό ντομάτες (αν βάλουμε άγουρες, πράσινες, θα γίνει πιο ξινό το κέτσαπ) σε φέτες, τις αλατίζουμε με 125 γρ. χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε 1 ώρα. Κατόπιν τις ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τις στεγνώνουμε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις ντομάτες μαζί με 4 μικρά ξερά κρεμμύδια, σε φέτες, 250 γρ. λευκό ξίδι, 250 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γ. τριμμένους σπόρους μουστάρδας, 1 κ.γ. τριμμένους σπόρους σέλινου (προαιρετικά), 1 κ.σ. σκόνη πιπερόριζας (τζίντζερ), 2 κουτ. γλυκού κουρκουμά, 1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι, τριμμένο, 2 δαφνόφυλλα, 2 κλωνάρια μαϊντανό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί το όλον. Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον πολτοποιητή (χωρίς τα μυρωδικά). Ρίχνουμε καυτό τον πολτό σε αποστειρωμένα βαζάκια. Μπορούμε να προσθέσουμε 1 καυτερή πιπερίτσα για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦτιάχνουμε σάλτσες φρέσκιας ντομάτας για όλο τον χρόνοΦτιάχνουμε σάλτσες φρέσκιας ντομάτας για όλο τον χρόνο

Τσάτνεϊ με κόκκινες και πράσινες ντοµάτες

Για να φτιάξουμε το τσάτνεϊ με κόκκινες και πράσινες ντομάτες: Βάζουµε 2 κιλά άγουρες, πράσινες ντοµάτες (κάποιες λαϊκές φέρνουν). Αν δεν βρούµε, ζητάµε από τον προµηθευτή µας στη λαϊκή ή στο µανάβικο να µας φέρει – εναλλακτικά, βάζουμε κόκκινες ντομάτες, όμως μειώνουμε τη ζάχαρη κατά 100 γρ.) σε λεπτές φέτες σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζουµε µε 1 κ.σ. αλάτι και τις αφήνουµε 2 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά τις ξεπλένουµε και τις βάζουµε στην κατσαρόλα µαζί µε 500 γρ. ντοµάτες κόκκινες, χωρίς φλούδα και σπόρια, σε φέτες, 600 γρ. κρεµµύδια ξερά, σε λεπτά φετάκια, 600 γρ. µήλα, σε λεπτά φετάκια, 600 ml ξίδι ελαφρύ, 500 γρ. σκούρα µαύρη ζάχαρη (ή µισή ποσότητα µαύρη και µισή ποσότητα άσπρη), 2 – 3 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκοµµένες, 1 κουτ. γλυκού µπούκοβο γλυκό, 1 κουτ. γλυκού µοσχοκάρυδο, σε σκόνη, 1 κουτ. γλυκού µαύρο πιπέρι, 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη, 1/2 κουτ. γλυκού µπαχάρι, σε σκόνη. Όταν κοχλάσει, χαµηλώνουµε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουµε τη σάλτσα να σιγοβράσει µέχρι να πήξει και να µαλακώσουν όλα τα υλικά. Βάζουµε τη σάλτσα καυτή σε αποστειρωµένα βάζα (που τα έχουμε πλύνει και βάλει στο φούρνο στους 100° C για 15 λεπτά).

Μαρμελάδα ντομάτας Σαρδηνίας (αλλά και Κορσικής)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣάλτσα ντομάτας για όλο τον χρόνοΣάλτσα ντομάτας για όλο τον χρόνο (Video) Για να φτιάξουμε μαρμελάδα ντομάτας Σαρδηνίας: Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε 2 κιλά πομοντόρια. Για να το κάνουμε εύκολα, χαράσσουμε τις ντομάτες σταυρωτά στη βάση τους και τις βυθίζουμε σε νερό που κοχλάζει για 10 δευτερόλεπτα. Τις μεταφέρουμε σε κρύο νερό και αφαιρούμε τα φλούδια που θα έχουν χαλαρώσει. Κόβουμε τις τομάτες σε μέτρια κομμάτια, που ανακατεύουμε με 1½ κιλό καστανή ζάχαρη, ξύσμα 1 λεμονιού, 3 πρέζες τριμμένο μοσχοκάρυδο και, προαιρετικά, 3 πρέζες κανέλα σκόνη. Αφήνουμε για 12 ώρες. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Θα χρειαστούν περί τις 2 – 3 ώρες. Βάζουμε τη μαρμελάδα καυτή στα βάζα.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών