ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς ξεφλουδίζουμε τα αναποφλοίωτα ρεβύθια

Eίναι καλό τα όσπρια να μαγειρεύονται με τα φλούδια τους, οι σεφ όμως, προτείνουν να ξεφλουδίζουμε τα ρεβύθια αν θέλουμε να φτιάξουμε χούμους ή σούπες βελουτέ.

Φωτογραφία: Shutterstock
Πώς ξεφλουδίζουμε τα αναποφλοίωτα ρεβύθια

Προετοιμασία ρεβυθιών

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μια μεγάλη λεκάνη (ή σε μια βαθιά κατσαρόλα) για τουλάχιστον 12 ώρες. Το νερό που θα βάλουμε καλό είναι να είναι χλιαρό. Στο μούλιασμα προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλάτι, που θα βοηθήσει τα ρεβύθια να φουσκώσουν σωστά. Την επομένη τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Συνεχίζουμε με το ξεφλούδισμα όπως περιγράφεται παρακάτω.

Το ξεφλούδισμα

  • Στραγγίζουμε τα ρεβύθια και όπως είναι μέσα στο στραγγιστήρι τα πασπαλίζουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας σόδα μαγειρική (σκόνη). Τα τρίβουμε ελαφρώς με τα χέρια, να πάει παντού η σόδα, και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Μετά, τα ξεπλένουμε λίγο και τα τρίβουμε πολύ καλά ανάμεσα στις παλάμες μας.
  • Δεν σταματάμε εδώ. Τα βάζουμε λίγα-λίγα σε μια πετσέτα, τα διπλώνουμε σε αυτήν και τα τρίβουμε πάνω στον πάγκο με δύναμη (σαν να ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη). Ανοίγοντας την πετσέτα, θα δούμε ότι τα περισσότερα από τα ρεβύθια μας έχουν ξεφλουδιστεί. Μπορεί να έχουν σπάσει μερικά, αλλά δεν πειράζει.
  • Αδειάζουμε τα ρεβύθια με τα φλούδια τους σε ένα βαθύ μπολ, γεμίζουμε νερό και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε τα φλούδια να έρθουν στην επιφάνεια και να τα αφαιρέσουμε. Δεν πειράζει αν μείνουν και μερικά φλούδια. Ξεπλένουμε τα ρεβύθια και πάλι πολύ καλά, για να μην μείνει η γεύση της σόδας. Επαναλαμβάνουμε και με τα υπόλοιπα ρεβύθια.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών