Για όσους έχουν μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη και σε κάποιες άλλες πόλεις, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, η λέξη «μπουγάτσα» δεν σηματοδοτεί απαραίτητα κάτι γλυκό. Γι’ αυτό και ακολουθεί η διευκρίνιση «με κρέμα ή με τυρί». Η πρώτη αναφέρεται στη γλυκιά εκδοχή, σαν γαλακτομπούρεκο χωρίς σιρόπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓαλακτομπούρεκο μπουγάτσαΓαλακτομπούρεκο μπουγάτσα
40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Κομμάτια: 15

Για την κρέμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπουγάτσα με κρέμα, ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού.
  2. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι και τα αυγά με έναν αυγοδάρτη.
  3. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, αδειάζουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.
  4. Αμέσως, ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
  5. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  7. Σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30 x 40 εκ. στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα και αφήνοντας τις άκρες τους να κρέμονται προς τα έξω.
  8. Απλώνουμε από πάνω τη ζεστή ακόμα κρέμα και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα.
  9. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αυτά ένα ένα, και γυρίζουμε τις άκρες τους προς τα μέσα, στριμώχνοντάς τες ανάμεσα στο γλυκό και στα τοιχώματα του ταψιού.
  10. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
  11. Σερβίρουμε τη μπουγάτσα κατά προτίμηση χλιαρή, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών