ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πρεμιέρα

Value for money, περιποιημένο ρώσικο φαγητό σε μια κομψή ταβέρνα ψηλά στην Καλλιθέα.

22.02.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άγγελος Ρέντουλας
Πρεμιέρα

Value for money, περιποιημένο ρώσικο φαγητό σε μια κομψή ταβέρνα ψηλά στην Καλλιθέα.

Η θέση: Στη Δοϊράνης, δρόμο ανάμεσα στη Συγγρού και τη Δημοσθένους, στο ύψος της Χαροκόπου. Εύκολο πάρκινγκ στα γύρω στενά καθότι πρόκειται για γειτονιά της Καλλιθέας χωρίς πολλή εμπορική και «ψυχαγωγική» κίνηση.

Η ατμόσφαιρα: Το εστιατόριο στεγάζεται σε μια καλοφροντισμένη μονοκατοικία. Συγκρίνοντάς το με άλλα ρωσικά εν Αθήναις, τουλάχιστον όσα έχω επισκεφθεί, είναι σίγουρα πιο… κομψευάμενο. Καλοστρωμένα τραπέζια σε σωστές αποστάσεις, ωραία σερβίτσια, ευγενικότατο σέρβις, ευχάριστη ατμόσφαιρα, εν ολίγοις το όλον θυμίζει κοσμική ταβέρνα. Οι πολύ αυστηροί θα βρουν διακοσμητικές παραφωνίες, αλλά η σύγκριση -επαναλαμβάνω- το κάνει να ξεχωρίζει.

Το φαγητό: Μικρός, περιεκτικός κατάλογος με γνωστά και αγαπημένα φαγητά της μεγάλης ρωσικής κουζίνας. Καλωσόρισμα με δυο λογιών αρωματικά βούτυρα, ένα σκορδάτο με παντζάρι και ένα ανηθάτο. Ωραίο, αφράτο ψωμάκι -το παραγγέλνουν και τους το φτιάχνει κοντινός φούρνος- περασμένο από τη σχάρα. Μην παραλείψετε να πάρετε τη σούπα μπορς (σ.σ.: κρεατόσουπα με ψιλοκομμένα λαχανικά). Είναι ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένη, με γευστικό βάθος, χωρίς όμως να είναι βαριά. Φέρνουν σμετάνα (ρωσική ξινόκρεμα) για γαρνίρισμα, δροσερό διάλειμμα στη γλυκιά αψάδα της σούπας. Οι κρεπούλες μπλινίς είναι λεπτοκαμωμένες, τέλειος περιέκτης για τη γέμιση της αρεσκείας σας: έχουν με κιμά, με πέρλες μπρικ, με καπνιστό σολομό, με τυρί και καπνιστό σολομό. Η σαλάτα του δάσους (με φρεσκοτριμμένο καρότο και μανιτάρια) είναι ισορροπημένη ως προς το μαγιονεζάτο ντρέσσινγκ της, αλλά υπερβολικά σκορδάτη. Το βαρύ πυροβολικό του εστιατορίου είναι τα χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά -μαντί τε και πελμένι. Τα μεν με καυτερούτσικη σάλτσα τσατσιμπέλι, τα δε με σμετάνα, αμφότερα με καλοκαρευκευμένο κιμά, αμφότερα νοστιμότατα. Από κρεατικά δοκιμάσαμε τα τεράστια σουβλάκια σασλίκ, χοιρινό και κοτόπουλο, τρυφερά από την ξιδάτη μαρινάδα, νοστιμότατα από το «μυστικό» μείγμα μπαχαρικών. Η μερίδα περιλαμβάνει φρέσκες τηγανητές πατάτες και κρεμμυδοροδέλες. Μπερεκέτια. Θα ξαναπάμε και για τα υπόλοιπα (έχω σταμπάρει τη σαλάτα με τη ρέγκα και τη ρωσική πηχτή).

Ο λογαριασμός: Περίπου 15 το άτομο για κάτι παραπάνω από χόρταση.

Η κάβα: Δύο οίνοι Μολδαβίας (δεν τα δοκιμάσαμε), δύο νεμεάτικα χύμα (ας πούμε ok), βότκες γνωστές και άγνωστες (πήραμε την ενδιαφέρουσα Parliament, ήπια ξηρή, βελούδινη και σωστά πικάντικη). Αναψυκτικά, μπίρες και τα τοιαύτα.

Επιπλέον πληροφορίες: Το κάπνισμα απαγορεύεται. Και τούτο τηρείται -ευτυχώς- αυστηρώς. Οι καπνίζοντες μπορούν να απολαύσουν τη συνήθειά τους στο μπροστινό βεραντάκι. Ανοιχτό το βράδυ. Σαββατοκύριακα και μεσημέρι, Δευτέρα κλειστά.

Δοϊράνης 29, Καλλιθέα, τηλ.: 217-71.69.500.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών