ΕΞΟΔΟΣ

Τρώμε έξω

Νέα και προτάσεις για έξοδο για φαγητό από την ομάδα του Γαστρονόμου.

09.12.2019| Updated: 11.10.2021
Τρώμε έξω

Νέα και προτάσεις για έξοδο για φαγητό από την ομάδα του Γαστρονόμου.

ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Γαρίδες στο GB Roof Garden

Χειροποίητα tagliolini με γαρίδα ταρτάρ και ψητές γαρίδες, κουμκουάτ και αυγοτάραχο. Είναι ένα από τα πέντε πιάτα που αποτελούν το θεματικό μενού με γαρίδες που δημιούργησε ο Chef de Cuisine Δημήτρης Μπούτσαλης στο GB Roof Garden. Διαθέσιμο καθημερινά 13.00-01.15, έως 20 Δεκεμβρίου.

Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 1, πλατεία Συντάγματος, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Τ/210-33.30.766

ΚΟΛΩΝΑΚΙ– Μe

Η χαρά του αβοκάντο

Καινούργιο all-day στέκι, με σεφ και ιδιοκτήτη τον Ηλία Σταυρόπουλο, γνωστό από την εποχή που μαγείρευε στο «It». Γουστόζικο, βολικό για όσους εργάζονται στην περιοχή, για ραντεβού μετά τη δουλειά, για brunch ή καφέ, για ελαφρύ μεσημεριανό ή δείπνο. Προσεγμένες πρώτες ύλες – κάποιες βιολογικές και από Έλληνες παραγωγούς– και καλοδουλεμένο μενού με πιάτα-πασπαρτού, που μπορούν να «λειτουργήσουν» σε διάφορες ώρες της ημέρας. Focus δίνεται στην υγιεινή διατροφή – βλ. κρέπες ολικής με λιναρόσπορο, vegan smoothie bowl, ομελέτα από ασπράδια, χειροποίητη γκρανόλα, τοστ με αβοκάντο κ.λπ. Πολύ ενδιαφέρον το πολύσπορο ψωμί χωρίς αλεύρι (δένει χάρη στους σπόρους chia). Χριστίνα Τζιάλλα

Καψάλη 10, Κολωνάκι, Τ/210-72.42.588, περίπου 15-20 €/άτομο (για καφέ/ρόφημα, συν ένα πιάτο).

ΣΙΔΕΡΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ– Κυρα-Μαρία

Τα πιο τραγανά κολοκυθάκια

Κλασικό ταβερνείο πεντηκονταετίας, περιποιημένο. Το καλοκαίρι δροσερή αυλή με καταπράσινη πέργκολα, τον χειμώνα σάλα με ξύλο και χωριάτικη διακόσμηση. Διάσημα τα τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια σε ένα ελαφρύ κουρκούτι σαν μεταξωτό σεντονάκι. Επίσης, νοστιμότατο μπιφτέκι, χυμώδες, παϊδάκια ψημένα στην πένα και πικάντικο χωριάτικο λουκάνικο. Οι ροδέλες πατάτας καλοτηγανισμένες, χωριάτικη χοντροκομμένη, με ωραίες, γινωμένες ντομάτες, στην εποχή τους. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Κωστή Παλαμά 5, Σίδερα Χαλανδρίου, Τ/210-68.54.069, 15 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

ΟΜΟΝΟΙΑ–Λευτέρης ο Πολίτης

Το σουβλάκι του ’51 δεν μοιάζει με κανένα

Είναι το παλιό, το μερακλίδικο. Σκέτο λουκούμι, θα έπρεπε η παρασκευή του να διδάσκεται στους νεότερους. Κάθε τυλιχτό χωράει σε μία χούφτα, τρεις μπουκιές έκαστο. Η σύνθεσή του απλή: μπιφτέκι ή σουτζούκι πολίτικο, ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανός, καυτερό κόκκινο πιπέρι, μπόλικο αλάτι. Δεν έχει πατάτες, τζατζίκι ή γύρο. Αν αρχίζει να στάζει, θα σκουπιστείτε με τις κομμένες λαδόκολλες. Κάνουν την ίδια εξαιρετική δουλειά εδώ και 68 χρόνια, από το 1951 που το πρωτοάνοιξε ο Λευτέρης Σαββόγλου και πλέον το λειτουργεί ο γιος του Τάσος. Το μακρόστενο μπιφτέκι είναι σκέτος μοσχαρίσιος κιμάς με αλάτι και πιπέρι, ψήνεται στην πλάκα και επάνω του ξαπλώνει μια καλολαδωμένη πιτούλα που νοστιμίζει από τους χυμούς του. Αμφότερα πεντανόστιμα. Οι ντομάτες διαλεγμένες φλογερές, ροδοκόκκινες, τα κρεμμύδια λεπτοκομμένα, ανάκατα με τον μαϊντανό, το κόκκινο πιπέρι μπαίνει με μέτρο – αν έτσι το προτιμάτε. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, Τ/210-52.25.676, καθημερινές 09.30 μέχρι 20.00, Σάββατο 09.30-17.30, Κυριακή κλειστά, 1,90 € έκαστο.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ– six d.o.g.s

Άνοιξε το εστιατόριο

Free style μουσικές και διεθνές φαγητό, groovy και «αλήτικο». Την υπογραφή στο μενού βάζει ένας Εγγλέζος φιλέλλην σεφ, ο Gary Short, και στα κοκτέιλ ο head bartender Πάνος Μιχαηλίδης, που κάνει έξοχες προτάσεις. Ο χώρος έχει χαρακτήρα και όλα τα λεφτά είναι τα σεπαρέ του. Η κουζίνα θέλει ακόμα ροντάρισμα για να αποδίδει όλα τα πιάτα εξίσου καλά με τα ζυμαρικά με πέστο φυστικιού, το six d.o.g.s beef burger, την πίτσα με τσορίθο, τα τηγανητά νιόκι με σάλτσα μαρινάρα και το korma λαχανικών. Θα περάσει λίγος καιρός και θα ξαναπάμε να δοκιμάσουμε. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Τ/210-32.10.510, καθημερινά 13.00-01.00, ενώ από νωρίς σερβίρεται brunch καθημερινά 10.00-16.00 και Κυριακή 10.00-20.00. 14-18 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

για τα δύο διεθνούς φήμης μπαρ της πρωτεύουσας που βρίσκονται ξανά στη λίστα του θεσμού World’s 50 Best Bars. Το Clumsies σκόραρε φέτος στην 6η θέση, βάζοντας την Αθήνα ανάμεσα στις μητροπόλεις του καλού ποτού: τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη. Το Baba Au Rum βρέθηκε στην 31η θέση, κερδίζοντας τον σεβασμό της μεγάλης κοινότητας.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ– Το Βαζάκι

Υγιεινό brunch

Από τα πρώτα χυμάδικα της Αθήνας με πρώτες ύλες εποχής. Καθημερινά σερβίρουν και brunch με αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής: scrambled με τοματίνια, σπαράγγια και φρυγανισμένο ψωμί. Νόστιμες vegan και gluten free σούπες, όπως η πατατόσουπα με κάρδαμο και γάλα αμυγδάλου. Τοπ οι χυμοί με γάλα αμυγδάλου, ωραία γλυκά και παγωτό με το εύηχο όνομα banana-nana. Νικολέτα Μακρυωνίτου

Αριστοτέλους 33, Χαλάνδρι, Τ/210-68.00.067. Καθημερινά 08.30-20.00, Σάββατο 10.00-18.00, Κυριακή 10.00-16.00.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών