ΟΙΝΟΣ

10 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Ο εορταστικός οίνος ο περιούσιος θέλει σκέψη και ίσως κάποια καθοδήγηση από τον ειδικό, πριν σπεύσουμε στην κάβα.

03.01.2020| Updated: 01.12.2022
Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη
10 κρασιά για το γιορτινό τραπέζι

Ο εορταστικός οίνος ο περιούσιος θέλει σκέψη και ίσως κάποια καθοδήγηση από τον ειδικό, πριν σπεύσουμε στην κάβα.

Saomi Brut N.V., Prosecco DOC

La Tordera, Treviso

Το La Tordera είναι ένα οινοποιείο με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας, που παράγει εξαιρετικά αφρώδη κρασιά από την περιοχή του Treviso. Saomi είναι το όνομα του αμπελώνα από όπου παράγεται. Ιδανικό ως καλωσόρισμα σε μια γιορτινή περίσταση, όπως αυτή των Χριστουγέννων. Δροσερό, φρουτώδες, με τραγανή οξύτητα, μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με μεζεδάκια με κατσικίσιο τυρί και σολομό ή με αβοκάντο και γαρίδα.

Peplo 2018, Αγιωργίτικο- Syrah-Μαυροφίλερο

Κτήμα Σκούρα, Πελοπόννησος

Όταν ένα οινοποιείο όπως το Κτήμα Σκούρα αποφασίζει να βγάλει έναν νέο κωδικό, τότε σίγουρα μιλάμε για κάτι ιδιαίτερο. Το Peplo είναι ένα blend από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο, Syrah και Μαυροφίλερο. Το Αγιωργίτικο περνάει από βαρέλια ακακίας, το Syrah ωριμάζει στις οινολάσπες του σε δεξαμενή και το Μαυροφίλερο σε αμφορείς μαζί με τη φλούδα του για τέσσερις μήνες. Λόγω της πολυπλοκότητάς του, μπορεί να συνδυαστεί με διαφορετικά πιάτα, από σουφλέ ζυμαρικών έως μπρουσκέτα με κατίκι, παστράμι Δράμας και σύκο.

Pinot Gris 2016

Leon Beyer, Alsace

Ο Leon Beyer είναι από τα πιο παλιά οινοποιεία της Αλσατίας. Διαφέρει στο στιλ από τα υπόλοιπα, γιατί παράγει κρασιά με πιο ξηρό χαρακτήρα. Το Pinot Gris ως ποικιλία είναι μέτριας οξύτητας, με πιο γήινα αρώματα και ελαφρώς γλυκό χαρακτήρα. Λόγω της ηλικίας του κρασιού, τα φρούτα του βγάζουν έναν πιο ώριμο χαρακτήρα, που το κάνει ιδανικό να συνδυαστεί με πιάτα όπως το φουά γκρα, είτε σε πατέ είτε απλά σοτέ.

Alargo 2018, Ασύρτικο

Οινοποιείο Δουλουφάκη, Κρήτη

Ο Νίκος Δουλουφάκης κάνει εξαιρετικά κρασιά και ιδιαίτερα από την ποικιλία Βιδιανό. Όταν δοκίμασα πριν από δύο χρόνια στα «ΟιΝοτικά» της Αθήνας την πρώτη εμφιάλωση του Alargo Ασύρτικο, εντυπωσιάστηκα. Έχει αρκετά mineral χαρακτήρα, με λίγο πιο έντονο φρούτο από τα Ασύρτικα της Σαντορίνης και με λιγότερο τονισμένη οξύτητα. Ένα κρασί που θα μπορούσε να συνδυαστεί με χοιρινό φρικασέ.

Ντρούμο 2017, Sauvignon Blanc

Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη είναι γνωστό πολλά χρόνια τώρα για τα εξαιρετικά ερυθρά κρασιά που παράγει. Τα τελευταία χρόνια πρόσθεσε στην γκάμα του κάποια εξαιρετικά λευκά κρασιά από την ψυχρή περιοχή του Αμυνταίου. Το Ντρούμο είναι ένα έντονα φρουτώδες αρωματικό κρασί με υψηλή οξύτητα, που μπορείτε να το συνδυάσετε με λαχανοντολμάδες.

Assyrtiko 2018

Vassaltis Vineyards, Σαντορίνη

Είναι πολύ σπάνιο να βλέπεις ένα τόσο νέο οινοποιείο σε μία από τις πιο σπουδαίες οινοπαραγωγούς ζώνες της Ελλάδας, όπως αυτή της Σαντορίνης, να πρωταγωνιστεί. Ως κρασί είναι αυστηρό, έντονα ορυκτό, με αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, έχει υψηλή οξύτητα και πλούσιο σώμα. Συνδυάστε το με ένα πιάτο που τρώνε παραδοσιακά οι Συριανοί παραμονή Χριστουγέννων –ψάρι με κουνουπίδι ή μπρόκολο– και γενικά με ψάρια.

Xinomaraw 2018, Ξινόμαυρο

Oenops Wines, Δράμα

Ο Νίκος Καρατζάς, γνωστός οινολόγος στους κύκλους των οινόφιλων από την εποχή που ήταν στο Κτήμα Παυλίδη, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο, το Oenops Wines. Το Xinomaraw είναι μια νέα ετικέτα σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, η οποία, όπως αναφέρει και το όνομα του, που περιλαμβάνει τη λέξη «raw», παράγεται με όσο πιο ήπια οινοποίηση γίνεται, χωρίς πρόσθετα. Αρώματα κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών, δέρματος συνδυάζονται εξαιρετικά με χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα.

Αρετή 2011, Αγιωργίτικο

Κτήμα Βιβλία Χώρα, Καβάλα

Το Αρετή ήταν για πολλά χρόνια ένας κωδικός του Βιβλία Χώρα μόνο για εξαγωγές. Το βλέπαμε σε κάποιες εκθέσεις κάτω από το τραπέζι και μας το έβγαζαν για δοκιμή στα κρυφά. Κανείς από τους οινολόγους συναδέλφους μου δεν μπορούσε να το έχει στις λίστες του. Πλέον είναι διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά. Αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, δέρματος συνοδεύει τέλεια ribs μαύρου χοίρου και baby πατάτες και γενικά ψητά χοιρινά.

Αντάρης 2016, Αυγουστιάτης-Mourvèdre

Κτήμα Μερκούρη, Ηλεία

Ένα από τα παλαιότερα και πιο όμορφα οινοποιεία της Ελλάδας. Έχει γίνει γνωστό από την ποικιλία Refosco και την ξηρή Μαυροδάφνη που παράγει. Ο Αντάρης είναι ένα blend Αυγουστιάτη και Mourvèdre, ένα κρασί με έντονο χρώμα, αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων και μπαχαρικών και ζωικό χαρακτήρα. Συνδυάστε το με γαλοπούλα γεμιστή με κάστανο και σταφίδες.

Οργίων 2017, Μαυροδάφνη

Κτήμα Σκλάβου, Κεφαλονιά

Ο Ευρυβιάδης Σκλάβος είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος με διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που βλέπει το κρασί. Εδώ και πολλά χρόνια, δουλεύει πάνω στις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας και κάνει ελάχιστες παρεμβάσεις στα κρασιά του. Ο Οργίων είναι μια ρουστίκ εκδοχή μιας ξηρής Μαυροδάφνης, που έχει αρώματα γήινα – κυνήγι, μαύρα ώριμα φρούτα, τσάγια και βότανα. Ιδανικά συνδυάστε το με ένα κυνήγι, όπως ένας φασιανός με σάλτσα από γλυκιά Μαυροδάφνη και μανιτάρια.

Η ΕΞΥΠΝΗ ΚΑΡΑΦΑ

Για όσους δεν θέλουν να περιμένουν

Το iFavine Sommelier της εταιρείας Masterzen είναι θησαυρός για έναν οινοχόο, αλλά και ο παθιασμένος οινόφιλος θα το βρει εξαιρετικά χρήσιμο, αν έχει τη διάθεση να επενδύσει σε αυτό, αφού η αλήθεια είναι ότι κοστίζει ακριβά. Τι κάνει ακριβώς; Έχει την ιδιότητα να διοχετεύει 90% καθαρό οξυγόνο στο κρασί κι έτσι κάθε λεπτό που περνάει το κρασί στο iFavine αντιστοιχεί σε μία ώρα μετάγγισης σε μια κανονική καράφα. Επίσης, σε φρέσκα ερυθρά τανικά κρασιά, πολυμερίζοντας τις τανίνες, τα κάνει λιγότερο στυφά. Ifavine Sommelier D512 Έξυπνη Καράφα, 559 €, www.masterzen.gr

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ

Ποια κρασιά πρέπει οπωσδήποτε να μεταγγίσουμε, ποιος είναι ο σωστός τρόπος και πόση ώρα πρέπει να μείνουν στην καράφα;

▼ Η μετάγγιση γίνεται για να απομακρύνουμε το ίζημα που μπορεί να έχει το κρασί, είτε γιατί δεν έχει φιλτραριστεί είτε λόγω παλαίωσης. Επίσης, σε παλιά κρασιά η επαφή με το οξυγόνο βοηθά ώστε να «ανοίξουν» και να εκφράσουν καλύτερα τα αρώματά τους. Τα φρέσκα κρασιά χρειάζονται και αυτά μετάγγιση σε περίπτωση που έχουν αναγωγικές οσμές, οι οποίες έτσι θα εξατμιστούν. Η μετάγγιση ενός κρασιού δεν έχει να κάνει με το χρώμα του, αν είναι λευκό, ροζέ ή ερυθρό, αλλά ξεκάθαρα με το στιλ του. Η ώρα που μπορεί να μείνει το κρασί σε μια καράφα είναι σχετική. Παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία του κρασιού, γιατί υπάρχει κίνδυνος να «χάσεις» κάποια φιάλη από την υπερβολική επαφή με το οξυγόνο. Θα πρότεινα να είστε προσεκτικοί με τη μετάγγιση, δεν χρειάζονται όλα τα κρασιά.

Στείλτε τις δικές σας ερωτήσεις και απορίες για το κρασί στο [email protected]

*Το ρεπορταζ δεν είναι διαφημιστικό

**Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Γαστρονόμο, τεύχος 164, Δεκέμβριος 2019.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών