ΟΙΝΟΣ

Η άνοδος των ροζέ

Από τα Χάμπτονς και το Μαϊάμι, το Μονακό και το Σεν Τροπέ έως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τα ροζέ κρασιά έχουν βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας ζήτησης και αποτελούν το αδιαμφισβήτητο trend της εποχής.

30.05.2017| Updated: 25.06.2021
Η άνοδος των ροζέ

Από  τα Χάµπτονς και το Μαϊάµι, το Μονακό και το Σεν Τροπέ έως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, τα ροζέ κρασιά έχουν βρεθεί στην κορυφή της παγκόσµιας ζήτησης και αποτελούν το αδιαµφισβήτητο trend της εποχής.

Η πρωτοκαθεδρία ανήκει χωρίς άλλο στα ροζέ κρασιά της Προβηγκίας, που έκαναν το διεθνές άλµα και καθιερώθηκαν ως η νέα πρόταση, των ασυµβίβαστων, των νεωτεριστών, αυτών που δεν διστάζουν να δοκιµάσουν και να καθιερώσουν ρηξικέλευθες προτάσεις.

Αλλά και τα ελληνικά ροζέ ζουν τη δόξα τους. Τα οινοποιεία βάζουν τα δυνατά τους και εµφιαλώνουν σε όλες τις αποχρώσεις του ροζ – από διάφανα, σχεδόν άσπρα, έως σκούρα ροζ τριανταφυλλιά. 

Για να φτιάξουµε ροζέ κρασί, χρειαζόµαστε κόκκινα σταφύλια. Κατακόκκινες ποικιλίες, µε µοναδική εξαίρεση το ερυθρωπό Μοσχοφίλερο. Οι καλύτερες ποικιλίες για τη ροζέ οινοποίηση είναι αυτές που δεν έχουν έντονες χρωστικές –ροζ χρώµα θέλουµε, όχι κόκκινο–, αλλά αντίθετα έχουν υψηλή οξύτητα και ήπιες τανίνες. Αγιωργίτικο, Merlot, Grenache, Cabernet Franc, Tempranillo, κρητικό Κοτσιφάλι, αλλά και στιβαρές ερυθρές ποικιλίες όπως το Ξινόµαυρο, το Cabernet Sauvignon και το Syrah έχουν δώσει έξοχα δείγµατα, τόσο σε ήσυχα όσο και σε αφρώδη ροζέ κρασιά.

Το δυνατό χαρτί των ροζέ είναι ότι µπορούν να «παίξουν» µε άνεση και χάρη από το απεριτίφ έως το επιδόρπιο και να ταιριάξουν µε όλα σχεδόν τα πιάτα που θα σερβιριστούν σε ένα γεύµα, ειδικά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς µήνες. Τα µυρωδικά, βασιλικός, ρίγανη, δυόσµος… τα λατρεύουν! Τα λιπαρά  τηγανητά και τα λαδερά ισορροπούν πλάι τους, ενώ ελαφριά κρεατικά, πάστες και ντοµάτα δεν αρνήθηκαν ποτέ τη συντροφιά τους!


Τα ροζέ του 2017

Οινοποιείο Παπαγιαννάκου, Granatus 2016: Στιβαρό, ξηρό, αρωµατικό, υπέρκοµψο.
Οινοποιείο Λύκου, Πανσέλοινος Ροζέ 2016: Χαριτωµένο, φρέσκο, αρωµατικό. 
Κτήµα Μερκούρη, Λαµπαδίας 2016: Μπαχαρένια οξύτητα για ένα κλασικό ροζέ. 
Κτήµα Παυλίδη, Θέµα Ροζέ 2016: Το µοναδικό ροζέ από Tempranillo πληθωρικά αρωµατικό.
Κτήµα Αβαντίς Πλαγιές Γερακιών 2016: Λεµονάτη οξύτητα, ενδιαφέρον φρέσκο στόµα. 
Σεµέλη, Ορεινός  Ήλιος 2016: Κόκκινα καλοκαιρινά φρούτα, γεµάτα αρώµατα και γεύση.
Κυρ-Γιάννη Ακακίες ροζέ 2016: Παιχνιδιάρικο και ερωτικό, φρουτώδες και πιπεράτο. 
Κτήµα Τσέλεπου Amalia Rosé 2016: Επίµονες φυσαλίδες, πορτοκαλί ανταύγειες, δροσερό, ευχάριστο, καλοκαιρινό. 
Ακριώτου Wines Ορειβάτης 2016: Γοητευτικό, ηµίξηρο, νόστιµο κρασί. Απεριτίφ και όχι µόνο.
Οινοποιία Ζαφειράκη Ληµνιώνα ροζέ 2016: Φινετσάτο, κοµψό και αρωµατικό ροζέ µε πλούσιο στόµα. 
Οινοποιία Παρπαρούση Λωτός 2016: Αλλιώτικο! Φρουτώδες και φυτικό, µε µακρά επίγευση. 
Κτήµα Γαία, 14-18 2016: Το ροζέ που αγαπήσαµε και εξακολουθούµε να αγαπάµε! 

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών