ΟΙΝΟΣ

Λευκό Μοσχάτο

Η πιο διάσημη ελληνική ποικιλία στο εξωτερικό καλλιεργείται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αν και η Σάμος θεωρείται –και δικαίως– ο «γενέθλιος τόπος» της. Καλλιεργείται στη Σάμο, στην …

08.08.2013| Updated: 25.06.2021
Λευκό Μοσχάτο
  • Η πιο διάσημη ελληνική ποικιλία στο εξωτερικό καλλιεργείται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αν και η Σάμος θεωρείται –και δικαίως– ο «γενέθλιος τόπος» της.
  • Καλλιεργείται στη Σάμο, στην Κεφαλονιά, στη Ρόδο, στις Κυκλάδες και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη Σάμο είναι η κυρίαρχη ποικιλία.
  • Το φυτό είναι μέτριας ζωηρότητας, ευαίσθητο στις ασθένειες και μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία.
  • Το τσαμπί είναι μετρίου μεγέθους (ζυγίζει γύρω στα 300 γρ.) κωνικό, πυκνόρραγο, με ρώγες σαρκώδεις, γλυκές και αρωματικές.
  • Ο τρύγος γίνεται συνήθως στις αρχές Σεπτεμβρίου.
  • Τα ξηρά κρασιά από Μοσχάτο είναι υψηλόβαθμα με μέτρια οξύτητα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα.
  • Δίνει διεθνώς αναγνωρισμένα γλυκά κρασιά με Ονομασία Ποιότητος Ελεγχόμενη. Ο αρωματικός τους χαρακτήρας αντέχει στο χρόνο.
  • Τα γλυκά μοσχάτα κρασιά πίνονται δροσερά ως απεριτίφ, συνοδεύουν φουά-γκρα και μπλε τυριά, καθώς και επιδόρπια με φρούτα, αμύγδαλα και ελαφριές κρέμες.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών