ΟΙΝΟΣ

Ντεμπίνα

Εικάζεται ότι το όνομά της έχει ιταλική καταγωγή – de vino, σταφύλι για κρασί δηλαδή. Η πρώτη Ζίτσα ήταν ένα ροζέ ημίξηρο, λιγότερο ή περισσότερο …

12.02.2013| Updated: 25.06.2021
Ντεμπίνα
  • Εικάζεται ότι το όνομά της έχει ιταλική καταγωγή – de vino, σταφύλι για κρασί δηλαδή.
  • Η πρώτη Ζίτσα ήταν ένα ροζέ ημίξηρο, λιγότερο ή περισσότερο αεριούχο κρασί, που προέκυπτε από την οινοποίηση της λευκής Ντεμπίνας και των ερυθρών Μπεκιάρι και Βλάχικο.
  • Σήμερα, η περιοχή έχει Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος (Ο.Π.Α.Π.) μόνο για τα λευκά ξηρά κρασιά από Ντεμπίνα, η οποία καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ζίτσας του νομού Ιωαννίνων (από τον 7ο, τουλάχιστον, αιώνα), σε έξι χωριά που περιλαμβάνονται στην αμπελουργική ζώνη: Ζίτσα, Πρωτόπαπα, Καρίτσα, Λιγοψιά, Κληματιά, Γαβρίσιοι. Αναφέρεται επίσης με το συνώνυμο Ζίτσα, που προέρχεται από την εν λόγω περιοχή.
  • Ως ποικιλία προσαρμόζεται εύκολα σε εδάφη φτωχά, ξηρά και ασβεστώδη.
  • Το φυτό είναι ζωηρό, σχετικά ανθεκτικό και παραγωγικό.
  • Η άνθιση ξεκινά τον Απρίλιο και ο τρύγος γίνεται προς το τέλος του Σεπτεμβρίου.
  • Η Ντεμπίνα δίνει λευκά κρασιά ξηρά, ξηρά ημιαφρώδη και ημίγλυκα ημιαφρώδη, μέτριας οξύτητας, πλούσια αρωματικά.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών