ΟΙΝΟΣ

Σαββατιανό

Είναι μια παρεξηγημένη ποικιλία, λόγω της σύνδεσής της με τη ρετσίνα, μπορεί όμως να δώσει αξιόλογα λευκά κρασιά με λεπτό άρωμα και ισορροπημένη γεύση. Άλλα …

12.02.2013| Updated: 25.06.2021
Σαββατιανό
  • Είναι μια παρεξηγημένη ποικιλία, λόγω της σύνδεσής της με τη ρετσίνα, μπορεί όμως να δώσει αξιόλογα λευκά κρασιά με λεπτό άρωμα και ισορροπημένη γεύση.
  • Άλλα ονόματά του είναι: Κοντούρα Άσπρη, Σακέικο, Δουμπραίνα Άσπρη, Σταματιανό, Σαββαθιανό, Περαχωρίτικο, Περαχωρίτης, Ασπρούδα.
  • Καλλιεργείται κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και σε συνολική έκταση άνω των 200.000 στρεμμάτων.
  • Το τσαμπί είναι μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, πυκνόρραγο. Έχει χρώμα κοκκινοκάστανο και το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 600 γρ. Η ρώγα του είναι κιτρινόλευκη και χυμώδης, με επιδερμίδα λεπτή αλλά ανθεκτική.
  • Ωριμάζει στα μέσα Σεπτεμβρίου.
  • Δίνει κρασιά φρουτώδη, με μικρή ή μεγάλη οξύτητα και αλκοολικό βαθμό, που επιδέχονται παλαίωση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.oinoxoos.net 

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών