ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Τι να προσέχουμε όταν φτιάχνουμε χειροποίητα γιορτινά καλάθια

Διαλέγουμε ποτά και φτιάχνουμε εορταστικά καλάθια για να ευχηθούμε στους φίλους τα καλύτερα για τη νέα χρονιά!

02.01.2018| Updated: 12.12.2022
Τι να προσέχουμε όταν φτιάχνουμε χειροποίητα γιορτινά καλάθια

Ένα καλάθι με κρασιά ή ποτά δεν είναι δώρο της τελευταίας στιγμής, δεν είναι δώρο διεκπεραίωσης, δεν πρέπει να είναι δώρο απρόσωπο. Είναι μια ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές εσάς και τους παραλήπτες και σενάριο τις ιστορίες, τους μύθους, τα αρώματα και τις γεύσεις που κρύβονται στα μπουκάλια. Είναι ένα ταξίδι σε αμπελώνες, οινοποιεία και αποστακτήρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου. Μα πάνω απ’ όλα είναι μια μικρή προσωπική εξομολόγηση αγάπης στους φίλους που θα τα δεχτούν.

 

Το κόκκινο καλάθι

Κρασιά σε όλες τις αποχρώσεις του πορφυρού με αρώματα και γεύσεις και τη μνήμη των ξύλινων βαρελιών της ωρίμασης. Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο, Λημνιώνα και Λημνιό, Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Cabernet Sauvignon, Syrah, Μαυροδάφνη, Μούχταρο και Μαυροκουντούρα. Για τους φίλους κρεατοφάγους που τρελαίνονται για κυνήγι, σκληρά πλούσια τυριά, συμπυκνωμένες απολαύσεις. Τους βλέπω ήδη να μισοκλείνουν ηδονικά τα μάτια στην πρώτη γουλιά… Στολίζω το καλάθι μου με ρόδια για γούρι, κόκκινες καρό μεταξωτές κορδέλες και κλαράκια με ου.

 

Το λευκό καλάθι

Για τους φίλους-εραστές της θάλασσας, τους φανατικούς του καλοκαιριού, που ασφυκτιούν τον χειμώνα. Γι’ αυτούς που θέλουν στο κρασί εγκλωβισμένα λουλούδια και φρούτα, καλοκαιρινές αναμνήσεις, φρεσκάδα και φινέτσα. Γι’ αυτούς που διαλέγουν πάντα ψάρι στον κατάλογο του εστιατορίου και εκστασιάζονται με τα αέρινα σουφλέ. Μοσχοφίλερο και Σαββατιανό, Μοσχάτο και Sauvignon Blanc, Ασύρτικα, Αθήρια και Αηδάνια, Viognier, αρωματικά Traminer, Ρομπόλες και Ντεμπίνες. Στολίζω τα καλάθια με υπόλευκα χριστουγεννιάτικα χρυσάνθεμα, λευκές κορδέλες και ξασπρισμένα από τη θάλασσα ξυλαράκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜε τι κρασιά ταιριάζει η κολοκύθα; Κάθε συνταγή έχει το ταίρι τηςΜε τι κρασιά ταιριάζει η κολοκύθα; Κάθε συνταγή έχει το ταίρι της

Το ροζέ καλάθι

Τα ροζέ κρασιά είναι το απόλυτο trend της διεθνούς οινικής σκηνής! Το χρώμα και μόνο σε κάνει να χαμογελάς. Syrah, Grenache, Merlot, Cabernet Sauvignon, χαρμάνια Προβηγκίας, αλλά και Ξινόμαυρα, Αγιωργίτικα, Μαυροδάφνες και Λημνιώνες, για να συνοδεύσουν τους σολομούς και τις γαρίδες, τις πάπιες μαγειρεμένες με ρόδια και πορτοκάλια, αλλά και για να τα πιούμε σκέτα στο πάρτι με finger food! Στολίζω το καλάθι μου με ροζ διάφανες χριστουγεννιάτικες μπάλες και μεταλλικές ασημί κορδέλες και ένα παλιό αγαπημένο παιχνίδι.

 

Το καλάθι του επιδορπίου

Τυλίγω τα κρασιά σε μεταξωτά χαρτιά στους τόνους των φθινοπωρινών φύλλων, παραχώνοντας ανάμεσά τους κλαράκια καστανιάς, βελανιδιάς και χειροποίητα μπισκότα. Vinsanto και Μοσχάτα Ρίου και Σάμου και Λήμνου, Αθήρια και Αηδάνια!

 

Τα «σκληρά» καλάθια

Για τους φίλους που απ’ όλα τα δωμάτια προτιμούν τη βιβλιοθήκη, με ημίφως και πολυθρόνες από παλιό δέρμα, ετοιμάζω τα καλάθια με τα malt και τους αφήνω να κάνουν γευστικά ταξίδια στις νήσους Islay, Orknay, Skye, να αναπνεύσουν τον αέρα των Highlands και στο βάθος να ακούγονται οι πίπιζες…

Για τους ονειροπόλους και νοσταλγικούς που αφήνουν χώρο στις αναμνήσεις να καθίσουν ανάμεσά τους, πολύτιμα κονιάκ, μπράντι, αρμανιάκ και καλβαντός, παλαιωμένα τσίπουρα και γλυκές Μαυροδάφνες, Πορτ και μαδέρες και φυσικά τα όχι ξεχασμένα λικέρ!

Για τους δυναμικούς που δεν στέκονται στιγμή, παγωμένα στιβαρά τσίπουρα, χωρίς γλυκάνισο, και βότκες βελουδένιες και άγριες συνάμα, για τα τσιμπολογήματα με καπνιστά ψάρια και δυνατά τυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΈνας αμπελώνας που βρέχεται από τρεις θάλασσεςΣτα οινοποιεία της Αττικής: Ένας αμπελώνας που βρέχεται από τρεις θάλασσες

Μυστικά

  • Eίναι πραγματικά πολύ δύσκολο να φτιαχτεί ένα καλάθι ποτών στο σπίτι. Θέλετε κάποιον να σας συμβουλεύει με γνώμονα το γούστο σας και όχι την τιμή του μπουκαλιού ή την εύκολη έτοιμη λύση. Η επιλογή της κάβας είναι σοβαρή υπόθεση. Ψάξτε και δοκιμάστε πριν καταλήξετε.
  • Ένα καλάθι ή ένα κιβώτιο με κρασιά ή ποτά στέλνεται πάντα από την κάβα όπου το έχετε παραγγείλει και δεν το πηγαίνετε ποτέ αυτοπροσώπως! Εσείς μπορείτε να κρατάτε στο χέρι μόνο ένα μπουκάλι, εκλεκτό και ταιριαστό, από κάποιο υψηλόβαθμο αλκοόλ, ή κάποιο ακριβό ιδιαίτερο κρασί.
  • Μην ανακατεύετε δυνατά αλκοόλ και κρασιά! Μη στείλετε τρία ή έξι, διαφορετικά μεταξύ τους, κρασιά ανακατεμένα. Δώρο κάνετε, δεν δειγματίζετε… Το σωστό είναι δύο ή τρία ίδια από κάθε κατηγορία (λευκά, κόκκινα, ροζέ, αφρώδη) ή όλα ίδια.
  • Ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα τα καλάθια-συνδυασμοί ποτoύ και delicatessen, όπως βότκα με χαβιάρι και μπλινίς ή με καπνιστά ψάρια. Malt ουίσκι με καπνιστή και θαλασσινή γεύση με αυγοτάραχο Μεσολογγίου και στρείδια. Κονιάκ, Αρμανιάκ, Καλβαντός μαζί με μαρόν γλασέ και «πικρά» σοκολατάκια.
  • Η τιμή δεν είναι το παν σε ένα καλάθι. Σημασία έχει η φροντίδα της επιλογής και το γούστο της συσκευασίας. Και μην ξεχνάτε: το περιεχόμενο έχει τον πρώτο λόγο!

Κάβες που προτείνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντάΤι πίνουμε με το αυγοτάραχο; Ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης απαντά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών