ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Βασιλικός στη γλάστρα, βασιλικός και στην κουζίνα

Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό που να λατρεύεται τόσο όσο ο βασιλικός, που μοσχομυρίζει την άνοιξη και τα καλοκαίρια στις αυλές, στα μπαλκόνια και στα πιάτα μας.

14.05.2019| Updated: 26.06.2023
Φωτογραφία: Shutterstock
Βασιλικός στη γλάστρα, βασιλικός και στην κουζίνα

Σε αρκετά συγγράμματα σχετικά με τη διατροφική ιστορία της ανθρωπότητας αναφέρεται πως ο βασιλικός έφτασε στην Ελλάδα από τις μακρινές Ινδίες, μετά την κατάκτησή τους από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αρκεί πάντως μια ματιά στα κείμενα του Ιπποκράτη, για να διαπιστώσει κανείς ότι τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα οι φαρμακευτικές ιδιότητες του «ώκιμου» ήταν ήδη γνωστές. Η χρήση του βασιλικού στην αρχαία διατροφή φαίνεται όμως ότι καθυστέρησε αρκετά, καθώς η πρώτη σχετική αναφορά εντοπίζεται στο «Περί τροφών δυνάμεως» του Γαληνού (2ος αιώνας μ.Χ.). Και αυτό μάλλον συνέβαινε επειδή για πολλούς αιώνες ο βασιλικός έπεφτε θύμα κάποιων προλήψεων, όπως διαπιστώνουμε από τη σχετική αναφορά στο «Περί ύλης ιατρικής» του Διοσκουρίδη: «Μερικοί αποφεύγουν να τον τρώνε, γιατί, αν τον μασήσεις και τον αφήσεις στον ήλιο, γεννά σκουλήκια. Οι Λίβυοι πάλι πιστεύουν πως, αν τρως βασιλικό και σε τσιμπήσει σκορπιός, δεν σώζεσαι με τίποτα». Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη, όσο ο βασιλικός (Ocimum basilicum), που τα καλοκαίρια θεριεύει στις ελληνικές αυλές. Και όμως, μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες ήταν ελάχιστα γνωστός μακριά από τις χώρες του Νότου, όπου ανέκαθεν αξιοποιούνταν οι αρτυματικές του χάρες. Χάρη πάντως στη σχεδόν παγκόσμια εξάπλωση της ιταλικής κουζίνας, που τον έχει αναγορεύσει τον «καλύτερο φίλο της ντομάτας», ο βασιλικός γρήγορα μάγεψε τους ανθρώπους του Βορρά και της Δύσης. Όλες οι δεκάδες ποικιλίες του καλλιεργούνται σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου, ενώ γλαστράκια με φουντωτό βασιλικό βρίσκουμε πια ακόμη και στα σούπερ μάρκετ.

Από αριστερά προς τα δεξιά: μικρόφυλλος, χειμερινός, πλατύφυλλος της Γένοβας, μεγάλος, κοινός / Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης

Κοινός πλατύφυλλος

Ο βασιλικός είναι ετήσιο ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών. Το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα 60 εκ. και υπάρχουν πολλές ποικιλίες : ο κοινός, ο μεγάλος, ο μικρόφυλλος ή νάνος, ο πλατύφυλλος της Γένοβας, με τα φύλλα του οποίου φτιάχνουμε τη σάλτσα πέστο (ή πιστού, όπως τη λένε στην Προβηγκία), και ο βασιλικός της Νάπολης, με τα γιγάντια φύλλα σαν του μαρουλιού. Πιο σπάνιος είναι ο χειμερινός, τον οποίο βρίσκουμε μόνο σε φυτώρια, ενώ οι υπόλοιποι πωλούνται σε ανθοπωλεία, ακόμη και σε μανάβικα ή σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα ο πλατύφυλλος. Ο βασιλικός αγαπά το μεσογειακό κλίμα με τους ήπιους και σύντομους χειμώνες και τα δροσερά καλοκαίρια με τη μεγάλη ηλιοφάνεια, ενώ δεν αντέχει σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 10° C. Μεγαλώνει εξαιρετικά τόσο στο παρτέρι του κήπου ή της αυλής όσο και σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, αρκεί τα φυτά να έχουν απόσταση μεταξύ τους μεγαλύτερη των 20 εκατοστών, για να προσλαμβάνουν εύκολα ήλιο και αέρα και να φουντώσουν με άνεση.

Με φαρμακευτικές ιδιότητες

Ο βασιλικός ήταν από την αρχαιότητα γνωστός για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες: το ρόφημα βασιλικού ενισχύει τη μνήμη, καταπραΰνει τους νευρικούς πονοκεφάλους και, μεταξύ άλλων, είναι εξαιρετικό χωνευτικό και τονωτικό. Σημαντική επίσης είναι η αντισηπτική του ιδιότητα, αφού μερικά κλαράκια βασιλικού μέσα σε νερό το εμποδίζουν να μουχλιάσει. Επίσης είναι γνωστό εντομοαπωθητικό, γι’ αυτό και στα μποστάνια συνηθίζουν να τον φυτεύουν ανάμεσα σε κηπευτικά, ιδίως στις μελιτζάνες, συχνά μαζί με κατιφέδες, γιατί απομακρύνει τον τετράνυχο, το έντομο – εχθρό της μελιτζάνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔυόσμος: Στο μοχίτο, στη σαλάτα αλλά και στην ομελέταΔυόσμος: Στο μοχίτο, στη σαλάτα αλλά και στην ομελέτα

Βασιλικός όλο τον χρόνο

Όσο ο βασιλικός είναι στην ακμή του, δηλαδή από τα τέλη της άνοιξης ώς τις αρχές του φθινοπώρου, και πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια του φυτού, μπορούμε να μαζεύουμε τα φύλλα του για να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα, αλλά και για να τα αποξηράνουμε ή να τα συντηρήσουμε. Οι τρόποι είναι απλοί:

Νωπά φύλλα στο ψυγείο: Κόβουμε άφθονα φύλλα, τα ξεπλένουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα στεγνώ­νουμε στο περιστρεφόμενο σουρωτήρι, όπου στεγνώνουμε τα σαλατικά, ή σε καθαρές πετσέτες. Τα τυλίγουμε είτε σε χαρτί κουζίνας είτε σε ένα καθαρό και λεπτό πανί και τα βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου. Διατηρούνται έτσι για 3 – 4 ημέρες.

Στην κατάψυξη: Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα φύλλα, όπως περιγράψαμε για τη συντήρηση στο ψυγείο, και τα βάζουμε σε μικρά νάιλον σακουλάκια στην κατάψυξη. Εκεί διατηρούν σχεδόν αναλλοίωτο το άρωμά τους, για τουλάχιστον 4 μήνες.

Αποξη­ραμένα φύλλα: Απλώνουμε νωπά φύλλα σε ένα στεγνό ποτηρόπανο και τα αφήνουμε σε ξηρό χώρο, μέχρι να ξεραθούν. Στη συνέχεια φυλάμε τα φύλλα σε γυάλινο βαζάκι. Πολύ καλά αποξηραίνονται και στο φούρνο του σπιτιού, στους 50° C, στη λειτουργία του αέρα. Για να ελέγξουμε τη σωστή ξήρανσή τους, τα τρίβουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας: πρέπει να θρυμματίζονται αμέσως και να μην έχουν ελαστικότητα. Αν τα φύλλα έχουν κρατήσει έστω και ελάχιστη υγρασία, το χρώμα τους σκουραίνει και είναι σίγουρο ότι θα μουχλιάσουν μέσα στο βάζο τους.

Όταν τα φυντάνια βγάλουν 8-10 φύλλα, είναι έτοιμα για μεταφύτευση

Καλλιέργεια και μυστικά

Η χαρά και η ικανοποίηση που βιώνουν όσοι καλλιεργούν φυτά από σπόρο είναι μοναδική, ιδιαίτερα σε σύγκριση με την αγορά ενός έτοιμου φυτού. Σπόροι βασιλικού πωλούνται σε ανθοπωλεία και φυτώρια και μπορούμε να τους φυτέψουμε είτε εξαρχής σε γλάστρες και ζαρντινιέρες είτε -το προτιμότερο- να φτιάξουμε δικό μας σπορείο. Έτσι, παρακολουθούμε καλύτερα την ανάπτυξη κάθε φυτού ξεχωριστά και τα σπορεία μεταφέρονται εύκολα, αν χρειαστεί, για προστασία, σε εσωτερικό χώρο.

Πού ευδοκιμει; Σε ηλιόλουστα και απάνεμα σημεία.

Πότε σπέρνουμε; Στο σπίτι η σπορά ξεκινάει από τα μέσα του χειμώνα, ενώ σε εξωτερικό περιβάλλον την άνοιξη.

Πότε φυτεύουμε; Η καταλληλότερη εποχή είναι από τα μέσα Μαρτίου και μετά, όταν πια η θερμοκρασία σταθεροποιείται κοντά στους 20° C. Στις νοτιότερες περιοχές αυτό γίνεται από τις αρχές της άνοιξης, ενώ στις ορεινές περιοχές, πιο αργά.

Τι θα χρειαστούμε; 

  • Σπόρους: Προτιμάμε αποστειρωμένους σπόρους στα ειδικά φακελάκια, για ασφάλεια, στα οποία αναγράφεται η ημερομηνία λήξης.
  • Γλαστράκια για σπορείο: Είναι μικρά γλαστράκια, από νάιλον ή πλαστικό ή οργανικό υλικό ή χαρτόνι. Πωλούνται μεμονωμένα ή πολλά μαζί σαν καρτέλα αυγών.
  • Χώμα και γλάστρες για τη μεταφύτευση: Αγοράζουμε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου ή χώμα για σπορείο. Θα χρειαστούμε μερικές γλάστρες ή ζαρντινιέρες για τη μόνιμη μεταφύτευση.

Μεταφύτευση

Σε λίγες μέρες, θα εμφανιστούν 2–3 φιντάνια στα σπορεία. Αφαιρούμε τα μικρότερα και αφήνουμε το καλύτερα ανεπτυγμένο φιντάνι. Μόλις αυτά τα γερά φιντάνια βγάλουν τα 8–10 πρώτα φύλλα τους και φτάσουν στο ύψος των 8– 10 εκ., τα μεταφυτεύουμε μόνιμα σε μεγάλες γλάστρες. Καλύπτουμε τον πυθμένα τους με χαλικάκι ή θραύσματα από παλιές γλάστρες ή από τούβλα και γεμίζουμε τις γλάστρες με μείγμα από χώμα εξωτερικού χώρου και κηπόχωμα σε αναλογία 50:50. Μεταφυτεύουμε τα φιντάνια από τα σπορεία και ποτίζουμε. Σε κάθε γλάστρα μπορούμε να βάλουμε από 1 ή περισσότερα φυτά, σε απόσταση 20 εκ. μεταξύ τους και τα ποτίζουμε καθημερινά με ποτιστήρι – «βροχή».

Προσοχή, αν τα φύλλα κιτρινίζουν, σημαίνει ότι τα ποτίζουμε παραπάνω ή ότι το φυτό δεν στραγγίζει καλά.

Μυστικά για την καλλιέργεια στη γλάστρα

Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζουμε τον βασιλικό πιο συχνά/Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Προσθέτοντας στο υπόστρωμα της γλάστρας λίγο κοκκινόχωμα, αυξάνουμε την ικανότητα να κατακρατά νερό. Για πλούσιο φύλλωμα και μεγάλη παραγωγή χρησιμοποιούμε βιολογικό πλήρες λίπασμα κάθε 30 ημέρες. Το καλοκαίρι ποτίζουμε ακόμη και δύο φορές την ημέρα. Τον χειμώνα, για να το διατηρήσουμε μέσα στο σπίτι, αραιώνουμε τα ποτίσματα.

Καλλιέργεια στο χώμα

Ανοίγουμε έναν λάκκο και ρίχνουμε μέσα ελαφρόπετρα, για να έχουμε καλύτερο αερισμό του εδάφους. Επιλέγουμε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου, το οποίο ανακατεύουμε καλά με χώμα κήπου. Ο βασιλικός προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις και το πολύ νερό (2 – 3 φορές την εβδομάδα). Με την ανθοφορία αφαιρούμε τα μπουμπούκια, γιατί διαφορετικά το φυτό σταματάει να σχηματίζει νέα φύλλα.

Για υγιή βασιλικό χρειάζεται…

  • Καλό και καθημερινό πότισμα: Όπως σε όλα τα φυτά, αποφεύγουμε το πότισμα τις ώρες με την έντονη ζέστη, γιατί αφενός εξατμίζεται γρήγορα το νερό, αφετέρου οι σταγόνες του νερού δρουν σαν μεγεθυντικοί φακοί, επιτρέποντας στον ήλιο να κάψει και να τρυπήσει τα φύλλα. Καλό είναι επίσης να δροσίζουμε και τα φύλλα του με λίγο νερό, που θα ρίξουμε είτε με ποτιστήρι-«βροχή» είτε ραντίζοντάς τα με τα χέρια μας.
  • Αφθονη ηλιοφάνεια: Ο βασιλικός έχει ανάγκη από τουλάχιστον 5 ώρες ήλιο την ημέρα. Το μέρος πρέπει να αερίζεται, αλλά να μην το χτυπά δυνατά ο άνεμος.
  • Προσοχή στην άνθιση: Η ανθοφορία του είναι Ιούνιο – Σεπτέμβριο. Για να διατηρήσουμε το φυτό ακμαίο και ζωηρό, κόβουμε τις κορυφές από τους βλαστούς λίγο πριν από την άνθιση. Τότε κόβουμε φύλλα για μαγειρική χρήση, γιατί τότε εμφανίζουν τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια και, επομένως, άρωμα. Στην κουζίνα Η πιο χαρακτηριστική χρήση του βασιλικού στην κουζίνα είναι στο γενοβέζικο πέστο, ιδιαίτερα του πλατύφυλλου. Τον προτιμάμε φρέσκο, γιατί ξερός χάνει το μεγαλύτερο μέρος του αρώματός του. Ταιριάζει θαυμάσια σε κρύες σάλτσες και ντιπ με βάση το γιαούρτι και τα λευκά αλοιφώδη τυριά. Είναι τέλειος με ωμές ντομάτες, δίνει άρωμα σε μαρινάδες και λαδολέμονα, καθώς και στο ελαιόλαδο για ωμές ή βραστές σαλάτες ή κρύα ζυμαρικά. Αν τον μαγειρέψουμε, τον βάζουμε πάντα προς το τέλος, γιατί αλλιώς βαραίνει το άρωμά του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΘυμάρι: Ένα θαυμάσιο μυρωδικό στη γλάστρα και στην κουζίνα μαςΘυμάρι: Ένα θαυμάσιο μυρωδικό στη γλάστρα και στην κουζίνα μας

Ο βασιλικός στην κουζίνα

Ντάκος με τηγανητές μελιτζάνες και βασιλικό
Ντάκος με τηγανητές μελιτζάνες και βασιλικό / Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Στριφτά ζυμαρικά με πέστο βασιλικού/ Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Η πιο χαρακτηριστική χρήση του βασιλικού στην κουζίνα είναι στο γενοβέζικο πέστο, ιδιαίτερα του πλατύφυλλου. Τον προτιμάμε φρέσκο, γιατί ξερός χάνει το μεγαλύτερο μέρος του αρώματός του. Ταιριάζει θαυμάσια σε κρύες σάλτσες και ντιπ με βάση το γιαούρτι και τα λευκά αλοιφώδη τυριά. Είναι τέλειος με ωμές ντομάτες, δίνει άρωμα σε μαρινάδες και λαδολέμονα, καθώς και στο ελαιόλαδο για ωμές ή βραστές σαλάτες ή κρύα ζυμαρικά. Αν τον μαγειρέψουμε, τον βάζουμε πάντα προς το τέλος, γιατί αλλιώς βαραίνει το άρωμά του.

Η βάση του πέστο ή πιστού είναι βεβαίως μπόλικος βασιλικός, λίγο λάδι, σκόρδο κατά βούληση και ελάχιστο αλάτι. Η διαφορά τους είναι ότι οι Γενοβέζοι προσθέτουν κουκουνάρι, ενώ οι Προβηγκιανοί καρύδι. Ενίοτε στην Προβηγκία θα προστεθεί και ψιλοκομμένη ντομάτα. Πάντως, και οι δύο ολοκληρώνουν τη σάλτσα με τριμμένο σκληρό τυρί, όπως η παρμεζάνα.

Κλασικό πέστο βασιλικού

Το πέστο βασιλικού φτιάχνεται παραδοσιακά σε γουδί, αλλά μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε τον πολυκόφτη / Φωτογραφία: Shutterstock

Χτυπάμε στο μπλέντερ 2 γεμάτα φλιτζ. του τσαγιού φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, πλυμένα, στεγνωμένα και χονδροκομμένα και σταδιακά, χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε περίπου 150 – 200 ml ελαιόλαδο, ή όσο χρειαστεί, για να ετοιμάσουμε έναν λείο πολτό. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και, προαιρετικά, 1 σκελίδα σκόρδου. Αφήνουμε το πέστο για λίγη ώρα ώστε να κατακαθίσει ο πολτός, επιτρέποντας στο ελαιόλαδο να ανέβει στην επιφάνεια. Με ένα κουτάλι παίρνουμε την ποσότητα του πέστο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και κρατάμε το λάδι που θα μείνει για να νοστιμίσουμε, λόγου χάρη, μια σαλάτα. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να το σουρώσουμε σε ψιλό σουρωτήρι. Αν χρησιμοποιήσουμε το πέστο σε ζυμαρικά, μπορούμε να αναμείξουμε στη δοσολογία μας περίπου 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια, κοπανισμένα. Ανακατεύουμε με τα ζεστά ζυμαρικά (περίπου 2 κουτ. σούπας για κάθε μερίδα) και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί της αρεσκείας μας, στην ποσότητα που θέλουμε. Τέλος, σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα 1 κουτ. σούπας ολόκληρα κουκουνάρια. Πού το χρησιμοποιούμε:

Σε ζυμαρικά: Ανακατεύουμε περίπου 4 κουτ. σούπας πέστο σε μία δόση βρασμένων ζυμαρικών για 4 μερίδες. Επιλέγουμε ζυμαρικά με πτυχώσεις και ραβδώσεις (π.χ. ριγκατόνι), για να συγκρατήσουν το πέστο.

Σε πιλάφι και ριζότο: Προσθέτουμε τουλάχιστον 2 κουτ. σούπας πέστο σε μία δόση πιλαφιού για 4 άτομα και ανακατεύουμε. Στο ριζότο προσθέτουμε 1 – 2 κουτ. σούπας πέστο μαζί με την τελευταία δόση ζωμού ή στο τέλος, αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Επίσης: Σε ντιπ, ανάμεικτο με κατίκι, σε πουρέ πατάτας (2 κουτ. σούπας για μια ποσότητα 4 μερίδων), σε κρητικό ντάκο (1 κουτ. σούπας πάνω από το τυρί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠέστο βασιλικού Χ 3: Τρεις συνταγές – έκπληξη για μακαρονάδεςΠέστο βασιλικού Χ 3: Τρεις συνταγές – έκπληξη για μακαρονάδες

Λάδι βασιλικού

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βράζουμε 4 λίτρα νερό και, μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε 250 γρ. φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού (περίπου 5 γεμάτα φλιτζ. τσαγιού). Τα ζεματίζουμε για 10 δευτερόλεπτα, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε αμέσως σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια, ώστε να σταματήσουμε το βρασμό και να διατη- ρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Τα σουρώνουμε, τα στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας και τα χτυπάμε στο μπλέντερ με 500 ml ελαιόλαδο, για 10 λεπτά, στην πιο γρήγορη ταχύτητα. Βάζουμε το μείγμα σε δοχείο και το φυλάμε για 3 μέρες στο ψυγείο. Μετά βάζουμε το μείγμα σε ψιλό σουρωτήρι, πάνω από μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να στραγγί- ξει για 24 ώρες στο ψυγείο, ώστε να στάξει το αρωμα- τικό λάδι (περίπου 300 ml). Το φυλάμε σε μπουκάλια.

Βινεγκρέτ βασιλικού (ξιδίτσα)

Χτυπάμε στο μπλέντερ 1 φλιτζ. τσαγιού χονδροκομμένα φρέσκα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, 3 κουτ. σούπας μηλόξιδο, 3 κουτ. σούπας σπιτικό ζωμό κότας και προσθέτουμε σταδιακά 120 ml ελαιόλαδο, όπως στη μαγιο- νέζα, για να μη μας «κόψει το μείγμα». Συνεχίζουμε την πολτοποίηση, μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο και ομοιογενές μείγμα. Μεταφέρουμε την ξιδίτσα σε γυάλινο βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο. Ανακινούμε καλά πριν από κάθε χρήση. Ταιριάζει σε βραστές πατάτες, βραστά αυγά, σαλάτες λαχανικών ή ζυμαρικών, ψητά λαχανικά.

Βασική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό

H σάλτσα ντομάτας με βασιλικό μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές συνταγές / Φωτογραφία: Sutterstock

Μαγειρεμένη

Σοτάρουμε σε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη. Προσθέτουμε 3 – 4 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους ή 7 – 8 πομοντόρια, ξεφλουδισμένα, ξεσποριασμένα, ψιλοκομμένα). Προσθέτουμε 4 κουτ. σούπας φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού, ψιλοκομμένα, και αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Η σάλτσα αυτή μπορεί να εμπλουτιστεί με υλικά όπως ρίγανη, ελιές, πιπεριές, κανέλα, κ.ά. Τη χρησιμοποιούμε σε πολλές συνταγές:

Σε ζυμαρικά: Είναι η κλασική σάλτσα που ταιριάζει σε όλα τα ζυμαρικά.

Σε κοκκινιστά κεφτεδάκια: Τηγανίζουμε κεφτεδάκια, τα στραγγίζουμε και τα μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά στη σάλτσα, μέχρι να γίνουν ζουμερά και να απορροφήσουν τα αρώματά της.

Σε πίτσα: Αλείφουμε τη βάση της πίτσας με αυτήν τη σάλτσα και σκεπάζουμε με φέτες μοτσαρέλας. Ιδανική σάλτσα για όλες τις πίτσες, ιδιαίτερα για την κλασική Μαργαρίτα.

Πίτσα Μαργαρίτα / φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Polpetta con il sugo della nonna Dorotea (Οι κεφτέδες με σάλτσα της γιαγιάς Δωροθέας)
Πολπέτες με κόκκινη σάλτσα / φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Ωμή

Αφού ψιλοκόψουμε τις ντομάτες, τις αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά σε ένα ψιλό σουρωτήρι. Τις ανακατεύουμε με το λάδι, το σκόρδο, τα φύλλα του βασιλικού και αλατοπίπερο. Σ’ αυτήν της τη μορφή είναι ιδανική για πίτσες, ντιπ και ζυμαρικά.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών