ΠΡΟΪOΝΤΑ

Το φρούτο του δράκου

Με εκρηκτική εμφάνιση, εκτυφλωτικό χρώμα και εξωτική καταγωγή, το φρούτο του δράκου ή πιτάγια έγινε επισήμως ελληνικό, και μάλιστα βιολογικό.

24.10.2018| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Το φρούτο του δράκου

Με εκρηκτική εμφάνιση, εκτυφλωτικό χρώμα και εξωτική καταγωγή, το φρούτο του δράκου ή πιτάγια έγινε επισήμως ελληνικό, και μάλιστα βιολογικό.

Όσο εντυπωσιακή και πληθωρική είναι η εμφάνισή του, τόσο λεπτή, φίνα και απαλή είναι η γεύση και το άρωμά του: κάτι ανάμεσα σε μυρωδάτο πεπόνι και υπόξινο ακτινίδιο. Για να το γευτούμε όπως πρέπει, καλό είναι το φρούτο να είναι αρκετά γινωμένο, μαλακό και να έχουν μαραθεί τα φύλλα του. Ένας καλός τρόπος είναι να το κόψουμε στη μέση και να φάμε τη ζουμερή σάρκα του με το κουταλάκι. Κατάγεται από τη Λατινική Αμερική, λατρεύτηκε από την Κίνα και το Βιετνάμ είναι ο κύριος παγκόσμιος προμηθευτής. Εδώ και δύο χρόνια, όμως, απέκτησε και ελληνική υπηκοότητα. Ο Κώστας Καλοειδάς με τη σύζυγό του Χριστίνα Ρέππα τα τελευταία 11 χρόνια παιδεύονται με τη βιολογική καλλιέργεια περίπου 20 ποικιλιών του φρούτου (με την επιστημονική ονομασία «Υλοκέρεος») στον δήμο Σαρωνικού και με περηφάνια εδώ και 2 χρόνια το κυκλοφορούν στην αγορά. Η παραγωγή τους είναι περίπου 5 τόνοι τον χρόνο, σταθερά αυξανόμενη, και τη διανέμουν οι τρεις κεντρικές λαχαναγορές της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Αν το ζητήσετε από τον μανάβη της γειτονιάς σας, είναι εύκολο να το προμηθευτεί από αυτές.


Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα καταστήματα: Φρουτεμπορική Καραγκιουλές (Βασιλέως Κωνσταντίνου 2, Βάρη) και Αλέα (Ζέππου 16, Γλυφάδα).

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών